Plăcintă "Crizantema"

Rețeta inițială este cu carne, așa am făcut-o și eu, dar cu siguranță puteți varia umpluturile, atât sărate(ciuperci tăiate mărunt și călite cu ceapă, cașcaval, brânză, etc.) cât și dulci(mac, scorțișoară, ciocolată, etc.) În varianta dulce să mai adăugați puțin zahăr în aluat.

Mi-a plăcut mult modul de formare și mai ales rezultatul final, aspectul este de nota 20 la fel și gustul. Este perfectă pentru a impresiona musafirii sau familia la o masă ceva mai specială.

Ingrediente
Carne
500 g
eu am pus de vită, merge și de curcan, pui, porc, etc.
Ceapă albă
1 buc
   
Ouă
2 buc
+1 gălbenuș pt uns plăcinta
Sare, piper
1 lingurita
   
Cașcaval
150 g
   
Lapte
125 ml
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
125 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau 25g proaspătă
Zahăr
1 lingura
   
Sare
1 lingurita
   
Ulei
6 linguri
   
Făină albă calitate superioară
500 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Pregătiți umplutura - carnea am tocat-o împreună cu ceapa.

Se adaugă 1 ou, sare, piper și se amestecă bine.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 1
Pas 2

Lapte cald(nu fierbinte!) se amestecă cu zahărul și drojdia, lăsați 10 minute până începe să crească spumă.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați laptele bătut, 1 ou, sarea, uleiul - amestecați.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 3
Pas 4

La urmă puneți făina și frământați aluatul.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 4
Pas 5

Îl mai scoateți pe masa înfăinată și frământați puțin până devine uniform.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 5
Pas 6

Puneți-l înapoi în bol, acoperiți cu un prosop și lăsați să crească până își dublează volumul.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 6
Pas 7

După acest timp îl împărțiți în 2 bucăți.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 7
Pas 8

Și fiecare bucată se întinde în câte o foaie de aproximativ 5mm grosime.

Cu paharul(diametru de 6-7cm) tăiați rondele din aceste foi.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 8
Pas 9

Pe fiecare puneți câte 1 linguriță de carne tocată, dar aveți grijă să o puneți mai pe mijloc, marginile le lăsați libere.

Peste carne presărați un pic de cașcaval ras.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 9
Pas 10

Și acum începem să formăm plăcinta.

Fiecare rondea se îndoaie în jumate.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 10
Pas 11

Apoi încă o dată în jumate.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 11
Pas 12

Întoarceți în "picioare" și prindeți colțurile de jos.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 12
Pas 13

Ungeți cu un pic de ulei/unt o tavă de 28cm diametru și aranjați fiecare bucată una lângă alta, pe parcurs ce formați fiecare din rondelele cu carne.

Dacă aveți umplutură care ar lăsa zeamă sau curge, mai bine așterneți tava cu hârtie de copt.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 13
Pas 14

Pentru a forma mijlocul - luăm un cerc de aluat cu carne și îl tăiem în jumate.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 14
Pas 15

Suprapun un pic jumătățile una peste alta.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 15
Pas 16

Și le rulez.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 16
Pas 17

Întoarceți și avem un fel de rulou care îl puneți la urmă, exact în mijlocul plăcintei.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 17
Pas 18

Cam așa arată plăcinta finală, formată. Ungeți cu gălbenuș de ou și lăsați 20-30 de minute să crească.

Aluat ajunge și rămâne un pic, eu am mai făcut un mic covrig din el.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 18
Pas 19

Se coace la cuptor preîncălzit la 180 grade, timp de 35-45 de minute, până se rumenește frumos.

Lăsați să se răcorească și o puteți servi.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 19
Pas 20

Se poate tăia felii ca o plăcintă clasică, sau se rupe bucăți de fiecare.

Aici mai sunt câteva bucăți de plăcinta noastră :)

Poftă Bună!

Plăcintă "Crizantema" - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min