File de pastrav la tigaie

De fapt, reteta nu este despre cum sa prajiti pastravul, dar o metoda foarte frumoasa si buna sa faceti file de pastrav. De multe ori ezit sa cumpar pastrav din cauza ca e foarte migalos sa scot oasele si sa-i dau peste Sofiei. Dar acum am scapat de problema, vom savura aceste fileuri de pastrav in diverse forme de preparare, cand mai dietetice, cand mai nu :)

Maine voi mai pune o reteta delicioasa de peste, sa fiti bine pregatiti pentru prima dezlegare la peste in acest post.

Ingrediente
Pastrav proaspat
3 buc
Faina alba
200 g
Sare
1 lingurita
Mirodenii uscate(patrunjel, busuioc, etc)
1 lingura
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Unt
20 g
optional
Pasi de urmat
Pas 1

Pastravul se curata de intestine, solzi (merge foarte bine cu buretele de metal pt cratite), se spala.

Taiati capul si aripioarele.

File de pastrav la tigaie - Pas 1
Pas 2

Mai departe aveti nevoie de un cutit subtire si lung, va fi asa mult mai simplu sa lucrati.

Ridicati pestele cu burta in sus si bagati cutitul pe sub coastele pestelui, cat mai spre oase, sa nu lasati multa carne pe ele. Vedeti in poza pozitia corecta.

Usor miscand cutitul pe langa coaste le desfaceti pe toate de-a lungul.

File de pastrav la tigaie - Pas 2
Pas 3

Dupa ce ati despartit coastele de carne, lucrati cu degetul mare si aratatos - treceti cu ele si apasati ca sa desfaceti mai adanc fileul.

File de pastrav la tigaie - Pas 3
Pas 4

Acelasi lucrul il faceti cu partea opusa - iarasi cutitul pe langa coaste, le desprindeti usor de carne.

File de pastrav la tigaie - Pas 4
Pas 5

Si la final iarasi cu degetul mare desprindeti restul de carne, apasand si insistand pe marginile oaselor.

File de pastrav la tigaie - Pas 5
Pas 6

Astel veti scoate scheletul pastravului complet, daca nu reusiti cu degetul va folositi de un foarfece.

Obtinem asa un file dublu de peste, se numeste "Butterfly". Deja il puteti prepara si in aceasta forma.

File de pastrav la tigaie - Pas 6
Pas 7

Eu am vrut sa fac fileuri mai inguste, clasice, si am taiat coada si mijlocul, vedeti poza.

File de pastrav la tigaie - Pas 7
Pas 8

Asa am facut toti 3 pesti pe care i-am avut. Am obtinut 6 fileuri frumoase, numa bune de prajit.

File de pastrav la tigaie - Pas 8
Pas 9

Faina se amesteca cu sarea si mirodeniile.

File de pastrav la tigaie - Pas 9
Pas 10

In tigaie incingeti bine uleiul si untul.

File de pastrav la tigaie - Pas 10
Pas 11

Treceti fileurile prin faina.

File de pastrav la tigaie - Pas 11
Pas 12

Le rumeniti bine pe ambele parti.

File de pastrav la tigaie - Pas 12
Pas 13

Apoi le scoateti pe niste servetele de hartie, sa se absoarba excesul de ulei.

File de pastrav la tigaie - Pas 13
Pas 14

Serviti cu orice va place - seara va recomand o salata de legume. La pranz va puteti rasfata cu niste mamaliga si mujdei :)

Pofta Buna!

 

File de pastrav la tigaie - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 buc (3 pesti)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min