A fost cândva și supa Sofiei, acum a Mariei, și în general f.bună pentru copilași în diversificare și persoanele care țin regimuri stricte. Asta e cu dedicație pentru fetițele mele, Ana-Sofia și Maria-Cristina, în loc de tortul festiv :) Poate le va prinde bine și la alte mămici, că tot primesc multe cereri de rețete pentru copii, și asta o consider cea mai importantă și de bază.
Eu nu sunt adeptă a unui anume regim de diversificare, țin cont de recomandările medicilor dar multe chestii le fac și intuitiv, combinând diversificarea clasică cu autodiversificarea, adică adaptarea copilului la alimentația familiei (cu condiția ca aceasta să fie una corectă și sănătoasă).
Anume compoziția pe care o vedeți în poze este deja de la 7-8 luni, dar ca și la orice diversificare clasică începeți cu 1-2 legume rădăcinoase și încet, încet le introduceți mai pe toate. Întotdeauna încerc să fac supa măcar cu 3-4 feluri de legume, neapărat 1 fir de mărar sau pătrunjel, 1 picătură de ulei bun, și când încep etapele cu cereale adaug câte 1 linguriță de fulgi de ovăz, hrișcă, etc. în ea, apoi carnea și gălbenușul de ou.
La pașii 1-2 vedeți legumele pe care le-am combinat aici ca exemplu, așa încercați să obișnuiți copiii cu gustul tuturor legumelor și când trecem la etapa următoare s-ar putea să nu mai aveți probleme cu acceptul gusturilor la anumite alimente.
Mi-a plăcut mult că adaosul de fulgi de ovăz este nu doar bun nutritiv dar face supa mult mai cremoasă și plăcută la consistență. Hrișca îi dă o aromă f.bună, este printre preferata copiilor.
Deci, supa o luați ca exemplu și adaptați gusturilor, necesităților și perioadei dvs de diversificare. Pe parcurs nu o mai pasați cu blenderul, de la 9-10 luni eu o mărunțesc cu furculița, acum Maria rumegă cu cei 6 dințișori și nu avem probleme cu mâncatul mâncărurilor bucățele sau solide.
În următoarea etapă trecem la supa normală și o adaptez pentru toți membrii familiei, ca exemplu aveți pe site Supa cu Hrișcă sau Ciorba cu pui, orez și cu legume.
Aici avem:
- morcov, ceapă, rădăcină pătrunjel, broccoli, 1 păstaie fasole, dovlecel, rădăcină de țelină și 1 fir de pătrunjel.
Aici altă combinație:
- cartof, ceapă, morcov, mazăre verde congelată(de la mama din grădină), ardei gras verde și spanac congelat(de mine).
În general am observat că dovlecelul face supa mai gustoasă, fulgii de ovăz îi dau consistență cremoasă.
Merge foarte bine și sfecla roșie, păstârnacul, conopida, etc.
Acum trecem la treabă, după ce ne-am hotărât ce legume combinăm și avem voie.
Se taie toate bucăți mai măricuțe într-o cratiță mică, tot acolo se pune și pătrunjelul verde.
Adăugăm fulgii de ovăz (cumpăr fulgi integrali de la raionul BIO).
Turnăm apă cât să acopere bine legumele și adăugăm un pic de ulei.
Punem cratița pe foc și când începe să fiarbă facem focul foarte mic și lăsăm cam 1 oră.
Au fost zile când au fiert și 2 ore, pentru că mă luam cu copilul și uitam de supă. De asta e important să faceți focul cât mai mic să nu vă treziți cu legume arse :)
După ce a fiert, se trece în blender.
Aici reglați după preferințele copilului - Mariei îi plăcea supa mai lichidă, puneam un pic mai puține legume în blender și ceva mai multă supă din ele.
Și pasați, dar încercați să nu o faceți chiar emulsie, să mai fie bucățele mici de legume în ea, măcar de mărimea bobului de orez.
Aveți grijă să nu fie fierbinte și poftiți la masă :)
Dacă vă mai rămâne ceva din ea puteți să congelați în recipiente speciale și să aveți pentru situații neprevăzute când nu aveți timp să fierbeți supă.
Eu de obicei fierbeam în fiecare zi, când nu aveam timp - mai la 2 zile. La drum aveam supa congelată.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.