Bineînțeles că cel mai folosit pește la această mâncare este crapul, dar se poate face cu orice fel de pește vă place și aveți la îndemână. Metode sunt multe, eu o prefer pe aceasta, că este mai rapidă și verificată de mulți ani. La noi acasă se făcea des așa mâncare, dar nu știam că oficial o cheamă "plachie". Acest termen se folosește pentru un desert delicios cu orez.
Oricum nu i-am spune, este și metoda mea preferată de a găti peștele, sosul de legume și usturoi îi dă o savoare deosebită, dar servită cu mămăligă este mâncarea perfectă. Aici chiar că îți vine să te lingi pe degete :)
Peștele se spală, se curăță și se porționează, puteți să-l tăiați bucăți rondele sau fileuri - după preferință și îndemânare.
Presărați un pic de sare pe carnea de pește și amestecați bine.
Într-o tigaie adâncă încingeți bine uleiul și puneți peștele la prăjit în el.
Nu trebuie presărat cu făină, îl puneți așa direct.
Rumeniți bine peștele pe ambele părți.
Apoi bucățile de pește rumenite le scoateți pe o farfurie.
Ceapa și ardeiul gras se taie solzișori și se călesc în tigaia cu ulei, acolo unde s-a prăjit peștele.
Când legumele s-au înmuiat și un pic s-au rumenit adăugați roșiile tăiate cubulețe.
Lăsați până și ele lasă zeamă și se fac moi. Toate acestea le faceți la foc moderat și amestecând periodic.
Acum adăugați pastă de ardei sau roșii, amestecați și lăsați 2 minute pe foc. Apoi turnați o cană mică de apă, să obținem un sos consistent și frumos.
Îl lăsați să fiarbă 2-3 minute, potriviți de sare și amestecați bine.
Puneți bucățile de pește în sos și mai lăsați să fiarbă încă 2-3 minute împreună.
Apoi adăugați usturoiul tocat și pătrunjelul, acoperiți cu capac și închideți focul. Lăsați 10-15 minute să se pătrundă înainte de servire, în acest timp puteți pregăti mămăliga :)
Serviți caldă sau rece, este delicioasă oricum.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.