Pe site sunt multe rețete de post, chiar este o provocare pentru mine și un motiv în plus de a testa rețete vegane. Dar uite că la clătitele de post încă nu le-a venit rândul, rețete am testat vreo 2, dar niciuna nu mi-a plăcut, am aruncat aluatul fără să continui.
Această rețetă am zis s-o încerc, deși am văzut că era destul de comentată, și negativ, și pozitiv. Nu am avut ce pierde, doar un pic de apă și făină :)
Am cântărit la gram și ml toate ingredientele, am fost foarte atentă la toate detaliile (deși ingrediente sunt puține, totuși trebuie un pic de atenție la rețetă) și mi-a ieșit. Cea mai bună recunoaștere a fost bineînțeles de la familie, au mâncat fără să-și dea seama ce fel de rețetă era. Soțul m-a întrebat ce am pus în ele și a fost șocat de răspuns :)
Bineînțeles că puteți să adăugați diverse arome, cacao, scorțișoară, eu la o tură am pus vanilie, la alta puțin mac și curcuma (pentru culoare galbenă), dar a fost vreo reacție între asta și bicarbonat că mi-au ieșit clătitele roșii, am pus și o poză la ultimul pas. Cel puțin Sofi a fost foarte încântată de ele :))
Într-un bol puneți făina, sarea, bicarbonatul și zahărul, amestecați bine.
Adăugați câte puțin apă, amestecând continuu cu un tel să nu se facă cocoloașe.
Aluatul trebuie să fie ca de clătite, chiar un pic mai gros decât cel cu ouă.
La urmă adăugați uleiul, amestecați bine.
Încălziți bine o tigaie, și dacă insist să încălziți, chiar așa s-o faceți.
Turnați un pic de ulei și îl întindeți cu o pensulă sau cu un șervețel (eu așa fac ca să absorb excesul de ulei).
Și mai departe ca la clătitele simple. Turnați câte jumătate de polonic, sau chiar mai mult, depinde de mărimea tigăii. Le coaceți la foc mediu și nu vă grăbiți să le întoarceți pentru că s-ar putea să fie mai lipicioase pentru că nu au ouă.
Eu de obicei le las un pic mai mult, să le mai usuc puțin și le întorc mai ușor.
Observați că nu sunt foarte rumene, anume din cauza că nu au ouă.
Eu ung tigaia doar când torn prima clătită, în continuare nu.
Pe parcurs cum le faceți, le puneți una peste alta să se mai aburească - devin și mai fragede și moi.
Modul de servire, cel clasic - gemurile și cremele preferate.
Dacă nu puneți zahăr în compoziție puteți să le faceți și cu umplutură sărată.
Aici clătitele cu mac și curcuma, de mare succes la copii :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.