Nu sunt eu adepta bucatariei moleculare dar imi plac anumite tehnici pe care le-am vazut la Heston Blumenthal. Una din chestii care am testat-o acum a fost cu acest piept de pui, care este chiar "de catifea". Am zis sa incerc pentru ca este accesibil, simplu si ne-am cam saturat de pieptul de pui la gratar. Sotul a fost super incantat, nu-i venea sa creada ce gust si textura avea carnea, iar sosul l-a "lins" de pe farfurie...
Bineinteles, ca sa fiu si eu mai "profi" am zis sa incerc si sosul de mustar, care este demential - se poate face si pt carne, si pt legume la gratar, peste, etc.
Rozmarinul din reteta nu este atat de 100% obligatoriu, dar iese f.bine cu el, asa ca va adaptati. Pieptul de pui se poate face cu piele (cumpar piept de pui cu os si piele si ii scot osul) sau fara piele.
Pieptul de pui il dezosez daca este cazul.
Apa se amesteca cu sarea si se pune in ea carnea la marinat pentru 3 ore.
Unul din motivele de ce cumpar pieptul cu os si piele este ca imi place mult cum se face si serveste pieptul asa cu pielea coapta putin.
Altul pt ca din oasele scoase fac o supa pe care apoi o adaug in sosul de mustar - fierb oasele cu 1 morcov, 1 albitura, 1 ceapa si 1 radacina de patrunjel, la foc mic timp, de 1 ora. Fiindca la sos folosesc doar 1 polonic de supa, din restul am facut o Ciorba a la grec. Sau o puteti congela si folosi ulterior la orice mancare.
Ne intoarcem la pieptul de pui care s-a marinat 3 ore.
Il scoateti din apa si ungeti cu unt moale deasupra, optional puteti presara si rozmarin deasupra.
Se pune in cuptor preincalzit la 100 grade timp de 1.5 ore.
Ultimele 10 minute puteti sa-l puneti sub gril sau il rumeniti repede pe o tigaie.
Eu nu-i fac nimic, il las asa.
Pieptul astfel preparat puteti sa-l serviti cum va place, sau faceti un sos cu mustar, pasii vedeti mai jos.
Deci, Intr-o tigaie topiti 30g unt, adaugati ceapa taiata bucatele(optional si rozmarin) si o caliti putin pana se face mai moale.
Apoi turnati vinul si lasati sa fiarba 5 minute.
Apoi adaugati smantana dulce.
si 1 polonic de supa(sau apa).
Daca sosul nu este foarte gros puteti sa nu adaugati supa/apa.
Lasati sa fiarba incet pana se ingroasa un pic - cam ar fi ca un aluat de clatite.
Adaugati la urma mustarul, amestecati.
Inchideti focul si lasati sosul 5-10 minute sa se patrunda.
Apoi il treceti printr-o sita.
Noi am servit pieptul de pui cu sosul de mustar si o salata. Merge si orice alta garnitura va place.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.