Sunt buni cozonacii clasici, dar daca vreti sa faceti ceva mai deosebit pentru masa de sarbatoare, va recomand aceata coronita pufoasa, aromata si rapida. Chiar am avut o placere s-o execut, se face atat de repede, simplu si frumos, din pacate are un singur minus - nu te poti opri din mancatul ei!
In reteta originala se face cu Nutella, eu am improvizat si am facut cu scortisoara, foarte bune amandoua variante, asta cu scortisoara parca mai aromata.
Cu aceasta ocazie va urez sa aveti un Craciun linistit alaturi de cei dragi! Pregatiri cat mai cu spor si rezultate delicioase pe masa de sarbatoare!
Intr-un bol puneti faina, in mijloc faceti o adancitura.
Drojdia se dizolva cu 3-4 linguri de lapte cald, se toarna in adancitura din faina si lasati pana incepe sa faca spuma.
Dupa acest timp adaugati in bol restul de lapte,oul, zaharul, untul topit, esenta de vanilie si sarea.
Amestecati aluatul cu o lingura, va fi ceva mai lipicios dar nu adaugati faina.
Presarati faina pe masa si treceti aluatul cu o lingura acolo.
Framantati putin aluatul cat sa fie uniform, ajutandu-va cu faina.
Apoi il treceti inapoi in bol si lasati sa creasca 30-40 de minute.
Apoi il taiati in 2 bucati.
Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, cam de 5-7mm grosime.
Asterneti cu hartie de copt tava de cuptor, eu am folosit-o pe cea mare de aragaz.
Treceti prima foaie de aluat pe hartie.
Ungeti cu unt topit aceasta foaie.
Apoi presarati 2-3 linguri de zahar si 2 linguri de scortisoara.
Cu mainile frecati bine scortisoara cu zaharul si untul.
Asa ca sa fie toata suprafata maronie.
Acoperiti cu a 2-a foaie.
Puneti 1 pahar(pahar cam de 5-7cm in diametru) in mijlocul foilor.
Taiati in 4 foile cu un cutit sau taietor de pizza, aveti grija sa taiati doar pana la marginile paharului.
Apoi fiecare bucata se taie inca in 4 bucati. In total trebuie sa va iasa 16 felii.
Apoi incepem sa rasucim de 3 ori fiecare felie - una in stanga, urmatoarea in dreapta.
Le rasuciti pe toate si va iese asa o coronita.
O lasati la cald pana creste frumos, cam se dubleaza.
Ungeti cu galbenus de ou, eventual dizolvati cu 2 linguri de lapte.
Puneti la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 20-25 de minute.
Cand s-a rumenit frumos o scoateti si lasati putin sa se racoreasca.
Ar fi bine sa scoateti hartia cat coronita este calda, sa nu se lipeasca zaharul caramelizat de ea.
Daca totusi s-a lipit o mai puneti pt 5 minute in cuptor sa se topeasca caramelul.
Puteti orna cu zahar pudra deasupra, eu as recomanda totusi sa n-o faceti, imi pare mai frumos asa rumenit simplu.
Aici si o sectiune pufoasa, aromata si delicioasa.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.