Deși această rețetă de plăcintă cu mere deja este postată pe site de Nina, este atât de bună, că eu totuși am ținut neapărat să v-o mai arăt încă o dată. În primul rând să vă atrag atenția la așa o bunătate de plăcintă cu mere, dar pe de altă să vă arăt procesul puțin mai simplificat - datorită comodității mele și robotului de bucătărie. La fel am făcut și în rețeta VIDEO, n-am putut să mă abțin să nu folosesc robotul, dar dacă nu-l aveți puteți face tradițional fără nici o problemă(anume așa face Nina în rețeta ei de plăcintă cu mere).
Este o plăcintă cu mere extraordinară - moale, fragedă și foarte aromată - am făcut-o deja de 3 ori în acest sezon și tot o savurăm de fiecare dată cu toată familia, prietenii și vecinii. Neapărat s-o aveți în vedere, este prea bună să fie uitată și lăsată la o parte :)
Merele se curăță de cotor (eu coaja o las) și se pun în robotul de bucătărie, se mărunțesc bine.
Altfel le puteți da prin răzătoarea mare.
Treceți merele mărunțite într-o tigaie/cratiță, adăugați 3 linguri de zahăr și le sotați la foc mediu timp de 10-15 minute.
Merele trebuie să se înmoaie și să nu mai aibă zeamă, dar nu le prăjiți prea tare.
Lăsați la o parte 10-15 minute să răcorească.
În acest timp facem aluatul, cu mâinile (vedeți în rețeta Ninei) sau în robot:
- în robot puneți untul moale, smântâna, ouăle, sarea, zahărul, esența de vanilie, făina și praful de copt.
- mixați până se prind toate ingredientele și au consistența de aluat.
Treceți aluatul pe masă, îl uniformizați puțin și împărțiți în 2 bucăți.
Prima bucată de aluat se întinde bine pe masa presărată cu făină și se trece în tava de cuptor, cea clasică de aragaz. Eu nu ung tava cu unt, și nici nu presar nimic pe ea - aluatul conține mult unt și nu se lipește de tavă.
Dacă nu reușiți să-l întindeți bine cu sucitorul, o mai reglați în tavă cu degetele. Presărați 2 linguri de griș peste foaie.
Puneți umplutura de mere peste foaie, nivelați bine, presărați peste ea încă 2 linguri de griș.
În Rețeta Video am uitat să pun deasupra grișul, nu am observat mare diferență, deci vedeți și voi.
Se întinde și a 2-a foaie, se pune peste mere. Aici s-ar putea să vă mai enervați, aluatul este moale și are tendința să se mai rupă.
Eu de obicei îl trec cu sucitorul în tavă, unde mai trebuie carpesc găurile, mai ales marginile. Înțepați foaia din loc în loc cu o furculiță.
Se coace timp de 30-35 de minute, la cuptor preîncălzit la 160 grade.
Nu trebuie să se rumenească prea tare, aveți grijă să n-o bronzați.
Lăsați să se răcească complet în tavă.
Apoi se portionază și eventual se presară cu puțin zahăr pudră deasupra.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.