Încă o metodă, acum una din preferatele noastre de a găti orez pentru garnitură la orice mâncare de legume sau carne/pește. Aici în rețetă, și în general, prefer așa să gătesc orezul basmati, dar oricare fel de orez poate fi preparat bob cu bob prin această metodă. Prima dată am observat că așa se face la restaurantul unde făcusem practică de bucătar, periodic o aplicam acasă dar abia acum m-am gândit să vă arăt și vouă.
Este un orez exemplar, bob cu bob la sigur, foarte aerat, nelipicios, un pic al dente, recomand neapărat să-l încercați. Mai ales că este și ceva mai dietetic decât orezul simplu pentru că prin fierberea în mai multă apă se spală din el mult amidon.
Măsurați orezul cu un pahar și îl puneți într-un bol adânc pentru spălare.
La această cantitate de apă puteți pune maxim 2 pahare de orez, minim cât vreți.
Turnați apă în cratiță și o puneți la fiert. Eu folosesc una de 5 litri.
Ideea este să avem mai multă apă în raport cu orezul, așa se scoate amidonul și orezul este nelipicios.
Până fierbe apa spălați orezul în câteva ape.
Când începe să fiarbă apa adăugați sarea, orezul și amestecați bine.
Cum iarăși dă în clocot faceți focul mic și lăsați să fiarbă domol. Mai amestecați periodic.
Cam după 2-3 minute de fiert orezul este cam așa, bobul încă întreg și crud.
După 7 minute, orezul meu basmati este deja gata - fiert, un pic al dente dar nu răsfiert de tot.
Chiar ar recomanda să-l lăsați ceva mai crud. Timpul de fierbere poate fi diferit, în funcție de ce orez folosiți, vă ghidați după cele de mai sus și gustați periodic.
Acum este timpul să-l scurgeți de apă, folosind o sită sau vasul de scurs paste.
Îl treceți înapoi în cratiță, stropiți cu ulei și amestecați ușor.
Nivelați bine cu o lingură sau spatulă și acoperiți cratița cu capac.
Lăsați așa acoperit 15-20 de minute, veți observa că în acest timp orezul se va mai găti pasiv și se face mai pufos. Îl amestecați atent după acest timp și observați textura aerată.
Aici vedeți textura mai de aproape.
Îl puteți combina cu legume, carne, pește, orice vă place.
Noi l-am servit cu Curry de fasole păstăi, combinație f.delicioasă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.