Nu este doar o rețetă de tort rapid și delicios, dar și REȚETA CU NR.800 de pe site. Cu această ocazie vă servesc cu o felie (virtuală) de tort și vă mulțumesc pentru toată susținerea și fidelitatea voastră, dragi utilizatori. Chiar dacă nu reușesc să răspund la toate comentariile, să știți că le citesc pe toate - plăcute și nu prea. Vă mulțumesc pentru toate cuvintele frumoase, îmi dau elan să lucrez mai departe, la fel și pentru observațiile constructive - încerc să fiu obiectivă și să nu iau la inimă chiar și comentariile obraznice.
Deși în ultima perioadă bebe Maria îmi ocupă o mare parte din timp, să știți că oricum lucrez la site, nu am debitul de rețete ca înainte, dar voi reveni cu forțe și idei noi, sper în cel mai scurt timp.
Deci, despre tort, este atât de simplu că l-am făcut cu Maria în brațe - nu este foarte ornat dar forma este din start simplă și nu necesită mare lucru de înfrumusețat. Puteți pune vișine, căpșuni, orice fructe în cremă, ornați cu ciocolată rasă sau glazură de ciocolată deasupra.
La gust, este foarte fresh, fraged, pandișpanul moale, moale. Crema de smântână o faceți ca de obicei, cu smântână fermentată grasă - de 25-30%, altfel puneți gelatină ca la Tortul Diplomat.
Într-un bol mai adânc puneți ouăle și adăugați zahărul.
În poza aveți exemplu de cât înseamnă 1 lingură.
Le bateți puțin cu telul sau chiar o furculiță.
Adăugați uleiul și laptele bătut, amestecați.
La urmă puneți făina, cacao și praful de copt.
Amestecați bine să nu fie cocoloașe, aluatul va fi ca o smântână puțin mai lichidă.
Îl turnați într-o formă așternută cu hârtie de copt, de 24-26-28 cm în diametru.
La mine a fost formă de silicon și nu am așternut-o cu nimic.
Blatul se coace timp de 30-35 de minute, la cuptor preîncălzit la 200 de grade, până trece testul scobitorii.
După ce s-a copt, lăsați să se răcorească puțin, apoi se scoate din tavă și îl tăiați în bucăți cam de 2x2 cm.
Luați un bol mai adânc, eu am avut un bol de salată rotund, cam de 1 litru volum.
Îl așterneți bine cu folie de plastic alimentară.
Despre Cremă.
Dacă luați smântână grasă, de 30% nu aveți nevoie de gelatină ca să întărească crema la rece. Dacă este mai slabă, va trebui să folosiți puțină gelatină dizolvată în apă caldă.
Deci, eu am folosit Smântână Rustic de 30%, de la Carrefour, nu am pus gelatină.
Am amestecat-o cu zahăr și am lăsat vreo 10 minute să se dizolve puțin.
Apoi am amestecat bine cu mixerul până a avut consistența mai groasă, nu trebuie să fie chiar ca o frișcă tare dar să nu curgă ca laptele bătut.
Ungeți cu puțină cremă pereții și fundul vasului așternut cu folie de plastic.
Puneți un strat de cuburi de pandișpan, le ungeți bine între ele cu cremă.
Și tot așa continuați să puneți straturi de cremă și cuburi de blat până umpleți bolul, sau terminați pandișpanul.
Aveți grijă să vă rămână puțină cremă pentru a unge ultimul strat.
Acoperiți bine cu folie și puneți bolul cu tort la frigider pentru minim 8-10 ore.
În acest timp el se va pătrunde și crema de smântână se va întări.
Apoi îl întoarceți pe un platou de tort, sau farfurie, scoateți atent bolul și folia de plastic.
Îl ornați după preferințe și imaginație.
Eu, grăbită, am pus doar un pic de ciocolată rasă deasupra, și oricum a fost apreciat :)
Îl tăiați felii, aici puteți vedea și un fel de secțiune.
Fără gelatină este mai fraged și mai moale, smântâna se întărește dar nu așa de mult ca de la gelatină. Deci depinde cum preferați și ce fel de smântână găsiți.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.