Am avut pofta de aceste sarbatori sa fac cateva sarmale, varza nu am avut murata si nici timp sa merg s-o cumpar din surse sigure, asa ca a venit timpul sa fac sarmale cu foi de stevie. Mai ales, ca este sezon si piata plina cu legaturi de stevie, verzi, frumoase si ieftine.
Am mai facut cu ceva timp in urma aceata reteta si am fost foarte impresionati toti - sarmalele sunt foarte bune, fragede, se topesc in gura, le-as zice "sarmale cu gust de primavara". Le recomand cu mare incredere, sunt foarte, foarte delicioase.
Frunzele de stevie se aleg si se spala.
Se taie cotorul de pe dosul frunzei, vedeti in poza.
Luati cate 5-6 frunze o data si le dati drumul in cratita cu apa fierbinte pentru 2-3 secunde.
Asa faceti cu toate frunzele, le puneti la scurs intr-o sita.
Pana frunzele se racoresc pregatim umplutura.
In tigaie incingeti putin ulei si caliti in el ceapa alba si verde, tocate marunt.
Apoi adaugati 1 lingura de pasta de ardei/tomate si 1 pahar de apa.
Amestecati bine si lasati sa fiarba 1-2 minute.
Adaugati orezul spalat, amestecati bine si mai lasati 1-2 minute pe foc.
Carnea o treceti prin masina de tocat.
Tocati marunt 1 legatura de patrunjel si 1 de marar, adaugati la carne.
In amestecul de carne il adaugati pe cel din tigaie, de orez cu ceapa.
Adaugati sare si piper dupa gust si amestecati bine(cu mainile).
Puneti frunza de stevie pe masa, cu dosul in sus.
Pe margine puneti cate 1 lingura de umplutura.
Si rulati cu marginile laterale spre interior.
Procesul este simplu, a fost executat chiar de sotul meu :)
Pe parcurs le aranjati intr-o cratita cu fundul gros, sau tuci.
Cam 30 de minute va ia sa le terminati.
Turnati apa cate sa le acopere si puneti la fiert.
Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati aproximativ 1 ora.
Dupa acest timp dizolvati 1 lingura de faina cu 1 lingura de pasta de rosii, putina sare si jumate de pahar de apa.
Turnati acest amestec in cratita cu sarmalele fierte.
Scuturati bine cratita, sa patrunda sosul mai adanc in sarmale.
Lasati sa mai fiarba 10 minute.
Optional, presarati putin patrunjel tocat peste sarmalele gata si puneti pentru 20 de minute cratita in cuptor preincalzit la 150 de grade.
Si gata, cu grija(sarmalele sunt foarte moi si fragede) le puteti servi.
Cred ca puteti si sa nu le puneti la cuptor, sunt foarte bune si fierte.
Merg foarte bine pe langa iaurt sau smantana.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.