Bezele

Demult planificam sa lucrez la reteta de bezele, mai ales dupa multe intrebari despre utilizarea albusurilor. Dar, desi pare o reteta banala, chiar foarte, sunt cateva mici detalii care conteaza pentru obtinerea unui rezultat perfect.

Puteti inlocui zaharul pudra din reteta cu zahar simplu, dar veti avea mai mult de lucru si nu veti obtine bezeaua perfect lucioasa foarte repede. La fel, s-ar putea sa nu va iasa din prima din cauza temperaturii cuptorului, pana vedeti cum se impaca bezeaua perfecta cu cuptorul dvs s-ar putea sa mai gresiti, asa cel putin a fost la mine.

In concluzie, se merita toate eforturile si incercarile - sunt cei mai simpli biscuiti, fara grasime si fainuri, foarte aerati, se topesc in gura. Puteti adauga orice arome, culori, alune/nuci maruntite deasupra.

Aici aveti reteta din 3 albusuri(aproximativ 100g), cam cu aceasta cantitate veti avea o tava de cuptor plina de bezele. Mai bine sa faceti in cateva ture daca vreti mai multe, pentru ca bezeaua deja mixata trebuie pusa la cuptor, mai tarziu isi pierde din textura.

Ingrediente
Albus de ou
3 buc
aproximativ 100g de albus
Zahar pudra
150 g
la fiecare albus adaugat mai puneti 50g de zahar in plus - puteti folosi si zahar simplu, dar creste timpul de mixare
Sare
0.25 lingurite
un varf de cutit
Lamaie
0.5 buc
Pasi de urmat
Pas 1

In primul rand pregatiti si masurati zaharul - eu am trecut zaharul simplu prin aparatul de macinat cafea.

Bezele - Pas 1
Pas 2

Cu jumatatea de lamaie ungeti/degresati vasul in care veti face bezeaua.

Bezele - Pas 2
Pas 3

Separati albusurile si le puneti in bolul pregatit, adaugati sarea.

Avem pregatit si zaharul, ne putem apuca efectiv de mixat.

Bezele - Pas 3
Pas 4

Incepem sa mixam albusurile(fara zahar, doar cu sare).

Observati cum incepe sa se formeze spuma.

Bezele - Pas 4
Pas 5

Spuma tot creste, dar zahar inca nu adaugam.

Bezele - Pas 5
Pas 6

Cand avem albusurile batute spuma ferma, asa ca in poza intoarceti castronul si ele nu curg, nu se preling pe pereti - acesta e momentul cand incepem sa adaugam zaharul.

Bezele - Pas 6
Pas 7

Dar nu adaugam tot zaharul o data, cam cate o lingura(masurati ochiometric) si mixati bine dupa fiecare, cam jumate de minut intre reprize.

Bezele - Pas 7
Pas 8

Dupa ce ati terminat zaharul continuati sa mixati.

Bezele - Pas 8
Pas 9

Va opriti periodic, luati putina bezea intre degete, daca mai simtiti ca este compozitia grunjoasa, continuati sa mixati.

Va opriti cand bezeaua este perfect neteda si moale.

Daca puneti zahar simplu, nu pudra, va dura mai mult pana se topeste de tot, deci va creste timpul de mixare si stresul dvs :)

Bezele - Pas 9
Pas 10

Un alt indicator, daca scoateti paletele mixerului din albus, acesta trebuie sa fie ferm, alb lucios si cu varfurile intinse.

Bezele - Pas 10
Pas 11

Pregatiti hartia de copt pt tava, o taiati dupa dimensiune si ungeti dosul colturilor cu putin albus. Asa va adera bine la tava si nu va fugi cand veti pune bezelele pe hartie.

Eu as recomanda chiar sa presarati butina faina sau amidon peste hartie, daca e o hartie de proasta calitate s-ar putea lipi bezelele de ea.

Bezele - Pas 11
Pas 12

Cu un pos de ornat sau cu lingura formam bezele.

Nu le faceti prea mari si groase pt ca va creste timpul de coacere.

Bezele - Pas 12
Pas 13

La cuptorul electric le coaceti timp de 1.5-2 ore, la 70-90 de grade, prima jumatate de ora nu deschideti usa cuptorului ca sa nu crape bezelele. Timpul poate varia in functie de fiecare cuptor.

La cuptorul cu gaz se coc la treapta cea mai mica si cu cuptorul intredeschis(puneti un creion in usa).

Daca bezelele se rumenesc prea repede, trebuie deschis cuptorul si micsorata temperatura.

Cand se desprind usor de hartie/tava sunt gata.

Bezele - Pas 13
Pas 14

Ale mele n-au iesit perfect albe pentru ca le-am lasat vreo ora fara supraveghere si nu am prins momentul cand trebuia sa fac temperatura mai mica.

Le-am facut seara, dupa ce s-au copt le-am lasat in cuptor pana dimineata sa se usuce perfect.

Aici aveti poza cu bezele mici, au fost perfect uscate si fragede.

Bezele - Pas 14
Pas 15

Aici sunt bezelele mai mari, la acelasi timp de coacere, au fost ferme deasupra dar inauntru mai moi si cleioase.

Deci, reteta simpla dar cu multe detalii de avut in vedere, pana tinteti cont de ele si va obisnuiti - pentru ca merita :)

Pofta Buna!

Bezele - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc (1 tava de cuptor)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min