Încă o rețetă foarte reușită cu dovleac, și nu semipreparat făcut piure, dar folosit crud imediat în aluat. Chec-ul este foarte fraged, colorat, aromat, se fac și brioșe minunate, Sofia le-a apreciat mai mult decât chec-ul.
Inițial rețeta este cu ulei de măsline, eu i-am simțit aroma și mi se părea că este mai tare decât cea de dovleac. Chec-ul pe care îl vedeți aici l-am făcut deja cu unt și a fost exact ce trebuie. Sigur merge să puneți în loc de unt orice ulei fără miros, iese la fel de fraged și bun.
Apropo din aceste cantități iese un chec foarte mare (dacă aveți tavă de chec mare), sau un chec mediu și o tavă de brioșe, sau un chec mediu și unul mic.
Dovleacul se dă prin răzătoarea mică.
Ouăle se bat spumă albă cu zahărul.
Turnați untul topit/uleiul câte puțin și mixați bine după fiecare repriză.
Adăugați dovleacul, amestecați.
La urmă puneți făina, praful de copt și scorțișoara dacă vă place.
Amestecați bine cu mixerul sau telul să nu fie cocoloașe.
Turnați aluatul în tava de chec (așternută cu hârtie de copt), ca să nu ajungă cam de un deget până la margini.
Eu am tăvile de chec mai mici și am făcut 2 checuri, unul mai înalt și altul mai mic.
Se coace la cuptor preîncălzit la 180 grade timp de 45 de minute, neapărat să faceți și testul scobitorii.
Lăsați să se răcească complet.
Asta-i checul cu unt.
Și acesta-i cu ulei de măsline. Diferența este doar puțin la aromă, textura este cam la fel.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.