Foarte buna aceasta placinta, si ca un aperitiv frumos si delicios, sau ca o buna varianta de luat la picnic, la drum sau de servit colegii de servici :) Sofiei i-a placut mult, mi-a spus ca este un fel de sandwich gigantic.
Aluatul este ceva mai interesant, fiindca este cu drojdie si are textura mai moale. Macul si susanul de deasupra sunt potrivite si ii dau un gust in plus, mai ales ca arata si frumos.
I-as zice si economica, dar totusi merge in ea o cantitate mare de cascaval si sunca, care nu sunt chiar ieftine. Cantitatile de ingrediente din reteta sunt adaptate pentru o tava mare de aragaz, din acela de 4 ochiuri si nu-mi pare rau ca am facut mai multa, s-a mancat repede :)
Laptele cald se amesteca cu drojdia.
Intr-un bol se masoara cantitatea de faina, apoi adaugati la ea laptele cu drojdia, ouale, uleiul, sarea.
Amestecati bine cu un tel sau lingura sa nu fie cocoloase.
Aluatul iese ceva mai gros, ca o smantana.
Asterneti tava de aragaz cu hartie de copt.
Turnati jumatate de aluat in ea si il nivelati. Presarati grisul pe toata suprafata.
Aranjati peste aluat sunca taiata felii subtiri(va ajuta mult daca o luati gata feliata).
Urmeaza un strat de cascaval dat prin razatoarea mare.
Peste cascaval trebuia sa puneti inca un strat de sunca - eu nu am avut, asa ca am lasat cu 1 strat de sunca+1 strat de cascaval. Daca va ajunge, as recomanda sa-l puneti si ultimul strat de mezel.
Apoi turnati restul de aluat pe toata suprafata si atent il intindeti cu o lingura, sa acopere perfect umplutura.
Presarati macul si susanul deasupra, lasati placinta 20-25 de minute sa creasca.
In acest timp preincalziti cuptorul la 160-180 de grade.
Se coace timp de 20-25 de minute, pana se rumeneste frumos.
Apoi o scoateti si lasati putin sa se racoreasca.
Feliati si serviti cu mare placere, este buna si calda si rece.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.