Crap întreg la cuptor
Bineînțeles că în acest fel puteți face orice pește, dar farmecul rețetei este să fie un pește mai măricel, cu efectul de "Oau!" la o orice masă, inclusiv una mai festivă.
Nu reușeam să fac rețeta până acum pentru că aveam 2 probleme - prima că nu aveam platou mare și frumos potrivit ca dimensiune pentru așa un pește și alta cum să scot peștele intact, frumos și întreg din tava de cuptor pe platou. Prima s-a rezolvat cu un cadou foarte inspirat de 8 Martie, un platou oval, mare și frumos din sticlă (dar puteți folosi și o farfurie mai mare sau tavă de tort dreptunghiulară).
A 2-a problemă am rezolvat-o cu descoperirea foliei teflonate pentru cuptor. Am luat peștele frumos din tavă cu tot cu folie și ușor l-am împins în platou. Nu se lipește așa de folie ca de tava de cuptor sau hârtia de copt.
În varianta de post, ungeți crapul deasupra cu ulei de măsline și presărați doar verdeață.
Am făcut rețeta de 2 ori, cu crap de cultură și crap de Dunăre, parcă al 2-lea a fost nu așa gras, dar ambele f. bune.
Ingrediente
●
Pește crap de 1-2 kg
1 buc
sau orice alt pește
●
Smântână
2 linguri
sau maioneză - în varianta de post faceți fără, doar cu ulei
●
Verdeață (mărar, pătrunjel)
3 linguri
tocată mărunt
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Peștele se curăță și se spală bine.
Așterneți o tavă de cuptor cu folie teflonată, sau hârtie de copt - în cel mai rău caz lăsați așa, dar ungeți cu puțin ulei.
Pas 2
Puneți peștele în tavă și îl stropiți bine pe toate părțile, interior-exterior cu zeamă de lămâie.
Pas 3
Apoi îl presărați cu sare și ungeți cu usturoi pisat și câțiva stropi de ulei, la fel pe toate părțile, nu doar deasupra.
Lăsați 30 de minute să se marineze, puteți să puneți tava în frigider sau lăsați pe masa din bucătărie.
Pas 4
După acest timp îl acoperiți deasupra cu folie de aluminiu și puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute.
Pas 5
Apoi îl scoateți din cuptor, dați folia la o parte și ungeți cu maioneză sau smântână.
Pas 6
Presărați cu cașcaval ras mărunt, apoi cu verdeață tocată.
În varianta de post ungeți doar cu puțin ulei și presărați verdeață.
Pas 7
Îl mai dați la cuptor pentru 10-15 minute, fără folie deasupra, până face o crustă rumenă.
Apoi îl scoateți și lăsați 10-15 minute să se pătrundă și răcorească.
Pas 8
Aici vedeți cum l-am luat cu tot cu folie din tava de cuptor și l-am împins ușor cu o spatulă pe platou.
Am făcut o dată și fără folie, l-am luat eu cu 2 spatule dar se cam rupea peștele.
Așa că trebuie să fiți inventivi la pasul ăsta :)
Pas 9
Se decorează cu verdeață, legume și lămâie, după preferințe.
Pas 10
Deși pe poză nu pare, peștele este mare, îl vedeți aici în comparație cu o lămâie :)
Pas 11
Îl puteți servi ajutându-vă de 2 linguri, sau 1 lingură + 1 furculiță și luați bucăți de pește pentru fiecare la masă.
La garnitură noi am avut salată, dar merge orice vă place - orez, cartofi, etc.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(3-4 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
45 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)