Reteta intiala este cu carne, asa am facut-o si eu, dar cu siguranta puteti varia umpluturile, atat sarate(ciuperci taiate marunt si calite cu ceapa, cascaval, branza, etc) cat si dulci(mac, scortisoara, ciocolata, etc.) In varianta dulce sa mai adaugati putin zahar in aluat.
Mi-a placut mult modul de formare si mai ales rezultatul final, aspectul este de nota 20 la fel si gustul. Este perfecta pentru a impresiona musafirii sau familia la o masa ceva mai speciala.
Pregatiti umplutura - carnea am tocat-o impreuna cu ceapa.
Se adauga 1 ou, sare, piper si se amesteca bine.
Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu zaharul si drojdia, lasati 10 minute pana incepe sa creasca spuma.
Apoi adaugati laptele batut, 1 ou, sarea, uleiul - amestecati.
La urma puneti faina si framantati aluatul.
Il mai scoateti pe masa infainata si framantati putin pana devine uniform.
Puneti-l inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Dupa acesti timp il impartiti in 2 bucati.
Si fiecare bucata se intinde in cate o foaie de aproximativ 5mm grosime.
Cu paharul(diametru de 6-7cm) taiati rondele din aceste foi.
Pe fiecare puneti cate 1 lingurita de carne tocata, dar aveti grija sa o puneti mai pe mijloc, marginile le lasati libere.
Peste carne presarati un pic de cascaval ras.
Si acum incepem sa formam placinta.
Fiecare rondea se indoaie in jumate.
Apoi inca o data in jumate.
Intoarceti in "picioare" si prindeti colturile de jos.
Ungeti cu un pic de ulei/unt o tava de 28cm diametru si aranjati fiecare bucata una langa alta, pe parcurs ce formati fiecare din rondelele cu carne.
Daca aveti umplutura care ar lasa zeama sau curge, mai bine asterneti tava cu hartie de copt.
Pentru a forma mijlocul - luam un cerc de aluat cu carne si il tai in jumate.
Suprapun un pic jumatatile una peste alta.
Si le rulez.
Intoarceti si avem un fel de rulou care il puneti la urma, exact in mijlocul placintei.
Cam asa arata palcinta finala, formata. Ungeti cu galbenus de ou si lasati 20-30 de minute sa creasca.
Aluat ajunge si ramane un pic, eu am mai facut un mic covrig din el.
Se coace la cuptor preincalzit la 180 grade, timp de 35-45 de minute, pana se rumeneste frumos.
Lasati sa se racoreasca si o puteti servi.
Se poate taia felii ca o placinta clasica, sau se rupe bucatele de fiecare.
Aici mai sunt cateva bucati de placinta noastra :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.