Prăjitura Greta Garbo

Această rețetă de prăjitură îmi tot dădea din ochi dar nu am stat s-o analizez mai bine, că era sigur s-o încerc mai demult. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, mai are și alte 2 mari calități:

- este o prăjitură de casă adevărată și iese cantitate foarte generoasă la efort relativ redus;

- se poate lua/servi cu ușurință, fiindcă glazura este f. uscată și nelipicioasă, perfectă pentru a lua la serviciu și a servi colegii, de exemplu :)

Ingrediente
Făină albă calitate superioară
600 g
   
Unt
300 g
+ 1 lingură de unt pt glazură
Ouă
1 buc
+ 2 gălbenușuri
Smântână
2 linguri
am în vedere smântână acră/fermentată
Gem de caise
450 g
de prune, sau orice alt gem mai gros
Drojdie proaspătă
25 g
   
Zahăr
7 linguri
   
Nuci
250 g
   
Zahăr pudră
250 g
   
Cacao pudră
1 lingura
   
Lapte
100 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Laptele cald se amestecă cu drojdia și 1 lingură de zahăr.

Deasupra presărați 1-2 linguri de făină.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 1
Pas 2

Lăsați la cald 10-15 minute bolul și observați că începe să crească.

Aceasta va fi maiaua.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 2
Pas 3

Într-un alt bol mai mare puneți făina, adăugați maiaua crescută, oul și cele 2 gălbenușuri, untul moale, smântâna și câte un praf de zahăr și sare.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 3
Pas 4

Frământați bine până nu se mai lipește de mâini.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 4
Pas 5

Îl puneți într-un bol și lăsați să dospească acoperit, într-un loc cald, până își dublează volumul.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 5
Pas 6

Apoi îl tăiați în 3 bucăți egale și formați niște bile de aluat, lăsați 5 minute să se odihnească.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 6
Pas 7

În acest timp pregătim umplutura de nucă:

- amestecați într-un bol nuca, mărunțită bine în robot, cu zahărul pudră, opțional puteți adăuga și coajă rasă de lămâie.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 7
Pas 8

Tava mare de aragaz(de 4 ochiuri) se așterne cu hârtie de copt.

Întindeți prima foaie de aluat așa ca să acopere perfect toată suprafața tăvii.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 8
Pas 9

O ungeți cu jumătate din cantitatea de gem.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 9
Pas 10

Turnați jumătate din umplutură și o distribuiți uniform pe toată foaia.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 10
Pas 11

Întindeți a 2-a foaie, o puneți peste prima(cea cu umplutura de gem și nuci).

Iarăși o ungeți cu restul de gem și puneți cantitatea de umplutură de nuci rămasă.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 11
Pas 12

Întindeți și a 3-a foaie, o puneți peste primele 2.

Important de știut: foile de aluat se rulează pe sucitor apoi se derulează atent în tavă.

Întepați din loc în loc cu furculița și o puneți la cuptor preîncălzit la 180 grade, timp de aproximativ 30-35 de minute.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 12
Pas 13

Când prăjitura este aproape coaptă se face glazura de cacao:

- într-o cratiță mică turnați 3 linguri de apă, adăugați 6 linguri de zahăr, 1 lingură mare de cacao și unt cât o nucă.

- topiți totul la foc mic.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 13
Pas 14

Când prăjitura se rumenește faceți testul cu scobitoarea, dacă iese bine și curată, e gata.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 14
Pas 15

Imediat, cât prăjitura e fierbinte turnați glazura peste ea și lăsați să se răcească complet.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 15
Pas 16

Când prăjitura s-a răcit, glazura ar trebui să se întărească și usuce.

Atunci o porționați bucățele mici și aranjați pe platou.

Prăjitura Greta Garbo - Pas 16
Pas 17

Foarte comod de mâncat cu mâinile, fără farfurii și furculițe - glazura nu se lipește și prăjitura are o textură destul de fermă.

Poftă Bună!

Prăjitura Greta Garbo - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: laurasava.ro