Cozonac "Coronița de Crăciun"

Sunt buni cozonacii clasici, dar dacă vreți să faceți ceva mai deosebit pentru masa de sărbătoare, vă recomand această coroană pufoasă, aromată și rapidă. Chiar am avut o plăcere s-o execut, se face atât de repede, simplu și frumos, din păcate are un singur minus - nu te poți opri din mâncatul ei!

În rețeta originală se face cu Nutella, eu am improvizat și am făcut cu scorțișoară, foarte bune amândouă variante, asta cu scorțișoară parcă mai aromată.

Cu această ocazie vă urez să aveți un Crăciun liniștit alături de cei dragi! Pregătiri cât mai cu spor și rezultate delicioase pe masa de sărbătoare!

Ingrediente
Făină albă calitate superioară
500 g
   
Lapte de vacă
275 ml
   
Drojdie proaspătă
25 g
sau 10g drojdie uscată
Ouă
1 buc
+1 gălbenuș pt uns deasupra
Zahăr
100 g
+ 3 linguri pt umplutură
Unt
70 g
topit și răcorit, păstrați 2-3 linguri de unt topit pt umplutură
Sare
0.25 lingurite
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Scorțișoară
2 lingurite
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol puneți făina, în mijloc faceți o adâncitură.

Drojdia se dizolvă cu 3-4 linguri de lapte cald, se toarnă în adâncitura din făină și lăsați până începe să facă spumă.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați în bol restul de lapte, oul, zahărul, untul topit, esența de vanilie și sarea.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 2
Pas 3

Amestecați aluatul cu o lingură, va fi ceva mai lipicios dar nu adăugați făină.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 3
Pas 4

Presărați făină pe masă și treceți aluatul cu o lingură acolo.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 4
Pas 5

Frământați puțin aluatul cât să fie uniform, ajutându-vă cu făina.

Apoi îl treceți înapoi în bol și lăsați să crească 30-40 de minute.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 5
Pas 6

Apoi îl tăiați în 2 bucăți.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 6
Pas 7

Din fiecare bucată de aluat întindeți câte o foaie rotundă, cam de 5-7mm grosime.

Așterneți cu hârtie de copt tava de cuptor, eu am folosit-o pe cea mare de aragaz.

Treceți prima foaie de aluat pe hârtie.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 7
Pas 8

Ungeți cu unt topit această foaie.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 8
Pas 9

 Apoi presărați 2-3 linguri de zahăr și 2 linguri de scorțișoară.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 9
Pas 10

Cu mâinile frecați bine scorțișoara cu zahărul și untul.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 10
Pas 11

Așa ca să fie toată suprafața maronie.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 11
Pas 12

Acoperiți cu a 2-a foaie.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 12
Pas 13

Puneți 1 pahar (pahar cam de 5-7cm în diametru) în mijlocul foilor.

Tăiați în 4 foile cu un cuțit sau tăietor de pizza, aveți grijă să tăiați doar până la marginile paharului.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 13
Pas 14

Apoi fiecare bucată se taie încă în 4 bucăți. În total trebuie să vă iasă 16 felii.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 14
Pas 15

Apoi începem să răsucim de 3 ori fiecare felie - una în stânga, următoarea în dreapta.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 15
Pas 16

Le răsuciți pe toate și vă iese așa o coroană.

O lăsați la cald până crește frumos, cam se dublează.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 16
Pas 17

Ungeți cu gălbenuș de ou, eventual dizolvat cu 2 linguri de lapte.

Puneți la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 20-25 de minute.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 17
Pas 18

Când s-a rumenit frumos o scoateți și lăsați puțin să se răcorească.

Ar fi bine să scoateți hârtia cât coroana este caldă, să nu se lipească zahărul caramelizat de ea.

Dacă totuși s-a lipit o mai puneți pt 5 minute în cuptor să se topească caramelul.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 18
Pas 19

Puteți orna cu zahăr pudră deasupra, eu aș recomanda totuși să n-o faceți, îmi pare mai frumos așa rumenit simplu.

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 19
Pas 20

Aici și o secțiune pufoasă, aromată și delicioasă.

Poftă Bună!

Cozonac "Coronița de Crăciun" - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (16 felii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Sursă: pokhas.com