Una din cele mai apreciate mancaruri din ultimul timp in familia mea, combinatia bineinteles este foarte buna numai din auzite - in practica parca a fost si mai buna.
Bineinteles ca puteti sa faceti si doar cu legume, fara carne, eu am pus pulpe de pui dezosate.
Toate legumele se curata, spala si se taie bucati potrivite - nu le taiati prea marunt, chiar mai bine daca sunt mai maricele.
Le puneti intr-o tava de cuptor adanca, stropiti cu ulei, adaugati dupa preferinta putin piper macinat, eu am mai pus si patrunjel uscat - amestecati bine.
Carnea de pui se spala si se asezoneaza cu sare si piper.
Aranjati bucatile de carne printre legumele din tava.
Acoperiti tava cu capac sau folie de aluminiu si o puneti la cuptor preincalzit la 200 grade, pentru aproximativ 45 de minute.
Dupa acest timp scoateti folia de deasupra si mai lasati 45 de minute tava la cuptor.
Cam cu 15 minute inainte sa se termine timpul de la cuptor preparam sosul alb:
- intr-o tigaie caliti ceapa taiata marunt cu untul, apoi adaugati 2 linguri de faina si mai lasati 1 minut amestecand in tigaie
- turnati cate putin lapte in tigaie si amestecati continuu - nu turnati tot laptele o data, se vor face cocoloase.
- daca totusi v-au iesit ceva cocoloase le mai desfaceti cu un tel
- potriviti de sare, piper si stingeti focul sub tigaie.
Cam asa trebuie sa fie legumele coapte inainte sa turnati sosul peste ele - rumene si coapte, nu fierte.
Deci, se toarna sosul uniform peste legumele si carnea din tava, deasupra presarati cascaval dat prin razatoare.
Daca sosul l-ati facut mai din timp, s-ar putea sa se ingroase prea tare ca sa-l puteti turna - in acest caz doar il mai incalziti putin si amestecati in el.
Puneti tava la cuptor pentru inca 15-20 de minute, sa se rumeneasca frumos cascavalul.
Serviti imediat, sau puteti sa lasati 10 minute dupa cuptor sa se mai racoreasca.
Va arat si o poza cu mancarea in farfurie, cred ca destul de convingatoare.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.