Vă propun această rețetă ca o soluție bună pentru aceste zile de caniculă - mâncare de fasole verde, aromată, delicioasă, rapidă, interesantă și puțin mai deosebită de clasica fasole cu usturoi. Rețeta este adaptată și improvizată la produsele și mirodeniile care le găsiți la noi, așa că nu vă speriați de cuvântul "curry" :)
Singurul condiment mai specific este amestecul de "curry", dar deja îl găsiți la orice super/hiper/market mai decent.
Eu am făcut mâncărică pentru cină și am combinat-o cu puțin orez basmati.
Ca și la orice rețetă de curry, în primul rând pregătim toate ingredientele.
Curățăm și spălăm fasolea păstăi.
Dacă aveți congelată, o folosiți direct din congelator.
Ceapa și usturoiul se toacă mărunt.
Roșiile se trec prin blender/robot, sau le tocați și pe ele mărunt, cubulețe.
Scoateți să aveți la îndemână laptele de cocos/smântâna și condimentele.
Și acum putem să ne apucăm de treabă când le avem pe toate gata și la îndemână, pentru că procesul de preparare este rapid și să nu ardeți vreun condiment.
Deci, încălziți într-o tigaie adâncă uleiul, adăugați semințele de muștar.
Acoperiți tava cu un capac deasupra, puțin, cât semințele se călesc s-ar putea să sară ca popcornul.
Când nu mai sar îl dați la o parte.
Acum adăugați ceapa și usturoiul (opțional puteți pune și o bucățică de ardei iute tocat).
Amestecați și lăsați 10-20 de secunde, aveți grijă să nu se ardă.
Apoi puneți boiaua de ardei, amestecați.
Imediat după boia turnați roșiile pasate și adăugați 1 linguriță de curry.
Amestecați bine și lăsați să fiarbă 1-2 minute.
Apoi puneți păstăile.
Și turnați smântâna sau laptele de cocos. Amestecați bine, lăsați pe foc mare până începe să fiarbă.
Apoi acoperiți cu capac, faceți focul mai mic-mediu și lăsați cam 20-30 de minute să fiarbă, până este gata fasolea.
În acest timp fasolea își schimbă culoarea, se mai lasă. Dacă o gustați ar trebui să fie fiartă, dar să nu se desfacă de tot, nu faceți terci din ea. Mai bine un pic mai "al dente", decât fleșcăită.
Potriviți de sare, puteți s-o mai lăsați la fiert fără capac, să se facă sosul puțin mai gros, cam 10 minute.
Opțional la sfârșit puteți adăuga puțină verdeață, eu nu am pus.
Și gata, o serviți caldă, cu garnitură de orez, cartofi, sau ca atare cu pâine.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.