Rețeta de baclavă este una din cele mai importante rețete în așteptare pe care tot planificam s-o fac și căutam rețeta perfectă. Vroiam anume baclavaua clasică, cu foi fine, sirop și nuci. Aceasta rețetă din start mi-a convenit, cu mici chestii și detalii care într-adevăr au făcut diferența.
Am savurat fiecare bucățică din ea, spre deosebire de baclavaua din comerț, aceasta nu-i așa grețoasă și siropoasă, imposibil de dulce. Cu aromă de nuci, scorțișoară, unt (nu mă întrebați dacă îl înlocuiți cu ulei sau margarină - Nu!) - este perfectă și delicioasă.
Nucile le puneți într-o tavă și le dați în cuptorul încâlzit la 200 grade pentru aproximativ 10 minute - să se rumenească ușor.
Aveți grijă să nu le ardeți.
Apoi le mărunțiți bine, adăugați scorțișoara, nucșoara și zahărul.
Amestecați și aceasta va fi umplutura de nuci.
La aceste cantități am folosit tava de cuptor cu 4 ochiuri.
Deci, se unge tava cu unt topit.
Aranjați în tavă 10 foi de plăcintă, fiecare unsă cu unt. Dacă foile nu cuprind perfect dimensiunea tăvii tăiați surplusul cu o foarfecă.
Peste presărați 1/3 din cantitatea de nuci.
Următorul strat vor fi 6 foi de plăcintă, unse toate cu unt.
Deasupra presărați iarăși 1/3 din nuci.
Urmează încă 6 foi unse cu unt și restul de 1/3 din umplutura de nuci.
Și la urmă aranjați 4 foi unse cu unt, bineînțeles. Ultima foaie unsă mai insistent cu unt.
Deci: 10 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+4 foi.
Puneți tava cu baclava la frigider pentru 40 de minute.
În acest timp pregătim siropul:
- amestecați apa cu 300g de zahăr, lăsați să fiarbă cam 10 minute la foc mic, la urmă opțional puteți adăuga suc de lămâie (eu nu am pus).
Lăsați să se răcorească bine, să fie abia cald, sau chiar rece.
Tava cu baclava se scoate din frigider și atent se taie romburi/pătrățele.
Restul de unt îl turnați deasupra, între tăieturi.
Puneți tava la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute.
Cât se coace baclavaua în siropul răcit adăugați cele 5 linguri de miere, amestecați să se dizolve.
Imediat cum s-a copt și rumenit frumos, o scoateți din cuptor și turnați peste ea siropul rece.
Deci baclavaua fierbinte+sirop răcorit.
Lăsați să se răcească complet apoi lăsați pentru 6-8 ore la rece, în frigider cel mai bine.
După acest timp este gata de servit, însiropată bine și răcoroasă.
Și încă o poză, mai de aproape, sper și mai convingătoare :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.