Sa va prezint acum cea mai testata reteta de pe site, a trebuit s-o refac de 6 ori pana am ajuns la varianta finala! Dar sa stiti ca anume aceasta reteta de negresa a meritat tot timpul si efortul. Nu ma ambitionam atat de mult daca nu o gustam inainte la cineva, dar nu am primit reteta de la doamna respectiva si am zis ca ma descurc eu, internetul e mare...si calitatea retetelor din pacate lasa de dorit... Asa ca am mancat negresa cu totii(familia, cunostintele) si de 6 ori :))
Negresa aceasta este sa zic asa, una "Premium", arata de nota 20, se face simplu, relativ ieftin si repede. Cea mai simpla si la indemana crema de deasupra, este acest sufleu de albus, arata minunat si este foarte aerat si light.
Varianta finala este perfecta, frumoasa, gustoasa si simpla - asta cu instructiunile corecte, si nu ma laud aici. Chiar a trebuit sa muncesc la ea ca sa-mi dau seama unde gresesc.
Duoamnelor bloggeri, daca va intrebati ce sa faceti ca sa aveti un site de succes, va sugerez in primul rand sa lucrati constiincios la retete, sa fie clar, pe scurt, simplu si bine expuse. Din acest motiv nu voi mentiona sursele de unde m-am inspirat(de obicei o fac constiincios!) pt ingredientele de baza pt ca pana la urma le-am modificat pe parcurs ca sa iasa bine, exemplar.
Inainte sa va apucati efectiv de facut prajitura, dati drumul la cuptor(180-200grade) si pregatiti tava.
Eu am luat tava de 24x34 de cm, de sticla(luata de la Ikea, la pret f.rezonabil). Puteti folosit oricare alta tava adanca cam de aceeasi marime.
O puteti asterne cu hartie de copt sau cum am facut eu - ungeti cu unt si presarati bine cu pesmet, asta ca sa aveti o margine mai dreapta la prajitura(am observat ca de la hartie un pic se deformeaza, ca nu vine bine pe peretii tavii).
Daca nu aveti pesmet puteti unge tava cu unt/ulei si asterne hartie, asa va adera mai bine la pereti..
Separati albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le puneti intr-un bol adanc, adaugati 150g de zahar, un pic de sare si mixati bine pana se fac spuma mai deschisa la culoare.
Adaugati untul moale, mixati bine.
Apoi turnati laptele, adaugati faina, praful de copt, cacao si esenta de rom.
Mixati bine sa nu fie cocoloase.
Va iesi un aluat moale si putin mai dens, ca o smantana mai groasa.
Turnati aluatul in tava pregatita la pasul 1 si o dati la cuptorul preincalzit la 180-200 de grade pentru aproximativ 15 minute.
Cam peste 10 minute dupa ce ati dat tava in cuptor va apucati sa faceti spuma de albus.
Incepeti sa bateti albusurile cu un pic de sare(fara zahar), cand capata putin volum, ca in poza, incepeti sa adaugati zaharul cate putin(restul de 150g).
Iese o spuma moale, nu foarte aerata, cu zaharul dizolvat complet.
Adaugati in ea esenta de vanilie si amestecati atent.
Acum verificati blatul din cuptor, trebuie sa fie prins bine aluatul. Daca presati usor cu degetul in mijloc nu trebuie sa tremure coca, ca si cum ar fi cruda si lichida inauntru.
Puneti spuma de albus peste blat si o nivelati atent.
Cam asa ceva.
Puneti tava inapoi in cuptor, scadeti temperatura cuptorului la 150-160 de grade.
Lasati tava in cuptor cam 10 minute, cand sufleul se rumeneste putin si doar usor a crescut.
Nu lasati mai mult pt ca aveti riscul sa se lase albusul, se pleoshteste de tot dupa scoaterea din cuptor.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si lasati putin pe masa.
In acest timp radeti ciocolata prin razatoarea marunta intr-o farfurie si apoi presarati ciocolata rasa peste sufleul fierbinte.
Nu radeti direct peste prajitura, aerul fierbinte care vine de la prajitura va topi ciocolata efectiv in maini si cam va veti enerva :)
Lasati sa se raceasca complet prajitura, asa ciocolata topita se va intari si va forma o crusta delicioasa pe sufleu.
Portionati si serviti cu mare placere!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.