Aceasta reteta de prajitura imi tot dadea din ochi dar nu am stat s-o analizez mai bine, ca era sigur s-o incerc mai demult. Pe langa faptul ca este foarte gustoasa, mai are si alte 2 mari calitati:
- este o prajitura de casa adevarata si iese cantitate foarte generoasa la efort relativ redus;
- se poate lua/servi cu usurinta, fiindca glazura este f.uscata si nelipicioasa, perfecta pentru a lua la servici si a servi colegii, de exemplu :)
Laptele cald se amesteca cu drojdia si 1 lingura de zahar.
Deasupra presarati 1-2 linguri de faina.
Lasati la cald 10-15 minute bolul si observati ca incepe sa creasca.
Aceasta va fi maiaua.
Intr-un alt bol mai mare puneti faina, adaugati maiaua crescuta, oul si cele 2 galbenusuri, untul moale, smantana si cate un praf de zahar si sare.
Framantati bine pana nu se mai lipeste de maini.
Il puneti intr-un bol si lasati sa dospeasca acoperit, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Apoi il taiati in 3 bucati egale si formati niste bile de aluat, lasati 5 minute sa se odihneasca.
In acest timp pregatim umplutura de nuca:
- amestecati intr-un bol nuca, maruntita bine in robot, cu zaharul pudra, optional puteti adauga si coaja rasa de lamaie.
Tava mare de aragaz(de 4 ochiuri) se asterne cu hartie de copt.
Intindeti prima foaie de aluat asa ca sa acopere perfect toata suprafata tavii.
O ungeti cu jumatate din cantitate de gem.
Turnati jumatate din umplutura si o distribuiti uniform pe toata foaia.
Intindeti a 2-a foaie, o puneti peste prima(cea cu umplutura de gem si nuci).
Iarasi o ungeti cu restul de gem si puneti cantitatea de umplutura de nuci ramasa.
Intindeti si a 3-a foaie, o puneti peste primele 2.
Important de stiut : foile de aluat se ruleaza pe sucitor apoi se deruleaza atent in tava.
Intepati din loc in loc cu furculita si o puneti la cuptor preincalzit la 180 grade, timp de aproximativ 30-35 de minute.
Cand prajitura este aproape coapta se face glazura de cacao:
- intr-o cratita mica turnati 3 linguri de apa, adaugati 6 linguri de zahar, 1 lingura mare de cacao si unt cat o nuca.
- topiti totul la foc mic.
Cand prajitura se rumeneste faceti testul cu scobitoarea, daca iese bine si curata, e gata.
Imediat, cat prajitura e fierbinte turnati glazura peste ea si lasati sa se raceasca complet.
Cand prajitura s-a racit, glazura ar trebui sa se intareasca si usuce.
Atunci o portionati bucatele mici si aranjati pe platou.
Foarte comod de mancat cu mainile, fara farfurii si furculite - glazura nu se lipeste si prajitura are o textura destul de ferma.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.