O rețetă foarte bună, puteți să-i spuneți și tort, și prăjitură cu mere - dacă mă întrebați ce tort e bun pentru copii, ăsta vi-l recomand în primul rând. Chiar și la cei mai mici le puteți da merele coapte și sigur o să le placă. Fiindcă nu este perfect frumos și festiv neornat, eu l-am îmbrăcat în frișcă de casă și puțină scorțișoară presărată deasupra, și ca decor, dar și ca un plus de gust - nu cred că va strânge cineva din nas la gustul de mere cu frișcă :)
Apropo, rețeta am făcut-o într-o tavă de 28cm și mi s-a părut cam puțin pandișpan pentru ea, deci data viitoare ori iau tavă (cratiță) mai mică ori mai adaug 2 ouă și respectiv făină cu zahăr la pandișpan.
După ce suflăm lumânărica de 1 an vă promit și o secțiune cu o felie, la ultimii pași, ca de obicei.
L-am făcut pentru a sărbători Prima zi de naștere a Măriuței noastre. Acum un an de zile v-am prezentat pe Facebook o "Altfel de Rețetă a Zilei", pe Maria, bebelușa noastră abia născută. Azi face 1 an și mă gândesc că a trecut repede, dar pe de altă parte toate 365 de nopți nedormite le-am simțit, cred că mămicile mă vor înțelege :)
Un an plin pentru noi toți - multă fericire, emoții, bucurii pline de miros de bebeluș, dar și stres. Am încercat să țin pasul și cu site-ul, măcar cât de puțin, dar inspirația nu prea vine bine după nopți nedormite și rutină zilnică obositoare. Acum am mai crescut, ne-am adaptat și încep să vină și ideile, lucrăm la ele, nu chiar în ritmul pe care ni l-am propus dar sigur.
Vă aștept pe site, rețetele sunt în curs de pregătire și sper să vă fie utile.
Într-o cratiță mică puneți 4 linguri de zahăr + 2 linguri de apă și lăsați să fiarbă încet până se caramelizează.
Nu lăsați până se maronește, trebuie să fie o culoare galben plăcută.
O turnați în cratița sau tava în care veți face tortul și întindeți bine cu lingura.
Apropo, de tavă - eu am luat o tavă de tort cu pereții detașabili (28cm) și am avut probleme cu ea - la copt s-a scurs caramelul și zeama din ea în cuptor, deci am avut fum și distracție pe urmă.
Aveți grijă să luați o tavă sau cratiță care să nu vă curgă la copt, sau puneți tava cu pereții detașabili într-o tavă plată de cuptor - va curge, dar nu în cuptor, mai simplu de spălat tava decât cuptorul :)
Merele le curățați de coajă și cotor, le aranjați în tavă și puneți în fiecare câte puțină dulceață. Eu am pus de căpșuni, dar puteți și să omiteți pasul.
Mai presărați peste ele 1-2 linguri de zahăr și le puneți la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute.
Între timp pregătim ingredientele pentru pandișpan.
Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile le bateți spumă, în gălbenușuri adăugați 75g de zahăr și vanilia.
Bateți bine gălbenușurile cu zahăr, până se fac spumă albă.
Adăugați la ele albușurile bătute spumă și amestecați mai atent, cu mișcări de sus în jos.
Apoi puneți făina și praful de copt, amestecați bine să nu fie cocoloașe. Puteți chiar să treceți cu un tel atent prin aluat să desfaceți cocoloașele.
Merele le testați cu un cuțit, dacă intră ușor în ele, puteți să le scoateți din cuptor.
Turnați aluatul de pandișpan peste ele și încercați să ajungă aluat și printre mere, distribuiți cu o linguriță dacă e nevoie.
Eu aș recomanda chiar să faceți un pic mai mult aluat, să vă ajungă cu siguranță.
Puneți tava înapoi la cuptor și mai lăsați 15-20 de minute, până se rumenește frumos pandișpanul.
Lăsați cam o oră să se răcorească apoi treceți cuțitul pe marginile formei și o răsturnați pe o farfurie.
Eu am mai lăsat bordurile până s-a răcit complet, ca să nu se desfigureze cumva pandișpanul și merele cât sunt calde.
Așa arată tortul gata, bineînțeles neornat.
Acum fiecare vine cu imaginația lui.
Cu un poș de ornat am făcut tot felul de moțuri și am presărat peste ele un pic de scorțișoară.
L-am lăsat la frigider câteva ore înainte de servire.
Urmează încă 1 pas și cu secțiunea...mâine :)
Poftă Bună!
Și felia promisă, absolut delicios a fost tortul - moale, răcoritor și aromat. A fost foarte apreciat și efectiv lins de pe farfurii.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.