Am avut poftă de aceste sărbători să fac câteva sarmale, varză nu am avut murată și nici timp să merg s-o cumpăr din surse sigure, așa că a venit timpul să fac sarmale cu foi de ștevie. Mai ales, că este sezon și piața plină cu legături de ștevie, verzi, frumoase și ieftine.
Am mai făcut cu ceva timp în urmă această rețetă și am fost foarte impresionați toți - sarmalele sunt foarte bune, fragede, se topesc în gură, le-aș zice "sarmale cu gust de primăvară". Le recomand cu mare încredere, sunt foarte, foarte delicioase.
Frunzele de ștevie se aleg și se spală.
Se taie cotorul de pe dosul frunzei, vedeți în poză.
Luați câte 5-6 frunze o dată și le dați drumul în cratița cu apă fierbinte pentru 2-3 secunde.
Așa faceți cu toate frunzele, le puneți la scurs într-o sită.
Până frunzele se răcoresc pregătim umplutura.
În tigaie încălziți puțin ulei și căliți în el ceapa albă și verde, tocate mărunt.
Apoi adăugați 1 lingură de pastă de ardei/tomate și 1 pahar de apă.
Amestecați bine și lăsați să fiarbă 1-2 minute.
Adăugați orezul spălat, amestecați bine și mai lăsați 1-2 minute pe foc.
Carnea o treceți prin mașina de tocat.
Tocați mărunt 1 legătură de pătrunjel și 1 de mărar, adăugați la carne.
În amestecul de carne îl adăugați pe cel din tigaie, de orez cu ceapă.
Adăugați sare și piper după gust și amestecați bine(cu mâinile).
Puneți frunza de ștevie pe masă, cu dosul în sus.
Pe margine puneți câte 1 lingură de umplutură.
Și rulați cu marginile laterale spre interior.
Procesul este simplu, a fost executat chiar de soțul meu :)
Pe parcurs le aranjați într-o cratiță cu fundul gros, sau tuci.
Cam 30 de minute vă ia să le terminați.
Turnați apă cât să le acopere și puneți la fiert.
Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați aproximativ 1 oră.
După acest timp dizolvați 1 lingură de făină cu 1 lingură de pastă de roșii, puțină sare și jumate de pahar de apă.
Turnați acest amestec în cratița cu sarmalele fierte.
Scuturați bine cratița, să pătrundă sosul mai adânc în sarmale.
Lăsați să mai fiarbă 10 minute.
Opțional, presărați puțin pătrunjel tocat peste sarmalele gata și puneți pentru 20 de minute cratița în cuptor preîncălzit la 150 de grade.
Și gata, cu grijă (sarmalele sunt foarte moi și fragede) le puteți servi.
Cred că puteți și să nu le puneți la cuptor, sunt foarte bune și fierte.
Merg foarte bine pe lângă iaurt sau smântână.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.