Am ajuns și eu să fac rețeta de găluște sau gomboți cu prune, demult planific și acum i-a venit rândul. Am găsit prune potrivit de mici, s-au aliniat și toate "stelele" perfect cu copiii și casa, să am timp pentru a lucra la rețetă.
Ne-au plăcut la toți, vă recomand să le încercați neapărat, și cu alte fructe când nu este sezon de prune. Eram puțin sceptică la aluat, dar nu se simțea deloc gustul și textura de cartofi, doar că este foarte fin și fraged.
Data viitoare când repet rețeta de găluște cu prune le voi face din sferturi de fructe, să fie de o singură înghițitură, așa cred că se va simți mai uniform gustul de prune cu aluat și pesmetul aromat.
Piureul de cartofi îl puteți face în mai multe feluri, cel mai bine ar fi să coaceți cartofii și să-i scobiți de miez.
Eu am făcut și mai simplu, i-am fiert fără coajă, apoi imediat cum sunt gata am scurs toată apa din ei și i-am pisat așa fierbinți.
Se lasă la răcit, se pot face și cu 1-2 zile înainte apoi păstrați la frigider.
Apoi ne ocupăm de prune, se spală bine, se taie cu un cuțit până la mijloc, și se scoate atent sâmburele.
Dacă sunt prunele mici le lăsați întregi în găluște, dacă sunt mai mari le tăiați bucăți potrivite.
Presărați 3 linguri de zahăr peste prune și 1 linguriță de scorțișoară, lăsați la o parte.
Acum, într-o tigaie topiți untul, adăugați pesmetul și amestecați bine și periodic până se rumenește frumos.
Când e suficient de rumenit, închideți focul, adăugați zahărul și opțional puțină vanilie, esență, pudră sau semințe.
După toate astea ne apucăm să facem aluatul pentru găluște.
Eu chiar am cântărit 500g de piure, ce a rămas l-am folosit ca garnitură pentru altă mâncare.
Puneți peste cartofi oul și uleiul, un pic de sare.
Adăugați făina și amestecați bine cu mâinile. Va ieși un aluat mai lipicios și moale, dar nu adăugați mai multă făină, altfel găluștele nu vor fi fragede.
Îl scoateți pe masă presărată cu făină și îl frământați foarte puțin, doar să-l uniformizați. Vă ajutați cu puțină făină să nu se lipească de masă.
Apoi îl tăiați bucăți potrivite, cam cât o nucă mai mare. Dar aici depinde de cum aveți prunele, întregi sau bucăți.
Veți vedea atunci când începeți să formați găluștele (chiar faceți una de probă) cam cât de mari să fie bucățile de aluat.
Deci, vă presărați mâinile cu făină, luați o bucată de aluat și îl aplatizați pe palmă.
Dacă aveți pruna întreagă o puneți cu tăietura în jos pe aluat și lipiți marginile așa ca să o acoperiți complet.
Cam așa ceva. O mai uniformizați puțin în palmă, să fie ca o bilă netedă.
Din aceste cantități am făcut 18 găluște de mărime medie, le-am aranjat pe masă presărată cu făină.
Puneți o cratiță cu apă la foc (o puteți pune în timp ce modelați găluștele), să fie cratița cam pe jumate cu apă.
Când începe să fiarbă adăugați în apă 3 linguri de zahăr, dacă vreți să fie gomboții mai dulci.
Când apa începe să fiarbă, faceți focul mic și puneți gomboții la fiert.
La început se duc la fund apoi se ridică la suprafață, dacă se lipesc de fundul cratiței scuturați ușor aceasta sau îi dezlipiți atent cu o spatulă.
Lăsați să fiarbă încet 10-15 minute, depinde cât de fierte vreți să fie prunele. Le puteți lăsa și 5 minute, dar prunele vor fi un pic mai crude.
Eu am fiert găluștele în 2 ture, câte 9 la o fierbere, în cratița cu volum de 5 litri.
După ce au fiert le puneți direct în tigaia cu pesmet și le tăvăliți pe toate părțile.
Le serviți calde sau reci, mie mi-au plăcut mai mult reci, dar depinde de preferințe.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.