Prajitura Greta Garbo

Aceasta reteta de prajitura imi tot dadea din ochi dar nu am stat s-o analizez mai bine, ca era sigur s-o incerc mai demult. Pe langa faptul ca este foarte gustoasa, mai are si alte 2 mari calitati:

- este o prajitura de casa adevarata si iese cantitate foarte generoasa la efort relativ redus;

- se poate lua/servi cu usurinta, fiindca glazura este f.uscata si nelipicioasa, perfecta pentru a lua la servici si a servi colegii, de exemplu :)

Ingrediente
Faina alba calitate superioara
600 g
Unt
300 g
+ 1 lingura de unt pt glazura
Oua
1 buc
+ 2 galbenusuri
Smantana
2 linguri
am in vedere smantana acra/fermentata
Gem de caise
450 g
de prune, sau orice alt gem mai gros
Drojdie proaspata
25 g
Zahar
7 linguri
Nuci
250 g
Zahar pudra
250 g
Cacao pudra
1 lingura
Lapte
100 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Laptele cald se amesteca cu drojdia si 1 lingura de zahar.

Deasupra presarati 1-2 linguri de faina.

Prajitura Greta Garbo - Pas 1
Pas 2

Lasati la cald 10-15 minute bolul si observati ca incepe sa creasca.

Aceasta va fi maiaua.

Prajitura Greta Garbo - Pas 2
Pas 3

Intr-un alt bol mai mare puneti faina, adaugati maiaua crescuta, oul si cele 2 galbenusuri, untul moale, smantana si cate un praf de zahar si sare.

Prajitura Greta Garbo - Pas 3
Pas 4

Framantati bine pana nu se mai lipeste de maini.

Prajitura Greta Garbo - Pas 4
Pas 5

Il puneti intr-un bol si lasati sa dospeasca acoperit, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.

Prajitura Greta Garbo - Pas 5
Pas 6

Apoi il taiati in 3 bucati egale si formati niste bile de aluat, lasati 5 minute sa se odihneasca.

Prajitura Greta Garbo - Pas 6
Pas 7

In acest timp pregatim umplutura de nuca:

- amestecati intr-un bol nuca, maruntita bine in robot, cu zaharul pudra, optional puteti adauga si coaja rasa de lamaie.

Prajitura Greta Garbo - Pas 7
Pas 8

Tava mare de aragaz(de 4 ochiuri) se asterne cu hartie de copt.

Intindeti prima foaie de aluat asa ca sa acopere perfect toata suprafata tavii.

Prajitura Greta Garbo - Pas 8
Pas 9

O ungeti cu jumatate din cantitate de gem.

Prajitura Greta Garbo - Pas 9
Pas 10

Turnati jumatate din umplutura si o distribuiti uniform pe toata foaia.

Prajitura Greta Garbo - Pas 10
Pas 11

Intindeti a 2-a foaie, o puneti peste prima(cea cu umplutura de gem si nuci).

Iarasi o ungeti cu restul de gem si puneti cantitatea de umplutura de nuci ramasa.

Prajitura Greta Garbo - Pas 11
Pas 12

Intindeti si a 3-a foaie, o puneti peste primele 2.

Important de stiut : foile de aluat se ruleaza pe sucitor apoi se deruleaza atent in tava.

Intepati din loc in loc cu furculita si o puneti la cuptor preincalzit la 180 grade, timp de aproximativ 30-35 de minute.

Prajitura Greta Garbo - Pas 12
Pas 13

Cand prajitura este aproape coapta se face glazura de cacao:

- intr-o cratita mica turnati 3 linguri de apa, adaugati 6 linguri de zahar, 1 lingura mare de cacao si unt cat o nuca.

- topiti totul la foc mic.

Prajitura Greta Garbo - Pas 13
Pas 14

Cand prajitura se rumeneste faceti testul cu scobitoarea, daca iese bine si curata, e gata.

Prajitura Greta Garbo - Pas 14
Pas 15

Imediat, cat prajitura e fierbinte turnati glazura peste ea si lasati sa se raceasca complet.

Prajitura Greta Garbo - Pas 15
Pas 16

Cand prajitura s-a racit, glazura ar trebui sa se intareasca si usuce.

Atunci o portionati bucatele mici si aranjati pe platou.

Prajitura Greta Garbo - Pas 16
Pas 17

Foarte comod de mancat cu mainile, fara farfurii si furculite - glazura nu se lipeste si prajitura are o textura destul de ferma.

Pofta Buna!

Prajitura Greta Garbo - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Sursa: laurasava.ro