Catina cu miere

Nu este chiar o reteta, pentru ca e banal sa amesteci catina cu miere si obtii produsul final. Dar sa va arat experienta mea si poate mai aflati si voi ceva nou, sau imi sugerati si ce alte retete simple si bune faceti voi cu aceste bobitze miraculoase.

De cativa ani tot treceam prin piata in acest sezon si observam catina de vanzare, ei, nu am avut curajul sa ma apuc de ea pana nu am citit cate beneficii are. Este o sursa foarte importanta de vitamina C si A, plus multe altele(acid folic, potasiu, calciu, etc), un foarte puternic antioxidant si stimulator de imunitate, ajuta digestia si tranzitul. Si lista poate continua...googliti un pic si cititi mai multe.

Eu nu am vrut sa o prelucrez termic si mi-a placut enorm aceasta idee cu mierea, in asa fel catina isi pastreaza la maxim din nutrienti, se face repede si a devenit preferata mea. Am pus 1 cantitatea miere la 1 de catina si o tin la frigider, sa vedem daca nu fermenteaza pana in iarna. Gustul putin astringent, acrisor si combinat cu mierea aromata este perfect pentru mine - chiar si Maria a mancat vreo 3 bobitze din astea dulci si i-au placut, ce poate fi mai bine pentru un copil, cu conditia sa nu faca alergie. Aveti grija sa testati cate putin la copii, nu le dati sa manance mult deodata din catina si miere.

In plus am descoperit intr-o discutie pe un forum, o mamica spunea ca ea face sirop din 1 cantitate suc de catina+2 cantitati miere, dar nu face mult pt ca posibil sa fermenteze, cantitatea in plus de suc o congeleaza si la nevoie amesteca atunci iarna. Asa ca am facut si eu suc de catina, presat la rece, si am congelat pt sirop si pt limonada(da, iese delicioasa daca adaugati un pic de suc de catina in ea).

Ingrediente
Catina
1 kg
Miere
1 kg
Pasi de urmat
Pas 1

Aveti grija sa cumparati catina curata si culeaza corect. Nu trebuie sa fie lipicioasa si cu zeama, asta inseamna ca a fost culeasa si rupta cu mainile.

Mi-a explicat o doamna in piata ca trebuie culeasa si taiata cu forfecutze, ca sa nu se sparga bobitele cand se culege.

Acasa o alegeti putin, sa nu fie cu fire de iarba si alte chestii in plus in ea.

Catina cu miere - Pas 1
Pas 2

O puneti intr-o sita sau oala mai mare cu gauri(pentru gatit la aburi sau fiert pastele). O spalati bine sub jetul de apa si lasati sa se scurga bine.

Catina cu miere - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol am cantarit mierea.

Catina cu miere - Pas 3
Pas 4

Apoi am adaugati la ea catina scursa bine de apa.

Amestecati atent cu lingura(de preferat de lemn, nu metal), ca fiecare bobitza sa fie unsa cu miere dar sa nu le spargeti.

Catina cu miere - Pas 4
Pas 5

O treceti in borcane, nu le umpleti complet, lasati cam 1 cm de la gura.

Mi-au iesit cam 1-7-1.8 litri de amestec.

Se pune imediat la frigider, acolo si se pastreaza cat se consuma pe tot parcursul iernii si nu numai.

Catina cu miere - Pas 5
Pas 6

Am si gustat cum este langa o cana de ceai, mie si Mariei ne-a placut mult. Tati cu Sofi nu au fost foarte entuziasmati, dar au zis ca e oke la gust.

Sper sa nu fermenteze, daca ceva voi face un update la reteta mai tarziu.

Catina cu miere - Pas 6
Pas 7

Aici va arat cum am pus sucul de catina,proaspat presat la rece, in pahare de plastic la congelator.

La iarna facem din el sirop proaspat cu miere si limonada.

Catina cu miere - Pas 7
Pas 8

Pulpa ramasa dupa suc am uscat-o si incercam sa facem si ceai de catina. Va tin la curent sa va spun cum va fi si acesta.

Pofta Buna!

Catina cu miere - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (1.8 litri)
Timp de preparare:
10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min