Sezonul merelor aromate este preferatul meu, așa că nu vă speriați dacă în această perioadă vă voi "bombarda" cu rețete de prăjituri sau plăcinte cu mere, aceasta ar fi o primă sugestie.
Plăcinta este foarte bună, mi-a plăcut mult ideea acestor foi de aluat cu bucăți de mere între ele. Este la fel de bună și caldă și rece, cu siguranță o veți aprecia cu toată familia.
Într-un bol amestecați oul, smântâna și 1 lingură de unt topit.
Adăugați făina și frământați aluatul.
Aluatul trebuie să fie moale dar nelipicios. Îl înveliți într-o folie de plastic și lăsați 30 de minute să se odihnească.
În acest timp spălați merele și curățați de cotor.
Se taie felii foarte subțiri și le puneți într-un bol, eventual/opțional stropite cu puțină zeamă de lămâie să nu se oxideze.
Aluatul se împarte în 6 bucăți.
Fiecare bucată se întinde într-un cerc cam de 28cm diametru, exact cât este dimensiunea tăvii de cuptor rotunde.
Așterneți o tavă rotundă de 28cm cu hârtie de copt, a mea este de silicon, nu am așternut-o cu nimic.
Și începem să montăm plăcinta - se pune o foaie de aluat în tavă, se unge cu puțin unt, se presară cu puțin zahăr și se aranjează un strat de mere. La fel faceți cu următoarele 4 foi - deci veți avea 5 rânduri de foi cu mere.
Ultima foaie se unge doar cu puțin unt, nu puneți mere și zahăr peste ea.
Coaceți plăcinta la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 35-40 de minute.
Lăsați să se răcească acoperită cu un prosop, apoi scoateți din tavă pe un platou.
Ornați cu zahăr pudră deasupra.
Este bună și caldă și rece, o puteți servi ca atare sau cu puțină înghețată/cremă de vanilie pe lângă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.