Sunt buni cozonacii clasici, dar dacă vreți să faceți ceva mai deosebit pentru masa de sărbătoare, vă recomand această coroană pufoasă, aromată și rapidă. Chiar am avut o plăcere s-o execut, se face atât de repede, simplu și frumos, din păcate are un singur minus - nu te poți opri din mâncatul ei!
În rețeta originală se face cu Nutella, eu am improvizat și am făcut cu scorțișoară, foarte bune amândouă variante, asta cu scorțișoară parcă mai aromată.
Cu această ocazie vă urez să aveți un Crăciun liniștit alături de cei dragi! Pregătiri cât mai cu spor și rezultate delicioase pe masa de sărbătoare!
Într-un bol puneți făina, în mijloc faceți o adâncitură.
Drojdia se dizolvă cu 3-4 linguri de lapte cald, se toarnă în adâncitura din făină și lăsați până începe să facă spumă.
După acest timp adăugați în bol restul de lapte, oul, zahărul, untul topit, esența de vanilie și sarea.
Amestecați aluatul cu o lingură, va fi ceva mai lipicios dar nu adăugați făină.
Presărați făină pe masă și treceți aluatul cu o lingură acolo.
Frământați puțin aluatul cât să fie uniform, ajutându-vă cu făina.
Apoi îl treceți înapoi în bol și lăsați să crească 30-40 de minute.
Apoi îl tăiați în 2 bucăți.
Din fiecare bucată de aluat întindeți câte o foaie rotundă, cam de 5-7mm grosime.
Așterneți cu hârtie de copt tava de cuptor, eu am folosit-o pe cea mare de aragaz.
Treceți prima foaie de aluat pe hârtie.
Ungeți cu unt topit această foaie.
Apoi presărați 2-3 linguri de zahăr și 2 linguri de scorțișoară.
Cu mâinile frecați bine scorțișoara cu zahărul și untul.
Așa ca să fie toată suprafața maronie.
Acoperiți cu a 2-a foaie.
Puneți 1 pahar (pahar cam de 5-7cm în diametru) în mijlocul foilor.
Tăiați în 4 foile cu un cuțit sau tăietor de pizza, aveți grijă să tăiați doar până la marginile paharului.
Apoi fiecare bucată se taie încă în 4 bucăți. În total trebuie să vă iasă 16 felii.
Apoi începem să răsucim de 3 ori fiecare felie - una în stânga, următoarea în dreapta.
Le răsuciți pe toate și vă iese așa o coroană.
O lăsați la cald până crește frumos, cam se dublează.
Ungeți cu gălbenuș de ou, eventual dizolvat cu 2 linguri de lapte.
Puneți la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 20-25 de minute.
Când s-a rumenit frumos o scoateți și lăsați puțin să se răcorească.
Ar fi bine să scoateți hârtia cât coroana este caldă, să nu se lipească zahărul caramelizat de ea.
Dacă totuși s-a lipit o mai puneți pt 5 minute în cuptor să se topească caramelul.
Puteți orna cu zahăr pudră deasupra, eu aș recomanda totuși să n-o faceți, îmi pare mai frumos așa rumenit simplu.
Aici și o secțiune pufoasă, aromată și delicioasă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.