Bezea Elvetiana

Cand am postat reteta clasica de bezea ma gandeam ca am terminat cu aceasta tema si nu ma mai intorc la ea. Dar, incercand din curiozitate sa fac bezeaua elvetiana, am zis ca trebuie sa revin din nou si sa va arat neaparat si aceasta reteta. Chiar sa insist pe ea, cred ca altfel nu voi mai face bezele niciodata.

Desi difera foarte putin de reteta clasica, imi place ca anume asa bezeaua iese perfecta - neteda, alba, structura poroasa si aerata, si ca mica observatie, nu se mai umezeste asa dupa 1-2 zile ca bezelele simple. Sa incercati neaparat, veti fi uimiti de ea asa cum am fost si eu.

Principala chestie care trebuie s-o tineti minte aici, este ca la 1 cantitate de albus de ou se folosesc 2 cantitati de zahar.

In reteta e bine sa folositi un termometru, eu ma descurc fara el, la fel puteti si voi - nu va speriati daca nu-l aveti.

Ingrediente
Albus de ou
100 g
aproximativ 3 albusuri
Zahar
200 g
Pasi de urmat
Pas 1

Luati un bol de sticla sau inox, va trebui sa punem albusurile pe baie de aburi.

Cantariti cantitatea de albus de ou, eu am avut un pic mai mult de 100g, cam 110, deci am adaugat 220g de zahar - adica cantitate dubla de zahar.

Bezea Elvetiana - Pas 1
Pas 2

Turnati intr-o cratita apa cam de 2 degete si o puneti pe foc.

Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si puneti bolul cu albusuri si zahar pe cratita, adica o punem la bain-marie. Important baza bolului sa nu atinga apa, sa fie cuprins doar de aburii de la apa fiarband in cratita.

Bezea Elvetiana - Pas 2
Pas 3

Lasati bolul pe aburi si amestecati periodic cu un tel sau lingura.

Bezea Elvetiana - Pas 3
Pas 4

Il tineti asa pana compozitia de albus devine putin fierbinte, daca aveti termometru lasati pana la 60 grade.

Eu neavand termometru testez cu degetul, cum am spus, compozitia de albus trebuie sa fie putin fierbinte si zaharul complet dizolvat.

Bezea Elvetiana - Pas 4
Pas 5

In acest moment luati bolul de pe aburi si incepeti sa bateti bine cu mixerul compozitia, la viteza maxima.

Bezea Elvetiana - Pas 5
Pas 6

Mixati bine pana albusul devine lucios si are o consistenta ferma.

Bezea Elvetiana - Pas 6
Pas 7

Asterneti tava cu hartie de copt, prindeti capetele pe verso cu putin albus ca in pasul 11, reteta de bezea clasica. Asta pentru o aderenta mai buna a hartiei.

Cu o lingura sau un pos modelati bezelele pe hartie. Daca faceti bezele mai mari se vor usca mai greu, cele mai mici vor fi gata mai repede.

Bezea Elvetiana - Pas 7
Pas 8

Puneti tava la cuptor, fixati cuptorul l 60-70 de grade si lasati timp de 2-3 ore sa se usuce.

Eu prefer sa las cuptorul inchis jumate de ora, apoi il deschid 30 de minute si pun un prosop in usa cuptorului. Asa alternez pana se usuca complet bezelele, astfel vor fi perfect albe si nu se ingalbenesc(semn ca se caramelizeaza zaharul din bezea, deci grija la temperatura).

Bezea Elvetiana - Pas 8
Pas 9

Bezelele se usuca cam 2-3 ore, depinde cat de mari le faceti si daca le vreti uscate tare sau putin mai umede pe interior.

Cum se desprind usor de pe hartie le consideram aproape gata, dar pe interior se fac mai greu. Eu le-am lasat cu bezeaua umeda in interior, parca aveau un sufle si le-a placut mult la toti care au gustat.

Bezea Elvetiana - Pas 9
Pas 10

Le savurati calde sau reci, se pastreaza foarte bine si nu se umezesc pe exterior ca bezelele clasice.

Pofta Buna!

Bezea Elvetiana - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 g (1 tava de bezea)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min