Clătite de post

Pe site sunt multe rețete de post, chiar este o provocare pentru mine și un motiv în plus de a testa rețete vegane. Dar uite că la clătitele de post încă nu le-a venit rândul, rețete am testat vreo 2, dar niciuna nu mi-a plăcut, am aruncat aluatul fără să continui.

Această rețetă am zis s-o încerc, deși am văzut că era destul de comentată, și negativ, și pozitiv. Nu am avut ce pierde, doar un pic de apă și făină :)

Am cântărit la gram și ml toate ingredientele, am fost foarte atentă la toate detaliile (deși ingrediente sunt puține, totuși trebuie un pic de atenție la rețetă) și mi-a ieșit. Cea mai bună recunoaștere a fost bineînțeles de la familie, au mâncat fără să-și dea seama ce fel de rețetă era. Soțul m-a întrebat ce am pus în ele și a fost șocat de răspuns :)

Bineînțeles că puteți să adăugați diverse arome, cacao, scorțișoară, eu la o tură am pus vanilie, la alta puțin mac și curcuma (pentru culoare galbenă), dar a fost vreo reacție între asta și bicarbonat că mi-au ieșit clătitele roșii, am pus și o poză la ultimul pas. Cel puțin Sofi a fost foarte încântată de ele :))

Ingrediente
Făină albă calitate superioară
200 g
   
Apă
500 ml
   
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
   
Sare
0.5 lingurite
   
Zahăr
1 lingura
+ arome, cacao, scorțișoară, etc
Ulei de floarea-soarelui
6 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol puneți făina, sarea, bicarbonatul și zahărul, amestecați bine.

Clătite de post - Pas 1
Pas 2

Adăugați câte puțin apă, amestecând continuu cu un tel să nu se facă cocoloașe.

Clătite de post - Pas 2
Pas 3

Aluatul trebuie să fie ca de clătite, chiar un pic mai gros decât cel cu ouă.

Clătite de post - Pas 3
Pas 4

La urmă adăugați uleiul, amestecați bine.

Clătite de post - Pas 4
Pas 5

Încălziți bine o tigaie, și dacă insist să încălziți, chiar așa s-o faceți.

Turnați un pic de ulei și îl întindeți cu o pensulă sau cu un șervețel (eu așa fac ca să absorb excesul de ulei).

Clătite de post - Pas 5
Pas 6

Și mai departe ca la clătitele simple. Turnați câte jumătate de polonic, sau chiar mai mult, depinde de mărimea tigăii. Le coaceți la foc mediu și nu vă grăbiți să le întoarceți pentru că s-ar putea să fie mai lipicioase pentru că nu au ouă.

Eu de obicei le las un pic mai mult, să le mai usuc puțin și le întorc mai ușor.

Clătite de post - Pas 6
Pas 7

Observați că nu sunt foarte rumene, anume din cauza că nu au ouă.

Eu ung tigaia doar când torn prima clătită, în continuare nu.

Clătite de post - Pas 7
Pas 8

Pe parcurs cum le faceți, le puneți una peste alta să se mai aburească - devin și mai fragede și moi.

Clătite de post - Pas 8
Pas 9

Modul de servire, cel clasic - gemurile și cremele preferate.

Dacă nu puneți zahăr în compoziție puteți să le faceți și cu umplutură sărată.

Clătite de post - Pas 9
Pas 10

Aici clătitele cu mac și curcuma, de mare succes la copii :)

Poftă Bună!

Clătite de post - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (12 clătite)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Sursă: zefira.net