Sezonul merelor armoate este preferatul meu, asa ca nu va speriati daca in aceasta perioada va voi "bombarda" cu retete de prajituri sau placinte cu mere, aceasta ar fi o prima sugestie.
Placinta este foarte buna, mi-a placut mult ideea acestor foi de aluat cu bucatele de mere intre ele. Este la fel de buna si calda si rece, cu siguranta o veti aprecia cu toata familia.
Intr-un bol amestecati oul, smantana si 1 lingura de unt topit.
Adaugati faina si framantati aluatul.
Aluatul trebuie sa fie moale dar nelipicios. Il inveliti intr-o folie de plastic si lasati 30 de minute sa se odihneasca.
In acest timp spalati merele si curatati de cotor.
Se taie felii foarte subtiri si le puneti intr-un bol, eventual/optional stropite cu putina zeama de lamaie sa nu se oxideze.
Aluatul se imparte in 6 bucati.
Fiecare bucata se intinde intr-un cerc cam de 28cm diametru, exact cat este dimensiunea tavii de cuptor rotunde.
Asterneti o tava rotunda de 28cm cu hartie de copt, a mea este de silicon, nu am asternut-o cu nimic.
Si incepem sa montam placinta - se pune o foaie de aluat in tava, se unge cu putin unt, se presara cu putin zahar si se aranjeaza un strat de mere. La fel faceti cu urmatoarele 4 foi - deci veti avea 5 randuri de foi cu mere.
Ultima foaie se unge doar cu putin unt, nu puneti mere si zahar peste ea.
Coaceti placinta la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 35-40 de minute.
Lasati sa se raceasca acoperita cu un prosop, apoi scoateti din tava pe un platou.
Ornati cu zahar pudra deasupra.
Este buna si calda si rece, o puteti servi ca atare sau cu putina inghetata/crema de vanilie pe langa.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.