Una din cele mai apreciate mâncăruri din ultimul timp în familia mea, combinația bineînțeles este foarte bună numai din auzite - în practică parcă a fost și mai bună.
Bineînțeles că puteți să faceți și doar cu legume, fără carne, eu am pus pulpe de pui dezosate.
Toate legumele se curăță, spală și se taie bucăți potrivite - nu le tăiați prea mărunt, chiar mai bine dacă sunt mai măricele.
Le puneți într-o tavă de cuptor adâncă, stropiți cu ulei, adăugați după preferință puțin piper măcinat, eu am mai pus și pătrunjel uscat - amestecați bine.
Carnea de pui se spală și se asezonează cu sare și piper.
Aranjați bucățile de carne printre legumele din tavă.
Acoperiți tava cu capac sau folie de aluminiu și o puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade, pentru aproximativ 45 de minute.
După acest timp scoateți folia de deasupra și mai lăsați 45 de minute tava la cuptor.
Cam cu 15 minute înainte să se termine timpul de la cuptor preparăm sosul alb:
- într-o tigaie căliți ceapa tăiată mărunt cu untul, apoi adăugați 2 linguri de făină și mai lăsați 1 minut amestecând în tigaie.
- turnați câte puțin lapte în tigaie și amestecați continuu - nu turnați tot laptele o dată, se vor face cocoloașe.
- dacă totuși v-au ieșit ceva cocoloașe le mai desfaceți cu un tel
- potriviți de sare, piper și stingeți focul sub tigaie.
Cam așa trebuie să fie legumele coapte înainte să turnați sosul peste ele - rumene și coapte, nu fierte.
Deci, se toarnă sosul uniform peste legumele și carnea din tavă, deasupra presărați cașcaval dat prin răzătoare.
Dacă sosul l-ați făcut mai din timp, s-ar putea să se îngroașe prea tare ca să-l puteți turna - în acest caz doar îl mai încălziți puțin și amestecați în el.
Puneți tava la cuptor pentru încă 15-20 de minute, să se rumenească frumos cașcavalul.
Serviți imediat, sau puteți să lăsați 10 minute după cuptor să se mai răcorească.
Vă arăt și o poză cu mâncarea în farfurie, cred că destul de convingătoare.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.