Nu este chiar o rețetă, pentru că e banal să amesteci cătina cu miere și obții produsul final. Dar să vă arăt experiența mea și poate mai aflați și voi ceva nou, sau îmi sugerați și ce alte rețete simple și bune faceți voi cu aceste boabe miraculoase.
De câțiva ani tot treceam prin piață în acest sezon și observam cătina de vânzare, ei, nu am avut curajul să mă apuc de ea până nu am citit câte beneficii are. Este o sursă foarte importantă de vitamina C și A, plus multe altele (acid folic, potasiu, calciu, etc), un foarte puternic antioxidant și stimulator de imunitate, ajută digestia și tranzitul. Și lista poate continua...googliți un pic și citiți mai multe.
Eu nu am vrut să o prelucrez termic și mi-a plăcut enorm această idee cu mierea, în așa fel cătina își păstrează la maxim din nutrienți, se face repede și a devenit preferata mea. Am pus 1 cantitatea miere la 1 de cătină și o țin la frigider, să vedem dacă nu fermentează până în iarnă. Gustul puțin astringent, acrișor și combinat cu mierea aromată este perfect pentru mine - chiar și Maria a mâncat vreo 3 boabe din astea dulci și i-au plăcut, ce poate fi mai bine pentru un copil, cu condiția să nu facă alergie. Aveți grijă să testați câte puțin la copii, nu le dați să mănânce mult deodata din cătină și miere.
În plus am descoperit într-o discuție pe un forum, o mămică spunea că ea face sirop din 1 cantitate suc de cătină + 2 cantități miere, dar nu face mult pentru că posibil să fermenteze, cantitatea în plus de suc o congelează și la nevoie amestecă atunci iarna. Așa că am făcut și eu suc de cătină, presat la rece, și am congelat pentru sirop și pentru limonadă (da, iese delicioasă dacă adăugați un pic de suc de cătină în ea).
Aveți grijă să cumpărați cătina curată și culeasă corect. Nu trebuie să fie lipicioasă și cu zeamă, asta înseamnă că a fost culeasă și ruptă cu mâinile.
Mi-a explicat o doamnă în piață că trebuie culeasă și tăiată cu forfecuțe, ca să nu se spargă bobițele când se culege.
Acasă o alegeți puțin, să nu fie cu fire de iarbă și alte chestii în plus în ea.
O puneți într-o sită sau oală mai mare cu găuri (pentru gătit la aburi sau fiert pastele). O spălați bine sub jetul de apă și lăsați să se scurgă bine.
Într-un bol am cântărit mierea.
Apoi am adăugat la ea cătina scursă bine de apă.
Amestecați atent cu lingura (de preferat de lemn, nu metal), ca fiecare bobiță să fie unsă cu miere dar să nu le spargeți.
O treceți în borcane, nu le umpleți complet, lăsați cam 1 cm de la gură.
Mi-au ieșit cam 1.7-1.8 litri de amestec.
Se pune imediat la frigider, acolo și se păstrează cât se consumă pe tot parcursul iernii și nu numai.
Am și gustat cum este lângă o cană de ceai, mie și Mariei ne-a plăcut mult. Tati cu Sofi nu au fost foarte entuziasmați, dar au zis că e ok la gust.
Sper să nu fermenteze, dacă ceva voi face un update la rețetă mai târziu.
Aici vă arăt cum am pus sucul de cătină, proaspăt presat la rece, în pahare de plastic la congelator.
La iarnă facem din el sirop proaspăt cu miere și limonadă.
Pulpa rămasă după suc am uscat-o și încercăm să facem și ceai de cătină. Vă țin la curent să vă spun cum va fi și acesta.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.