A fost candva si supa Sofiei, acum a Mariei, si in general f.buna pentru copilasi in diversificare si persoanele care tin regimuri stricte. Asta e cu dedicatie pentru fetitele mele, Ana-Sofia si Maria-Cristina, in loc de tortul festiv :) Poate le va prinde bine si la alte mamici, ca tot primesc multe cereri de retete pentru copii, si asta o coinsider cea mai importanta si de baza.
Eu nu sunt adepta a unui anume regim de diversificare, tin cont de recomandarile medicilor dar multe chestii le fac si intuitiv, combinand diversificarea clasica cu autodiversificarea, adica adaptarea copilului la alimentatia familiei(cu conditia ca aceasta sa fie una corecta si sanatoasa).
Anume componenta care o vedeti in poze este deja de la 7-8 luni, dar ca si la orice diversificare clasica incepeti cu 1-2 legume radacinoase si incet, incet le introduceti mai pe toate. Intotdeauna incerc sa fac supa macar cu 3-4 feluri de legume, neaparat 1 fir de marar sau patrunjel, 1 picatura de ulei bun, si cand incep etapele cu cereale adaug cate 1 lingurita de fulgi de ovaz, hrisca, etc in ea, apoi carnea si galbenusul de ou.
La pasii 1-2 vedeti legumele pe care le-am combinat aici ca exemplu, asa incercati sa obisnuiti copii cu gustul tuturor legumelor si cand trecem la etapa urmatoare s-ar putea sa nu mai aveti probleme cu acceptul gusturilor la anumite alimente.
Mi-a placut mult ca adaugirea de fulgi de ovaz este nu doar buna nutritiv dar face supa mult mai cremoasa si placuta la consistenta. Hrisca ii da o aroma f.buna, este printre preferata copiilor.
Deci, supa o luati ca exemplu si adaptati gusturilor, necesitatilor si perioadei dvs de diversificare. Pe parcurs nu o mai pasati cu blenderul, de la 9-10 luni eu o maruntesc cu furculita, acum Maria rumega cu cei 6 dintisori si nu avem probleme cu mancatul mancarurilor bucatele sau solide.
In urmatoare etapa trecem la supa normala si o adaptez pentru toti membrii familiei, ca exemplu aveti pe site Supa cu Hrisca sau Ciorba cu pui, orez si cu legume.
Aici avem:
- morcov, ceapa, radacina patrunjel, broccoli, 1 pastaie fasole, dovlecel, radacina de telina si 1 fir de patrunjel.
Aici alta combinatie:
- cartof, ceapa, morcov, mazare verde congelata(de la mama din gradina), ardei gras verde si spanac congelat(de mine).
In general am observat ca dovlecelul face supa mai gustoasa, fulgii de ovaz ii dau consistenta cremoasa.
Merge foarte bine si sfecla rosie, pastarnacul, conopida, etc.
Acum trecem la treaba, dupa ce ne-am hotarat ce legume combinam si avem voie.
Se taie toate bucati mai maricele intr-o cratita mica, tot acolo se pune si patrunjelul verde.
Adaugam fulgii de ovaz(cumpar fulgi integrali de la raionul BIO).
Turnam apa cat sa acopere bine legumele si adaugam un pic de ulei.
Punem cratita pe foc si cand incepe sa fiarba facem focul foarte mic si lasam cam 1 ora.
Au fost zile cand au fiert si 2 ore, pentru ca ma luam cu copilul si uitam de supa. De asta e important sa faceti focul cat mai mic sa nu va treziti cu legume arse :)
Dupa ce a fiert, se trece in blender.
Aici reglati dupa preferintele copilului - Maria ii placea supa mai lichida, puneam un pic mai putine legume in blender si ceva mai multa supa din ele.
Si pasati, dar incercati sa nu o faceti chiar emulsie, sa mai fie bucatele mici de legume in ea, macar de marimea bobului de orez.
Aveti grija sa nu fie fierbinte si poftiti la masa :)
Daca va mai ramane ceva din ea puteti sa congelati in recipiente speciale si sa aveti pentru situatii neprevazute cand nu aveti timp sa fierbeti supa.
Eu de obicei fierbeam in fiecare zi, cand nu aveam timp - mai la 2 zile. La drum aveam supa congelata.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.