Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post)

Demult voiam să fac o variantă de post a Plăcintei fragede cu mere, problema era că majoritatea rețetelor sunt cu margarină, produs pe care eu îl evit în bucătărie pe cât se poate. Această rețetă mi-a sărit în ochi pe Facebook și imediat am și aplicat-o, chiar cu copil mic în brațe am reușit s-o fac în dublu exemplar, cu mere și dovleac, în aceeași zi.

Este foarte simplă, chiar banală, rapidă și foarte bună. Părerile sunt foarte împărțite care variantă ar fi mai gustoasă - am dat să guste la vreo 5 persoane, toți au zis că ba cu mere e bună, ba cu dovleac, deci depinde de preferințe. La ultimul pas aveți și o poză cu secțiunea din plăcinta cu dovleac.

Ingrediente
Apă
200 ml
sau 15 linguri
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
sau 15 linguri
Zahăr
350 g
sau 15 linguri
Făină albă
500 g
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Esență de vanilie
1 buc
+ coajă de lămâie, opțional
Mere
6 buc
aproximativ 1.5 kg, plus 3 linguri de zahăr
Dovleac
700 g
în varianta dacă faceți cu dovleac, plus 4-5 linguri de zahăr
Griș de grâu
5 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol amestecați apa cu uleiul și zahărul.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați făina și praful de copt, frământați aluatul - va fi puțin moale și plăcut la lucru.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 2
Pas 3

Îl treceți pe masa presărată cu făină, împărțiți în 2 bucăți și formați 2 bile.

Le lăsați să se odihnească 10 minute.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 3
Pas 4

În acest timp se pregătesc merele - ei doar le-am dat repede prin robot, cu tot cu coajă.

La fel și dovleacul, dar puteți să le dați și prin răzătoarea mare.

Presărați zahăr peste ele și eventual scorțișoară după preferințe.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 4
Pas 5

Prima bilă de aluat am întins-o într-o foaie mare, cât este dimensiunea tăvii de aragaz. Am presărat 3 linguri de griș peste ea.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 5
Pas 6

Am distribuit uniform merele pe toată suprafața și am presărat încă 2 linguri de griș peste ele.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 6
Pas 7

Am întins și a 2-a foaie, am pus-o peste mere și am înțepat cu furculița din loc în loc.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 7
Pas 8

Se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade, timp de 30-40 de minute, până se rumenește frumos.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 8
Pas 9

Lăsați să se răcească, porționați și serviți opțional ornată cu zahăr pudră.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 9
Pas 10

Aici varianta cu dovleac - procedura este aceeași ca și la mere, dovleacul crud, amestecat cu zahăr se pune în loc de mere.

O mică remarcă - plăcinta a 2-3-a zi se face mai moale, așa că aveți grijă s-o coaceți mai bine, mai rumenă să fie.

Poftă Bună!

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tavă de aragaz)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min