De fapt, reteta nu este despre cum sa prajiti pastravul, dar o metoda foarte frumoasa si buna sa faceti file de pastrav. De multe ori ezit sa cumpar pastrav din cauza ca e foarte migalos sa scot oasele si sa-i dau peste Sofiei. Dar acum am scapat de problema, vom savura aceste fileuri de pastrav in diverse forme de preparare, cand mai dietetice, cand mai nu :)
Maine voi mai pune o reteta delicioasa de peste, sa fiti bine pregatiti pentru prima dezlegare la peste in acest post.
Pastravul se curata de intestine, solzi (merge foarte bine cu buretele de metal pt cratite), se spala.
Taiati capul si aripioarele.
Mai departe aveti nevoie de un cutit subtire si lung, va fi asa mult mai simplu sa lucrati.
Ridicati pestele cu burta in sus si bagati cutitul pe sub coastele pestelui, cat mai spre oase, sa nu lasati multa carne pe ele. Vedeti in poza pozitia corecta.
Usor miscand cutitul pe langa coaste le desfaceti pe toate de-a lungul.
Dupa ce ati despartit coastele de carne, lucrati cu degetul mare si aratatos - treceti cu ele si apasati ca sa desfaceti mai adanc fileul.
Acelasi lucrul il faceti cu partea opusa - iarasi cutitul pe langa coaste, le desprindeti usor de carne.
Si la final iarasi cu degetul mare desprindeti restul de carne, apasand si insistand pe marginile oaselor.
Astel veti scoate scheletul pastravului complet, daca nu reusiti cu degetul va folositi de un foarfece.
Obtinem asa un file dublu de peste, se numeste "Butterfly". Deja il puteti prepara si in aceasta forma.
Eu am vrut sa fac fileuri mai inguste, clasice, si am taiat coada si mijlocul, vedeti poza.
Asa am facut toti 3 pesti pe care i-am avut. Am obtinut 6 fileuri frumoase, numa bune de prajit.
Faina se amesteca cu sarea si mirodeniile.
In tigaie incingeti bine uleiul si untul.
Treceti fileurile prin faina.
Le rumeniti bine pe ambele parti.
Apoi le scoateti pe niste servetele de hartie, sa se absoarba excesul de ulei.
Serviti cu orice va place - seara va recomand o salata de legume. La pranz va puteti rasfata cu niste mamaliga si mujdei :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.