Crap întreg la cuptor

Crap întreg la cuptor

Bineînțeles că în acest fel puteți face orice pește, dar farmecul rețetei este să fie un pește mai măricel, cu efectul de "Oau!" la o orice masă, inclusiv una mai festivă.

Nu reușeam să fac rețeta până acum pentru că aveam 2 probleme - prima că nu aveam platou mare și frumos potrivit ca dimensiune pentru așa un pește și alta cum să scot peștele intact, frumos și întreg din tava de cuptor pe platou. Prima s-a rezolvat cu un cadou foarte inspirat de 8 Martie, un platou oval, mare și frumos din sticlă (dar puteți folosi și o farfurie mai mare sau tavă de tort dreptunghiulară).

A 2-a problemă am rezolvat-o cu descoperirea foliei teflonate pentru cuptor. Am luat peștele frumos din tavă cu tot cu folie și ușor l-am împins în platou. Nu se lipește așa de folie ca de tava de cuptor sau hârtia de copt.

În varianta de post, ungeți crapul deasupra cu ulei de măsline și presărați doar verdeață.

Am făcut rețeta de 2 ori, cu crap de cultură și crap de Dunăre, parcă al 2-lea a fost nu așa gras, dar ambele f. bune.

Ingrediente

Pește crap de 1-2 kg
1 buc
sau orice alt pește
Lămâie
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
3 buc
   
Sare
1 lingurita
   
Ulei
2 linguri
   
Smântână
2 linguri
sau maioneză - în varianta de post faceți fără, doar cu ulei
Cașcaval
50 g
   
Verdeață (mărar, pătrunjel)
3 linguri
tocată mărunt

Pași de urmat

Pas 1

Peștele se curăță și se spală bine.

Așterneți o tavă de cuptor cu folie teflonată, sau hârtie de copt - în cel mai rău caz lăsați așa, dar ungeți cu puțin ulei.

Crap întreg la cuptor - Pas 1
Pas 2

Puneți peștele în tavă și îl stropiți bine pe toate părțile, interior-exterior cu zeamă de lămâie.

Crap întreg la cuptor - Pas 2
Pas 3

Apoi îl presărați cu sare și ungeți cu usturoi pisat și câțiva stropi de ulei, la fel pe toate părțile, nu doar deasupra.

Lăsați 30 de minute să se marineze, puteți să puneți tava în frigider sau lăsați pe masa din bucătărie.

Crap întreg la cuptor - Pas 3
Pas 4

După acest timp îl acoperiți deasupra cu folie de aluminiu și puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute.

Crap întreg la cuptor - Pas 4
Pas 5

Apoi îl scoateți din cuptor, dați folia la o parte și ungeți cu maioneză sau smântână.

Crap întreg la cuptor - Pas 5
Pas 6

Presărați cu cașcaval ras mărunt, apoi cu verdeață tocată.

În varianta de post ungeți doar cu puțin ulei și presărați verdeață.

Crap întreg la cuptor - Pas 6
Pas 7

Îl mai dați la cuptor pentru 10-15 minute, fără folie deasupra, până face o crustă rumenă.

Apoi îl scoateți și lăsați 10-15 minute să se pătrundă și răcorească.

Crap întreg la cuptor - Pas 7
Pas 8

Aici vedeți cum l-am luat cu tot cu folie din tava de cuptor și l-am împins ușor cu o spatulă pe platou.

Am făcut o dată și fără folie, l-am luat eu cu 2 spatule dar se cam rupea peștele.

Așa că trebuie să fiți inventivi la pasul ăsta :)

Crap întreg la cuptor - Pas 8
Pas 9

Se decorează cu verdeață, legume și lămâie, după preferințe.

Crap întreg la cuptor - Pas 9
Pas 10

Deși pe poză nu pare, peștele este mare, îl vedeți aici în comparație cu o lămâie :)

Crap întreg la cuptor - Pas 10
Pas 11

Îl puteți servi ajutându-vă de 2 linguri, sau 1 lingură + 1 furculiță și luați bucăți de pește pentru fiecare la masă.

La garnitură noi am avut salată, dar merge orice vă place - orez, cartofi, etc.

Poftă Bună!

Crap întreg la cuptor - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 45 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)
Sursă: zefira.net

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

violeta.nuky
violeta.nuky 03 Apr 2015, 17:50

Lena, spune-mi ce fel de folie teflonata este ?aceasta folie teflonata o folosesti doar la peste ca-mi imaginez ca prinde miros de peste?eu folosesc doar foaie de copt.

Cu prima ocazie fac aceasta reteta.Multam pt idee.Cu stima, Vio

 
silvica
silvica 03 Apr 2015, 18:26

arata super si o sa-l fac si eu duminica....dar, spune-mi, te rog, cu ce pot inlocui folia de aluminiu....eu nu folosesc si ma gandesc daca-l pot pune si neacoperit....are ceva?

lena
Elena (lena) silvica 03 Apr 2015, 18:59

Violeta, folia teflonata se gaseste la raionul de hartie de copt in supermarketuri. E ceva mai nou, s-ar putea sa n-o gasesti chiar peste tot. Eu aceeasi bucata o folosesc de vreo 3 saptamani, asta de peste am spalat-o si este bine, nu miroase a peste.

Silvica, poti acoperi cu folie dar asa ca sa nu aiba contact cu pestele. Sau poti folosi punga din aceea pt friptura. Daca nu il acoperi s-ar putea sa fie ceva mai uscat si sa se gateasca repede deasupra, dar sa nu se patrunda pe interior. Depinde si de marimea pestelui.

marieta
marieta 04 Apr 2015, 10:16

Bunã, eu deja stiu reteta ,am fãcut iese foarte bun. Lena îmi plac mult retetele tale ,tino tot asa

Nota mea pentru rețetă:
delia89
delia89 05 May 2015, 19:03

Mai mult decat delicios!!! eu nu prea gatesc peste, dar cand am vazut la tine ce bine arata nu am putut rezista sa nu incerc reteta. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: