Va propun aceasta reteta ca o solutie buna pentru aceste zilele de canicula - mancare de fasole verde, aromata, delicioasa, rapida, interesanta si putin mai deosebita de clasica fasole cu usturoi. Reteta este adaptata si improvizata la produsele si mirodeniile care la gasiti la noi, asa ca nu va speriati de cuvantul "curry" :)
Singurul condiment mai specific este amestecul de "curry", dar deja il gasiti la orice super/hiper/market mai decent.
Eu am facut mancarica pentru cina si am combinat-o cu putin orez basmati.
Ca si la orice reteta de curry, in primul rand pregatim toate ingredientele.
Curatam si spalam fasolea pastai.
Daca aveti congelata, o folositi direct din congelator.
Ceapa si usturoiul se toaca marunt.
Rosiile se trec prin blender/robot, sau le tocati si pe ele marunt, cubulete.
Scoateti sa aveti la indemana laptele de cocos/smantana si condimentele.
Si acum putem sa ne apucam de treaba cand le avem pe toate gata si la indemana, pentru ca procesul de preparare este rapid si sa nu ardeti vreun condiment.
Deci, incingeti intr-o tigaie adanca uleiul, adaugati semintele de mustar.
Acoperiti tava cu un capac deasupra, putin, cat semintele se calesc s-ar putea sa sara ca popcornul.
Cand nu mai sar il dati la o parte.
Acum adaugati ceapa si usturoiul(optional puteti pune si o bucatica de ardei iute tocat).
Amestecati si lasati 10-20 de secunde, aveti grija sa nu se arda.
Apoi puneti boiaua de ardei, amestecati.
Imediat dupa boia turnati rosiile pasate si adaugati 1 lingurita de curry.
Amestecati bine si lasati sa fiarba 1-2 minute.
Apoi puneti pastaile.
Si turnati smantana sau laptele de cocos. amestecati bine, lasati pe foc mare pana incepe sa fiarba.
Apoi acoperiti cu capac, faceti focul mai mic-mediu si lasati cam 20-30 de minute sa fiarba, pana este gata fasolea.
In acest timp fasolea isi schimba culoarea, se mai lasa. Daca o gustati ar trebui sa fie fiarta, dar sa nu se desfaca de tot, nu faceti terci din ea. Mai bine un pic mai "al dente", decat fleashka.
Potriviti de sare, puteti s-o mai lasati la fiert fara capac, sa se faca sosul putin mai gros, cam 10 minute.
Optional la sfrasit puteti adauga putina verdeata, eu nu am pus.
Si gata, o serviti calda, cu garnitura de orez, cartofi, sau ca atare cu paine.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.