Sarmale în foi de ștevie

Am avut poftă de aceste sărbători să fac câteva sarmale, varză nu am avut murată și nici timp să merg s-o cumpăr din surse sigure, așa că a venit timpul să fac sarmale cu foi de ștevie. Mai ales, că este sezon și piața plină cu legături de ștevie, verzi, frumoase și ieftine.

Am mai făcut cu ceva timp în urmă această rețetă și am fost foarte impresionați toți - sarmalele sunt foarte bune, fragede, se topesc în gură, le-aș zice "sarmale cu gust de primăvară". Le recomand cu mare încredere, sunt foarte, foarte delicioase.

Ingrediente
Frunze verzi de ștevie
6 legaturi
adică 6 legături - cam 60 bucăți de frunze, alegeți să fie mari și fără rupturi
Carne
1 kg
eu am folosit de pui (pulpe dezosate și fără piele), puteți folosi și de porc
Ceapă albă
1 buc
   
Ceapă verde
2 legaturi
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Pastă de tomate
2 linguri
eu am pus pastă de ardei dulce
Orez - bob rotund
80 g
   
Mărar verde
1 legatura
   
Pătrunjel verde
2 legaturi
   
Făină
1 lingura
   
Sare, piper
1 lingurita
după gust
Pași de urmat
Pas 1

Frunzele de ștevie se aleg și se spală.

Se taie cotorul de pe dosul frunzei, vedeți în poză.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 1
Pas 2

Luați câte 5-6 frunze o dată și le dați drumul în cratița cu apă fierbinte pentru 2-3 secunde.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 2
Pas 3

Așa faceți cu toate frunzele, le puneți la scurs într-o sită.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 3
Pas 4

Până frunzele se răcoresc pregătim umplutura.

În tigaie încălziți puțin ulei și căliți în el ceapa albă și verde, tocate mărunt.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 4
Pas 5

Apoi adăugați 1 lingură de pastă de ardei/tomate și 1 pahar de apă.

Amestecați bine și lăsați să fiarbă 1-2 minute.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 5
Pas 6

Adăugați orezul spălat, amestecați bine și mai lăsați 1-2 minute pe foc.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 6
Pas 7

Carnea o treceți prin mașina de tocat.

Tocați mărunt 1 legătură de pătrunjel și 1 de mărar, adăugați la carne.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 7
Pas 8

În amestecul de carne îl adăugați pe cel din tigaie, de orez cu ceapă.

Adăugați sare și piper după gust și amestecați bine(cu mâinile).

Sarmale în foi de ștevie - Pas 8
Pas 9

Puneți frunza de ștevie pe masă, cu dosul în sus.

Pe margine puneți câte 1 lingură de umplutură.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 9
Pas 10

Și rulați cu marginile laterale spre interior.

Procesul este simplu, a fost executat chiar de soțul meu :)

Sarmale în foi de ștevie - Pas 10
Pas 11

Pe parcurs le aranjați într-o cratiță cu fundul gros, sau tuci.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 11
Pas 12

Cam 30 de minute vă ia să le terminați.

Turnați apă cât să le acopere și puneți la fiert.

Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați aproximativ 1 oră.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 12
Pas 13

După acest timp dizolvați 1 lingură de făină cu 1 lingură de pastă de roșii, puțină sare și jumate de pahar de apă.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 13
Pas 14

Turnați acest amestec în cratița cu sarmalele fierte.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 14
Pas 15

Scuturați bine cratița, să pătrundă sosul mai adânc în sarmale.

Lăsați să mai fiarbă 10 minute.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 15
Pas 16

Opțional, presărați puțin pătrunjel tocat peste sarmalele gata și puneți pentru 20 de minute cratița în cuptor preîncălzit la 150 de grade.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 16
Pas 17

Și gata, cu grijă (sarmalele sunt foarte moi și fragede) le puteți servi.

Cred că puteți și să nu le puneți la cuptor, sunt foarte bune și fierte.

Sarmale în foi de ștevie - Pas 17
Pas 18

Merg foarte bine pe lângă iaurt sau smântână.

Poftă Bună!

Sarmale în foi de ștevie - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min