Halva de morcovi

Deși denumirea de Halva vă duce la un cu totul alt produs, altă textură, eu vă propun s-o încercați și pe aceasta mai puțin obișnuită. Am „furat” ideea și am gustat-o în cadrul festivalului Namaste India, unde Adriana de la Rețete Călătoare a prezentat câteva rețete indiene și thailandeze. Anume această rețetă m-a impresionat cel mai mult, poate și din cauza faptului că nu m-am așteptat la așa un gust de la banalul nostru morcov :)

Am reușit să impresionez cu acest desert deja multe persoane, are efect de „Oau!” mai la toată lumea. Iar acum în sezonul morcovilor noi și sănătoși vă recomand neapărat s-o încercați. Se poate servi ca atare sau cu puțină înghețată de vanilie, va fi și mai excelentă. Despre gust - nu veți simți gustul clasic de morcov, acesta combinat cu unt, cardamon și smântână dulce devine ceva fabulos.

Așa ca observație - în rețetă am folosit smântână dulce, am încercat să o înlocuiesc alte dăți și cu lapte condensat (din acela gros și f. dulce) dar totuși varianta cu smântână mi-a plăcut parcă mai mult un pic, așa că la ingrediente voi menționa doar laptele condensat și vedeți cum vă place și ce aveți la îndemână.

În varianta de post mă gândesc că untul puteți să-l înlocuiți cu ulei de cocos și smântâna cu cea de cocos, anume acestea le recomand pt că sunt aromate și s-ar putea să aveți un rezultat la fel de bun ca cel clasic.

Ingrediente
Morcovi
500 g
gata curățați și spălați
Unt
50 g
   
Zahăr
100 g
   
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
100 ml
sau lapte condensat
Cardamon măcinat
0.5 lingurite
   
Amestec de nuci
100 g
puteți folosi nuci românești, arahide, alune de pădure, etc
Pași de urmat
Pas 1

Morcovii se curăță și se spală.

Halva de morcovi - Pas 1
Pas 2

Apoi se mărunțesc bine în robot sau le puteți da prin răzătoarea mai măruntă.

Halva de morcovi - Pas 2
Pas 3

Într-o tigaie se topește untul, apoi adăugați cardamonul și amestecați repede.

Halva de morcovi - Pas 3
Pas 4

Și imediat adăugați morcovii, amestecați bine și căliți la foc mediu, amestecând periodic până se înmoaie bine.

Halva de morcovi - Pas 4
Pas 5

Cam după 10 minute adăugați zahărul, amestecați și continuați să căliți până morcovul este moale și fără zeamă.

Halva de morcovi - Pas 5
Pas 6

Adăugați și smântâna dulce, amestecați bine și lăsați să fiarbă încă 10-15 minute la foc mic.

Halva de morcovi - Pas 6
Pas 7

Compoziția de morcov este gata atunci când e moale și nu are deloc zeamă, chiar să fie puțin mai uscată.

Închideți focul și o lăsați la o parte.

Halva de morcovi - Pas 7
Pas 8

Pregătiți forme mici pentru a servi halvaua în porții individuale. Puteți folosi căni mici, pahare sau boluri pentru înghețată, etc.

Eu am făcut aici halva din 1 kg de morcov, deci porție dublă, vedeți pe poză câte forme am umplut.

Deci, puneți compoziția de morcovi în forme și o lăsați să se răcească complet, apoi lăsați la frigider pt câteva ore.

Halva de morcovi - Pas 8
Pas 9

Vă recomand să presărați peste halva ceva nuci, vor da un gust și textură și mai bune.

Luați orice nuci/alune aveți în casă, le rumeniți un pic pe tigaie și le zdrobiți la roboțel sau cu făcălețul.

Halva de morcovi - Pas 9
Pas 10

Se servește rece, cu nuci presărate deasupra și în varianta și mai deosebită cu înghețată de vanilie pe lângă. Dar este delicioasă oricum, vă recomand neapărat să încercați.

Poftă Bună!

Halva de morcovi - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g (3-4 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min