Reteta perfecta pentru a gati simplu, deosebit si foarte gustos carnea de miel, eu am ales pulpa de miel, dar merge si cu orice alte bucati. Carnea nu se usuca, este crocanta la exterior, moale si frageda pe interior.
Optional puteti pune si niste legume pe langa carne, asa veti avea carne si garnitura gatite impreuna, combinate cu o salata sunt o masa exemplara.
Carnea se spala bine, se portioneaza, transeaza.
Apoi o presarati cu sare, piper (coriandru/cuisoare macinate optional) si o frecati bine pe toate partile.
Iaurtul de amesteca cu usturoiul pisat, coaja rasa de lamaie si putina sare.
Turnati iaurtul peste carne si il distribuiti uniform pe toate bucatile si partile.
La aceasta etapa puteti lasa carnea la marinat intr-o punga, sau bol, la frigider.
Eu am pus-o direct in tava de cuptor, am acoperit-o cu folie de plastic si am lasat la frigider peste noapte sau 5-6 ore.
Dupa acest timp scoatem carnea de la frigider, o punem in tava daca nu este acolo.
Pe langa carne puteti pune cateva felii de cartofi, morcovi si ceapa, optional.
Stropiti carnea si legumele cu putin ulei de masline si presarati optional cu putin rozmarin uscat sau proaspat.
Acoperiti tava cu capac, sau ii faceti un capac din folie de aluminiu.
O puneti la cuptor preincalzit la 200 de grade timp de 70-90 de minute.
Dupa acest timp scoateti folia de deasupra, incercati carnea cu un cutit daca intra usor, este frageda.
Puneti tava pentru inca 20-30 de minute la cuptor, neacoperita.
In acest timp, cam la 10 minute o scoateti si ungeti cu o pensula carnea, cu zeama care o lasa in tava.
Eu am uns de 2 ori pana a fost gata si s-a rumenit uniform.
Este gata cand se rumeneste bine. La final dupa ce ati scos-o mai ungeti o data cu pensula - va folositi de zeama si grasimea care o lasa in tava.
O serviti calda cu legume pe langa, si eventual un sos de iaurt - la fel amestecat cu putin usturoi, sare si coaja de lamaie.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.