Placinta frageda cu mere/dovleac (de post)

Demult vroiam sa fac o varianta de post a Placintei fragede cu mere, problema era ca majoritatea retetelor sunt cu margarina, produs pe care eu il evit in bucatarie pe cat se poate. Aceasta reteta mi-a sarit in ochi pe Facebook si imediat am si aplicat-o, chiar cu cu copil mic in brate am reusit s-o fac in dublu exemplar, cu mere si dovleac, in aceeasi zi.

Este foarte simpla, chiar banala, rapida si foarte buna. Parerile sunt foarte impartite care varianta ar fi mai gustoasa - am dat sa guste la vreo 5 persoane, toti au zis ca ba cu mere e buna, ba cu dovleac, deci depinde de preferinte. La ultimul pas aveti si o poza cu sectiunea din placinta cu dovleac.

Ingrediente
Apa
200 ml
sau 15 linguri
Ulei de floarea soarelui
200 ml
sau 15 linguri
Zahar
350 g
sau 15 linguri
Faina alba
500 g
Praf de copt
10 g
1 plic
Esenta de vanilie
1 buc
+ coaja de lamaie, optional
Mere
6 buc
aproximativ 1.5 kg, plus 3 linguri de zahar
Dovleac
700 g
in varianta daca faceti cu dovleac, plus 4-5 linguri de zahar
Gris de grau
5 linguri
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol amestecati apa cu uleiul si zaharul.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 1
Pas 2

Apoi adaugati faina si praful de copt, framantati aluatul - va fi putin moale si placut la lucru.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 2
Pas 3

Il treceti pe masa presarata cu faina, impartiti in 2 bucati si formati 2 bile.

Le lasati sa se odihneasca 10 minute.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 3
Pas 4

In acest timp se pregatesc merele - ei doar le-am dat repede prin robot, cu tot cu coaja.

La fel si dovleacul, dar puteti sa le dati si prin razatoarea mare.

Presarati zahar peste ele si eventual scortisoara dupa preferinte.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 4
Pas 5

Prima bila de aluat am intins-o intr-o foaie mare, cat este dimensiunea tavii de aragaz. Am presarat 3 linguri de gris peste ea.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 5
Pas 6

Am distribuit uniform merele pe toata suprafata si am presarat inca 2 linguri de gris peste ele.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 6
Pas 7

Am intins si a 2-a foaie, am pus-o peste mere si am intepat cu furculita din loc in loc.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 7
Pas 8

Se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 8
Pas 9

Lasati sa se raceasca, portionati si serviti optional ornata cu zahar pudra.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 9
Pas 10

Aici varianta cu dovleac - procedura este aceeasi ca si la mere, dovleacul crud, amestecat cu zahar se pune in loc de mere.

O mica remarca - placinta a 2-3-a zi se face mai moale, asa ca aveti grija s-o coaceti mai bine, mai rumena sa fie.

Pofta Buna!

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tava de aragaz)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min