Am ajuns si eu sa fac reteta de galuste sau gomboti cu prune, demult planific si acum i-a venit randul. Am gasit prune potrivit de mici, s-au aliniat si toate "stelele" perfect cu copiii si casa, sa am timp pentru a lucra la reteta.
Ne-au placut la toti, va recomand sa le incercati neaparat, si cu alte fructe cand nu este sezon de prune. Eram putin sceptica la aluat, dar nu se simtea deloc gustul si textura de cartofi, doar ca este foarte fin si fraged.
Data viitoare cand repet reteta de galuste cu prune le voi face din sferturi de fructe, sa fie de o singura inghititura, asa cred ca se va simti mai uniform gustul de prune cu aluat si pesmetul aromat.
Piureul de cartofi il puteti face in mai multe feluri, cel mai bine ar fi sa coaceti cartofii si sa-i scobiti de miez.
Eu am facut si mai simplu, i-am fiert fara coaja, apoi imediat cum sunt gata am scurs toata apa din ei si i-am pisat asa fierbinti.
Se lasa la racit, se pot face si cu 1-2 zile inainte apoi pastrati la frigider.
Apoi ne ocupam de prune, se spala bine, se taie cu un cutit pana la mijloc, si se scoate atent samburele.
Daca sunt prunele mici le lasati intregi in galuste, daca sunt mai mari le taiati bucati potrivite.
Presarati 3 linguri de zahar peste prune si 1 lingurita de scortisoara, lasati la o parte.
Acum, intr-o tigaie topiti untul, adaugati pesmetul si amestecati bine si periodic pana se rumeneste frumos.
Cand e suficient de rumenit, inchideti focul, adaugati zaharul si optional putina vanilie, esenta, pudra sau seminte.
Dupa toate astea ne apucam sa facem aluatul pt galuste.
Eu chiar am cantarit 500g de piure, ce a ramas l-am folosit ca garnitura pt alta mancare.
Puneti peste cartofi oul si uleiul, un pic de sare.
Adaugati faina si amestecati bine cu mainile. Va iesi un aluat mai lipicios si moale, dar nu adaugati mai multa faina, altfel galustele nu vor fi fragede.
Il scoateti pe masa presarata cu faina si il framantati f.putin, doar sa-l uniformizati. Va ajutati cu putina faina sa nu se lipeasca de masa.
Apoi il taiati bucati potrivite, cam cat o nuca mai mare. Dar aici depinde de cum aveti prunele, intregi sau bucati.
Veti vedea atunci cand incepeti sa formati galustele(chiar faceti una de proba) cam cat de mari sa fie bucatile de aluat.
Deci, va presarati mainile cu faina, luati o bucata de aluat si il aplatizati pe palma.
Daca aveti pruna intreaga o puneti cu taietura in jos pe aluat si lipiti marginile asa ca sa o acoperiti complet.
Cam asa ceva. O mai uniformizati putin in palma, sa fie ca o bila neteda.
Din aceste cantitati am facut 18 galuste de marime medie, le-am aranjat pe masa presarata cu faina.
Puneti o cratita cu apa la foc(o puteti pune in timp ce modelati galustele), sa fie cratita cam pe jumate cu apa.
Cand incepe sa fiarba adaugati in apa 3 linguri de zahar, daca vreti sa fi gombotii mai dulci.
Cand apa incepe sa fiarba, faceti focul mic si puneti gombotii la fiert.
La inceput se duc la fund apoi se ridica la suprafata, daca se lipesc de fundul cratitei scuturati usor aceasta sau ii dezlipiti atent cu o spatula.
Lasati sa fiarba incet 10-15 minute, depinde cat de fierte vreti sa fie prunele. Le puteti lasa si 5 minute, dar prunele vor fi un pic mai crude.
Eu am fiert galustele in 2 ture, cate 9 la o fierbere, in cratita cu volum de 5 litri.
Dupa ce au fiert le puneti direct in tigaia cu pesmet si le tavaliti pe toata partile.
Le serviti calde sau reci, mie mi-au placut mai mult reci, dar depinde de preferinte.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.