Baclava turceasca

Reteta de baclava este una din cele mai importante retete in asteptare pe care tot planificam s-o fac si cautam reteta perfecta. Vroiam anume baclavaua clasica, cu foi fine, sirop si nuci. Aceasta reteta din start mi-a convenit, cu mici chestii si detalii care intr-adevar au facut diferenta.

Am savurat fiecare bucatica din ea, spre deosebirea de baclavaua din comert, aceasta nu-i asa gretoasa si siropoasa, imposibil de dulce. Cu aroma de nuci, scortisoara, unt(nu ma intrebati daca il inlocuiti cu ulei sau margarina - Nu!) - este perfecta si delicioasa.

Ingrediente
Foi de placinta
26 buc
cam 2 pachete de foi, cantitatea depinde de producator - voi trebuie sa aveti in final 26 de foi fine
Unt
300 g
topit
Nuci
300 g
Scortisoara
2 linguri
+optional un varf de cutit de nucsoara
Zahar
350 g
50g pentru umplutura si 300g pt sirop
Apa
300 ml
Miere
5 linguri
+optional sucul de la jumatate de lamaie
Pasi de urmat
Pas 1

Nucile le puneti intr-o tava si le dati in cuptorul incalzit la 200 grade pentru aproximativ 10 minute - sa se rumeneasca usor.

Aveti grija sa nu le ardeti.

Baclava turceasca - Pas 1
Pas 2

Apoi la maruntiti bine, adaugati scortisoara, nucsoara si zaharul.

Amestecati si aceasta va fi umplutura de nuci.

Baclava turceasca - Pas 2
Pas 3

La aceste cantitati am folosit tava de cuptor cu 4 ochiuri.

Deci, se unge tava cu unt topit.

Baclava turceasca - Pas 3
Pas 4

Aranjati in tava 10 foi de placinta, fiecare unsa cu unt. Daca foile nu cuprind perfect dimensiunea tavii taiati surplusul cu o foarfeca.

Peste presarati 1/3 din cantitatea de nuci.

Baclava turceasca - Pas 4
Pas 5

Urmatorul strat vor fi 6 foi de placinta, unse toate cu unt.

Deasupra presarati iarasi 1/3 din nuci.

Baclava turceasca - Pas 5
Pas 6

Urmeaza inca 6 foi unse cu unt si restul de 1/3 din umplutura de nuci.

Baclava turceasca - Pas 6
Pas 7

Si la urma aranjati 4 foi unse cu unt, bineinteles.Ultima foaie unsa mai insistent cu unt.

Deci: 10 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+4 foi.

Puneti tava cu baclava la frigider pentru 40 de minute.

Baclava turceasca - Pas 7
Pas 8

In acest timp pregatim siropul:

- amestecati apa cu  300g de zahar, lasati sa fiarba cam 10 minute la foc mic, la urma optional puteti adauga suc de lamaie(eu nu am pus).

Lasati sa se racoreasca bine, sa fie abia cald, sau chiar rece.

Baclava turceasca - Pas 8
Pas 9

Tava cu baclava se scoate din frigider si atent se taie romburi/patratele.

Baclava turceasca - Pas 9
Pas 10

Restul de unt il turnati deasupra, intre taieturi.

Puneti tava la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute.

Baclava turceasca - Pas 10
Pas 11

Cat se coace baclavaua in siropul racit adaugati cele 5 linguri de miere, amestecati sa se dizolve.

Baclava turceasca - Pas 11
Pas 12

Imediat cum s-a copt si rumenit frumos, o scoateti din cuptor si turnati peste ea siropul rece.

Deci baclavaua fierbinte+sirop racorit.

Lasati sa se raceasca complet apoi lasati pentru 6-8 ore la rece, in frigider cel mai bine.

Baclava turceasca - Pas 12
Pas 13

Dupa acest timp este gata de servit, insiropata bine si racoroasa.

Baclava turceasca - Pas 13
Pas 14

Si inca o poza, mai de aproape, sper si mai convingatoare :)

Pofta Buna!

Baclava turceasca - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Sursa: bucataras.ro