Această rețetă de prăjitură îmi tot dădea din ochi dar nu am stat s-o analizez mai bine, că era sigur s-o încerc mai demult. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, mai are și alte 2 mari calități:
- este o prăjitură de casă adevărată și iese cantitate foarte generoasă la efort relativ redus;
- se poate lua/servi cu ușurință, fiindcă glazura este f. uscată și nelipicioasă, perfectă pentru a lua la serviciu și a servi colegii, de exemplu :)
Laptele cald se amestecă cu drojdia și 1 lingură de zahăr.
Deasupra presărați 1-2 linguri de făină.
Lăsați la cald 10-15 minute bolul și observați că începe să crească.
Aceasta va fi maiaua.
Într-un alt bol mai mare puneți făina, adăugați maiaua crescută, oul și cele 2 gălbenușuri, untul moale, smântâna și câte un praf de zahăr și sare.
Frământați bine până nu se mai lipește de mâini.
Îl puneți într-un bol și lăsați să dospească acoperit, într-un loc cald, până își dublează volumul.
Apoi îl tăiați în 3 bucăți egale și formați niște bile de aluat, lăsați 5 minute să se odihnească.
În acest timp pregătim umplutura de nucă:
- amestecați într-un bol nuca, mărunțită bine în robot, cu zahărul pudră, opțional puteți adăuga și coajă rasă de lămâie.
Tava mare de aragaz(de 4 ochiuri) se așterne cu hârtie de copt.
Întindeți prima foaie de aluat așa ca să acopere perfect toată suprafața tăvii.
O ungeți cu jumătate din cantitatea de gem.
Turnați jumătate din umplutură și o distribuiți uniform pe toată foaia.
Întindeți a 2-a foaie, o puneți peste prima(cea cu umplutura de gem și nuci).
Iarăși o ungeți cu restul de gem și puneți cantitatea de umplutură de nuci rămasă.
Întindeți și a 3-a foaie, o puneți peste primele 2.
Important de știut: foile de aluat se rulează pe sucitor apoi se derulează atent în tavă.
Întepați din loc în loc cu furculița și o puneți la cuptor preîncălzit la 180 grade, timp de aproximativ 30-35 de minute.
Când prăjitura este aproape coaptă se face glazura de cacao:
- într-o cratiță mică turnați 3 linguri de apă, adăugați 6 linguri de zahăr, 1 lingură mare de cacao și unt cât o nucă.
- topiți totul la foc mic.
Când prăjitura se rumenește faceți testul cu scobitoarea, dacă iese bine și curată, e gata.
Imediat, cât prăjitura e fierbinte turnați glazura peste ea și lăsați să se răcească complet.
Când prăjitura s-a răcit, glazura ar trebui să se întărească și usuce.
Atunci o porționați bucățele mici și aranjați pe platou.
Foarte comod de mâncat cu mâinile, fără farfurii și furculițe - glazura nu se lipește și prăjitura are o textură destul de fermă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.