Eu una am avut poftă de fasole nouă acum? Mi-a făcut din ochi această fasole în piață și imediat am văzut-o așa în farfurie, colorată și frumoasă. Nu știam până acum câțiva ani ce este iahnia de fasole, pe urmă mi-am dat seama că de fapt o mâncam toată viața, doar că nu știam că așa o cheamă oficial:)
La noi acasă fasolea proaspăt fiartă se mănâncă imediat cu puțin ulei, ceapă crudă, sare și piper. Apoi din ea se face fasole bătută (făcăluită) și pe urmă se mai face un fel de fasole cu sos de legume, sau îi zice în sat fasole prăjită :) După ce m-am uitat atent pe rețetele românești mi-am dat seama că asta și este de fapt iahnia de fasole.
Eu fac rețeta de iahnie de fasole în diverse variante, ingredientele nelipsite de obicei sunt ceapa și pasta de tomate (ardei) - după ce poftesc și am în frigider se mai pot adăuga ceva cârnați, crenvurști, ardei, morcov, smântână și bineînțeles îmi place mult cum se simte tarhonul. Asta am învățat aici și apreciez mult tarhonul doar în combinație cu fasole.
Acum vă arăt varianta cea mai simplă, de post/vegană - fără carne și alte adaosuri. Dar urmează și celelalte, le luăm pe rând...
Primul pas și cel mai de lungă durată este să fierbeți fasolea.
Puteți s-o înmuiați în apă peste noapte și a 2-a zi va fierbe mult mai repede și bine. Eu pun de obicei de 3-4 ori mai multă apă la fiert decât fasole, mai adaug frunze de dafin, 2 linguri de ulei și o ceapă crudă întreagă.
Aici am fiert-o timp de 5 ore la multicooker, neînmuiată cu 2 frunze de dafin.
Când a fiert fasolea și cam cu o oră înainte să fie gata mâncarea vă apucați de făcut iahnia.
Într-o tigaie încingeți uleiul, adăugați ceapa tăiată cubulețe sau julien și lăsați 2 minute.
Apoi adăugați ardeiul tăiat cubulețe sau julien, amestecați bine și căliți împreună cam 5 minute.
Acum adăugați roșiile tăiate cuburi, amestecați și mai lăsați 5 minute la foc mediu.
Puneți și pasta de ardei/tomate - eu o prefer pe cea de ardei. O cumpăr pe cea dulce de la magazinele arabești sau de la raionul de produse internaționale la Carrefour.
Amestecați bine și mai lăsați 2 minute.
Acum adăugați fasolea fiartă, eu o pun și cu puțină zeamă.
Asta ca să o mai fierb puțin în acest sos de legume și să aibă zeamă. Nu o turnați cu toată apa în care a fiert, adăugați zeamă doar cât să dizolvați sosul format.
Amestecați bine și când începe să fiarbă totul, faceți focul mic și lăsați cam 20-30 de minute.
În acest timp fasolea se va pătrunde cu aromele legumelor, sosul puțin va scade și se va îngroșa.
Potriviți de sare, adăugați puțin piper negru măcinat, ierburi uscate (aici pătrunjel și tarhon).
Amestecați bine, mai lăsați 1 minut să fiarbă și închideți focul.
Îmi place s-o mai las în tigaie fără foc, cam 10-15 minute, să se "liniștească" și pătrundă apoi o servesc simplă, cu pâine sau mămăligă.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.