După cum v-am promis, încă o rețetă de iahnie de fasole, de data asta ceva mai "păcătoasă", dar atât de bună că merită s-o încercați măcar 1-2 ori pe an. Ideea asta cu adăugirea smântânei în iahnie m-a învățat cândva demult o doamnă la care stăteam în gazdă pe timpul liceului. O doamnă deosebită, 4 ani de liceu au echivalat la mine cu o școală adevărată de viață și gospodărie datorită ei.
Deci, despre rețetă, foarte bune așa fasole, important să alegeți și niște cârnați buni cu cât mai puține E-uri și coloranți. Dacă mai adăugați și niște piept afumat de porc sau bacon va fi și mai ....
Fasolea se înmoaie în apă peste noapte, așa va fierbe mai bine și mai repede.
Apoi se fierbe timp de 2-3 ore cu niște frunze de dafin, un pic de ulei, o ceapă, apă de 2-3 ori mai multă decât fasole ca volum.
Se încălzește bine o tigaie cu un pic de ulei.
Adăugați cârnați tăiați bucăți cam de 2-3 cm, baconul și ceapa tocată mediu - amestecați periodic până se rumenesc ușor.
Adăugați roșiile tocate cubulețe, amestecați și lăsați cam 5 minute să se călească bine.
Adăugați și pasta de roșii/ardei, pentru un gust și culoare mai intense. Amestecați bine, mai lăsați încă 5 minute să se călească încet.
Cam așa arată compoziția.
Acum adăugați fasolea fiartă, amestecați bine și căliți 10 minute.
Adăugați smântâna, iarăși amestecați și lăsați să fiarbă încă 10 minute.
Potriviți de sare, piper, eu am mai adăugat și puțin tarhon.
Închideți focul, lăsați să se pătrundă câteva minute.
Serviți cu ceva murături și savurați...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.