Plachie de peste

Bineinteles ca cel mai folosit peste la aceasta mancare este crapul, dar se poate face cu orice fel de peste va place si aveti la indemana. Metode sunt multe, eu o prefer pe aceasta, ca este mai rapida si verificata de multi ani. La noi acasa se facea des asa mancare, dar nu stiam ca oficial o cheama "plachie". Acest termen se foloseste pentru un desert delicios cu orez.

Oricum nu i-am spune, este si metoda mea preferata de a gati pestele, sosul de legume si usturoi ii da o savoare deosebita, dar servita cu mamaliga este mancarea perfecta. Aici chiar ca iti vine sa te lingi pe degete :)

Ingrediente
Peste crap
1 kg
am folosit file de crap
Ceapa alba
1 buc
Ardei gras rosu
1 buc
Rosii
2 buc
Pasta de ardei rosu
1 lingura
sau pasta de tomate
Usturoi (catei)
3 buc
Patrunjel verde
2 linguri
patrunjel verde spalat si tocat
Sare
1 lingurita
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Pestele se spala, se curata si se portioneaza, puteti sa-l taiati bucati rondele sau fileuri - dupa preferinta si indemanare.

Presarati un pic de sare pe carnea de peste si amestecati bine.

Plachie de peste - Pas 1
Pas 2

Intr-o tigaie adanca incingeti bine uleiul si puneti pestele la prajit in el.

Nu trebuie presarat cu faina, il puneti asa direct.

Plachie de peste - Pas 2
Pas 3

Rumeniti bine pestele pe ambele parti.

Plachie de peste - Pas 3
Pas 4

Apoi bucatile de peste rumenite le scoateti pe o farfurie.

Plachie de peste - Pas 4
Pas 5

Ceapa si ardeiul gras se taie solzisori si se calesc in tigaia cu ulei, acolo unde s-a prajit pestele.

Plachie de peste - Pas 5
Pas 6

Cand legumele s-au inmuiat si un pic s-au rumenit adaugati rosiile taiate cubulete.

Lasati pana si ele lasa zeama si se fac moi. Toate acestea le faceti la foc moderat si amestecand periodic.

Plachie de peste - Pas 6
Pas 7

Acum adaugati pasta de ardei sau rosii, amestecati si lasati 2 minute pe foc. Apoi turnati o cana mica de apa, sa obtinem un sos consistent si frumos.

Plachie de peste - Pas 7
Pas 8

Il lasati sa fiarba 2-3 minute, potriviti de sare si amestecati bine.

Plachie de peste - Pas 8
Pas 9

Puneti bucatile de peste in sos si mai lasati sa fiarba inca 2-3 minute impreuna.

Plachie de peste - Pas 9
Pas 10

Apoi adaugati usturoiul tocat si patrunjelul, acoperiti cu capac si inchideti focul. Lasati 10-15 minute sa se patrunda inainte de servire, in acest timp puteti pregati mamaliga :)

Plachie de peste - Pas 10
Pas 11

Serviti calda sau rece, este delicioasa oricum.

Pofta Buna!

Plachie de peste - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 portii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min