Cozonac "Coronita de Craciun"

Sunt buni cozonacii clasici, dar daca vreti sa faceti ceva mai deosebit pentru masa de sarbatoare, va recomand aceata coronita pufoasa, aromata si rapida. Chiar am avut o placere s-o execut, se face atat de repede, simplu si frumos, din pacate are un singur minus - nu te poti opri din mancatul ei!

In reteta originala se face cu Nutella, eu am improvizat si am facut cu scortisoara, foarte bune amandoua variante, asta cu scortisoara parca mai aromata.

Cu aceasta ocazie va urez sa aveti un Craciun linistit alaturi de cei dragi! Pregatiri cat mai cu spor si rezultate delicioase pe masa de sarbatoare!

Ingrediente
Faina alba calitate superioara
500 g
Lapte de vaca
275 ml
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
Oua
1 buc
+1 galbenus pt uns deasupra
Zahar
100 g
+ 3 linguri pt umplutura
Unt
70 g
topit si racorit, pastrati 2-3 linguri de unt topit pt umplutura
Sare
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Scortisoara
2 lingurite
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol puneti faina, in mijloc faceti o adancitura.

Drojdia se dizolva cu 3-4 linguri de lapte cald, se toarna in adancitura din faina si lasati pana incepe sa faca spuma.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 1
Pas 2

Dupa acest timp adaugati in bol restul de lapte,oul, zaharul, untul topit, esenta de vanilie si sarea.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 2
Pas 3

Amestecati aluatul cu o lingura, va fi ceva mai lipicios dar nu adaugati faina.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 3
Pas 4

Presarati faina pe masa si treceti aluatul cu o lingura acolo.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 4
Pas 5

Framantati putin aluatul cat sa fie uniform, ajutandu-va cu faina.

Apoi il treceti inapoi in bol si lasati sa creasca 30-40 de minute.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 5
Pas 6

Apoi il taiati in 2 bucati.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 6
Pas 7

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, cam de 5-7mm grosime.

Asterneti cu hartie de copt tava de cuptor, eu am folosit-o pe cea mare de aragaz.

Treceti prima foaie de aluat pe hartie.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 7
Pas 8

Ungeti cu unt topit aceasta foaie.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 8
Pas 9

 Apoi presarati 2-3 linguri de zahar si 2 linguri de scortisoara.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 9
Pas 10

Cu mainile frecati bine scortisoara cu zaharul si untul.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 10
Pas 11

Asa ca sa fie toata suprafata maronie.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 11
Pas 12

Acoperiti cu a 2-a foaie.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 12
Pas 13

Puneti 1 pahar(pahar cam de 5-7cm in diametru) in mijlocul foilor.

Taiati in 4 foile cu un cutit sau taietor de pizza, aveti grija sa taiati doar pana la marginile paharului.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 13
Pas 14

Apoi fiecare bucata se taie inca in 4 bucati. In total trebuie sa va iasa 16 felii.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 14
Pas 15

Apoi incepem sa rasucim de 3 ori fiecare felie - una in stanga, urmatoarea in dreapta.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 15
Pas 16

Le rasuciti pe toate si va iese asa o coronita.

O lasati la cald pana creste frumos, cam se dubleaza.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 16
Pas 17

Ungeti cu galbenus de ou, eventual dizolvati cu 2 linguri de lapte.

Puneti la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 20-25 de minute.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 17
Pas 18

Cand s-a rumenit frumos o scoateti si lasati putin sa se racoreasca.

Ar fi bine sa scoateti hartia cat coronita este calda, sa nu se lipeasca zaharul caramelizat de ea.

Daca totusi s-a lipit o mai puneti pt 5 minute in cuptor sa se topeasca caramelul.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 18
Pas 19

Puteti orna cu zahar pudra deasupra, eu as recomanda totusi sa n-o faceti, imi pare mai frumos asa rumenit simplu.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 19
Pas 20

Aici si o sectiune pufoasa, aromata si delicioasa.

Pofta Buna!

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (16 felii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Sursa: pokhas.com