Bineinteles ca in acest fel puteti face orice peste, dar farmecul retetei este sa fie un peste mai maricel, cu efectul de "Oau!" la o orice masa, inclusiv una mai festiva.
Nu reuseam sa fac reteta pana acum pentru ca avem 2 probleme - prima ca nu aveam platou mare si frumos potrivit ca dimensiune pt asa un peste si alta cum sa scot pestele intact, frumos si intreg din tava de cuptor pe platou. Prima s-a rezolvat cu un cadou foarte inspirat de 8 Martie, un platou oval, mare si frumos din sticla(dar puteti folosi si o farfurie mai mare sau tava de tort dreptunghiulara).
A 2-a problema am rezolvat-o cu descoperirea foliei teflonate pt cuptor, am luat pestele frumos din tava cu tot cu folie si usor l-am impins in platou. Nu se lipeste asa de folie ca de tava de cuptor sau hartia de copt.
In varianta de post, ungeti crapul deasupra cu ulei de masline si presarati doar verdeata.
Am facut reteta de 2 ori, cu crap de cultura si crap de Dunare, parca al 2-lea a fost nu asa gras, dar ambele f.bune.
Pestele se curata si se spala bine.
Asterneti o tava de cuptor cu folie teflonata, sau hartie de copt - in cel mai rau caz lasati asa, dar ungeti cu putin ulei.
Puneti pestele in tava si il stropiti bine pe toate partile, interior-exterior cu zeama de lamaie.
Apoi il presarati cu sare si ungeti cu usturoi pisat si cativa stropi de ulei, la fel pe toate partile, nu doar deasupra.
Lasati 30 de minute sa se marineze, puteti sa puneti tava in frigider sau lasati pe masa din bucatarie.
Dupa acest timp il acoperiti deasupra cu folie de aluminiu si puneti in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 30 de minute.
Apoi il scoateti din cuptor, dati folia la o parte si ungeti cu maioneza sau smantana.
Presarati cu cascaval ras marunt, apoi cu verdeata tocata.
In varianta de post ungeti doar cu putin ulei si presarati verdeata.
Il mai dati la cuptor pentru 10-15 minute, fara folie deasupra, pana face o crusta rumena.
Apoil il scoateti si lasati 10-15 minute sa se patrunda si racoreasca.
Aici vedeti cum l-am luat cu tot cu folie din tava de cuptor si l-am impins usor cu o spatula pe platou.
Am facut o data si fara folie, l-am luat eu cu 2 spatule dar se cam rupea pestele.
Asa ca trebuie sa fiti inventivi la pasul asta :)
Se decoreaza cu verdeata, legume si lamaie, dupa preferinte.
Desi pe poza nu pare, pestele este mare, il vedeti aici in comparatie cu o lamaie :)
Il puteti servi ajutandu-va de 2 linguri, sau 1 lingura+1 furculita si luati bucati de peste pentru fiecare la masa.
La garnitura noi am avut salata, dar merge orice va place - orez, cartofi, etc.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.