După atâtea mâncăruri de sărbători, zilele trecute aveam chef de ceva rapid, simplu și la îndemână. Așa că, până am pus pe tigaia grill niște piept de pui, în cuptor se făceau acești dovlecei/zuchini. În 20 de minute aveam deja și mâncare, și garnitură, amândouă sănătoase și delicioase.
Indiferent de sezon am în frigider întotdeauna dovlecei sau zuchini, vara din piață, iarna din import, de la supermarket. Așa o soluție rapidă chiar este o bună diversificare a garniturilor cu dovlecei, neapărat o voi repeta și altădată.
Parmezanul recomand să-l cumpărați gata ras fin, este și mai ieftin, dar și mai bine va acoperi feliile de dovlecei decât cel ras acasă (eu l-am ras prin răzătoarea mică, dar tot nu a fost suficient de fin).
Ca să vă mișcați repede, în primul rând vă recomand să dați drumul la cuptor să se încălzească, la temperatura de 200-250 grade.
Dovleceii se taie felii lungi, în 4 sau 6 pe lungime, depinde cât de mari sunt.
Așterneți cu folie de aluminiu sau hârtie de copt o tavă de cuptor, aranjați dovleceii și îi stropiți/ungeți cu ulei de măsline.
Într-o farfurie amestecați parmezanul ras, pătrunjelul tocat mărunt, sare, piper, oregano și ierburile de Provence.
Presărați peste dovlecei amestecul de parmezan cu ierburi.
Îi țineți la cuptorul preîncălzit timp de 10-15 minute, apoi pentru a se rumeni mai repede și frumos, ultimele 5 minute dați drumul la grill în cuptor (dacă îl aveți). Dacă nu aveți grill lăsați încă 10 minute la temperatura maximă, s-ar putea să nu se rumenească tare dar oricum vor fi buni.
Serviți cu orice vă place - carne, pește, cartofi, orez, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.