Eu una am avut pofta de fasole noua acum? Mi-a facut din ochi aceasta fasole in piata si imediat am vazut-o asa in farfurie, colorata si frumoasa. Nu stiam pana acum cativa ani ce este iahnia de fasole, pe urma mi-am dat seama ca de fapt o mancam toata viata, doar ca nu stiam ca asa o cheama oficial:)
La noi acasa fasolea proaspat fiarta se mananca imediat cu putin ulei, ceapa cruda, sare si piper. Apoi din ea se face fasole bauta(facaluita) si pe urma se mai face un fel de fasole cu sos de legume, sau ii zice in sat fasole prajite :) Dupa ce m-am uitat atent pe retetele romanesti mi-am dat seama ca asta si este de fapt iahnia de fasole.
Eu fac reteta de iahnie de fasole in diverse variante, ingredientele nelipsite de obicei sunt ceapa si pasta de tomate(ardei) - dupa ce poftesc si am in frigider se mai pot adauga ceva carnati, cremvusti, ardei, morcov, smantana si bineinteles imi place mult cum se simte tarhonul. Asta am invatat aici si apreciez mult tarhonul doar in combinatie cu fasole.
Acum va arat varianta cea mai simpla, de post/vegana - fara carne si alte adaosuri. Dar urmeaza si celelalte, le luam pe rand...
Primul pas si cel mai de lunga durata este sa fierbeti fasolea.
Puteti s-o inmuiati in apa peste noapte si a 2-a zi va fierbe mult mai repede si bine. Eu pun de obicei de 3-4 ori mai multa apa la fiert decat fasole, mai adaug frunze de dafin, 2 linguri de ulei si o ceapa cruda intreaga.
Aici am fiert-o timp de 5 ore la multicooker, neinmuiata cu 2 frunze de dafin.
Cand a fiert fasolea si cam cu o ora inainte sa fie gata mancarea va apucati de facut iahnia.
Intr-o tigaie incingeti uleiul, adaugati ceapa taiata cubulete sau julien si lasati 2 minute.
Apoi adaugati ardeiul taiat cubulete sau julien, amestecati bine si caliti impreuna cam 5 minute.
Acum adaugati rosiile taiate cuburi, amestecati si mai lasati 5 minute la foc mediu.
Puneti si pasta de ardei/tomate - eu o prefer pe cea de ardei. O cumpar pe cea dulce de la magaiznele arabesti sau de la raionul de produse internationale la Carrefour.
Amestecati bine si mai lasati 2 minute.
Acum adaugati fasolea fiarta, eu o pun si cu putina zeama.
Asta ca sa o mai fierb putin in acest sos de legume si sa aiba zeama. Nu o turnati cu toata apa in care a fiert, adaugati zeama doar cat sa dizolvati sosul format.
Amestecati bine si cand incepe sa fiarba totul, faceti focul mic si lasati cam 20-30 de minute.
In acest timp fasolea se va patrunde cu aromele legumelor, sosul putin va scadea si se va ingrosa.
Potriviti de sare, adaugati putin piper negru macinat, ierburi uscate(aici patrunjel si tarhon).
Amestecati bine, mai lasati 1 minut sa fiarba si inchideti focul.
Imi place s-o mai lasa in tigaie fara foc, cam 10-15 minute, sa se "linisteasca" si patrunda apoi o servesc simpla, cu paine sau mamaliga.
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.