De fapt, rețeta nu este despre cum să prăjiți păstrăvul, dar o metodă foarte frumoasă și bună să faceți file de păstrăv. De multe ori ezit să cumpăr păstrăv din cauza că e foarte migălos să scot oasele și să-i dau peste Sofiei. Dar acum am scăpat de problemă, vom savura aceste fileuri de păstrăv în diverse forme de preparare, când mai dietetice, când mai nu :)
Mâine voi mai pune o rețetă delicioasă de pește, să fiți bine pregătiți pentru prima dezlegare la pește în acest post.
Păstrăvul se curăță de intestine, solzi (merge foarte bine cu buretele de metal pentru cratițe), se spală.
Taiați capul și aripioarele.
Mai departe aveți nevoie de un cuțit subțire și lung, va fi așa mult mai simplu să lucrați.
Ridicați peștele cu burta în sus și băgați cuțitul pe sub coastele peștelui, cât mai spre oase, să nu lăsați multă carne pe ele. Vedeți în poză poziția corectă.
Ușor mișcând cuțitul pe lângă coaste le desfăceți pe toate de-a lungul.
După ce ați despărțit coastele de carne, lucrați cu degetul mare și arătător - treceți cu ele și apăsați ca să desfaceți mai adânc fileul.
Același lucru îl faceți cu partea opusă - iarăși cuțitul pe lângă coaste, le desprindeți ușor de carne.
Și la final iarăși cu degetul mare desprindeți restul de carne, apăsând și insistând pe marginile oaselor.
Astfel veți scoate scheletul păstrăvului complet, dacă nu reușiți cu degetul vă folosiți de un foarfece.
Obținem așa un file dublu de pește, se numește "Butterfly". Deja îl puteți prepara și în această formă.
Eu am vrut să fac fileuri mai înguste, clasice, și am tăiat coada și mijlocul, vedeți poza.
Așa am făcut toți 3 pești pe care i-am avut. Am obținut 6 fileuri frumoase, numai bune de prăjit.
Făina se amestecă cu sarea și mirodeniile.
În tigaie încingeți bine uleiul și untul.
Treceți fileurile prin făină.
Le rumeniți bine pe ambele părți.
Apoi le scoateți pe niște șervețele de hârtie, să se absoarbă excesul de ulei.
Serviți cu orice vă place - seara vă recomand o salată de legume. La prânz vă puteți răsfăța cu niște mămăligă și mujdei :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.