O reteta foarte buna, puteti sa-i spuneti si tort, si prajitura cu mere - daca ma intrebati ce tort e bun pt copii, asta vi-l recomand in primul rand. Chiar si la cei mai mici le puteti da merele coapte si sigur o sa le placa. Fiindca nu este perfect frumos si festiv neornat, eu l-am imbracat in frisca de casa si putina scrotisoara presarata deasupra, si ca decor, dar si ca un plus de gust - nu cred ca va strange cineva din nas la gustul de mere cu frisca :)
Apropo, reteta am facut-o intr-o tava de 28cm si mi s-a parut cam putin pandispan pentru ea, deci data viitoare sau iau tava(cratita) mai mica sau mai adaug 2 oua si respectiv faina cu zahar la pandispan.
Dupa ce suflam lumanarica de 1 an va promit si o sectiune cu o felie, la ultimii pasi, ca de obicei.
L-am facut pentru a sarbatori Prima zi de nastere a Mariutei noastre. Acum un an de zile v-am prezentat pe Facebook o "Altfel de Reteta a Zilei", pe Maria, bebelusa noastra abia nascuta. Azi face 1 an si ma gandesc ca a trecut repede, dar pe de alta parte toate 365 de nopti nedormite le-am simtit, cred ca mamicile ma vor intelege :)
Un an plin pentru noi toti - multa fericire, emotii, bucurii pline de miros de bebelus, dar si stres. Am incercat sa tin pasul si cu site-ul, macar cat de putin, dar inspiratia nu prea vine bine dupa nopti nedormite si rutina zilnica obositoare. Acum am mai crescut, ne-am adaptat si incep sa vina si ideile, lucram la ele, nu chiar in ritmul pe care ni l-am propus dar sigur.
Va astept pe site, retetele sunt in curs de pregatire si sper sa va fie utile.
Intr-o cratita mica puneti 4 linguri de zahar+2 linguri de apa si lasati sa fiarba incet pana se caramelizeaza.
Nu lasati pana se maroneste, trebuie sa fie o culoare galben placuta.
O turnati in cratita sau tava in care veti face tortul si intindeti bine cu lingura.
Apropo, de tava - eu am luat o tava de tort cu peretii detasabili(28cm) si am avut probleme cu ea - la copt s-a scurs caramelul si zeama din ea in cuptor, deci am avut fum si distractie pe urma.
Aveti grija sa luati o tava sau cratita care sa nu va curga la copt, sau puneti tava cu peretii detasabili intr-o tava plata de cuptor - va curge, dar nu in cuptor, mai simplu de spalat tava decat cuptorul :)
Merele le curatati de coaja si cotor, le aranjati in tava si puneti in fiecare cate putina dulceata. Eu am pus de capsuni, dar puteti si sa omiteti pasul.
Mai presarati peste ele 1-2 linguri de zahar si le puneti la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute.
Intre timp pregatim ingredientele pentru pandispan.
Separati albusurile de galbenusuri. Albusurile le bateti spuma, in galbenusuri adaugati 75g de zahar si vanilia.
Bateti bine galbenusurile cu zahar, pana se fac spuma alba.
Adaugati la ele albusurile batute spuma si amestecati mai atent, cu miscari de sus in jos.
Apoi puneti faina si praful de copt, amestecati bine sa nu fie cocoloase. Puteti chiar sa treceti cu un tel atent prin aluat sa desfaceti cocoloasele.
Merele le testati cu un cutit, daca intra usor in ele, puteti sa le scoateti din cuptor.
Turnati aluatul de pandispan peste ele si incercati sa ajunga aluat si printre mere, distribuiti cu o lingurita daca e nevoie.
Eu as recomanda chiar sa faceti un pic mai mult aluat, sa va ajunga cu siguranta.
Puneti tava inapoi la cuptor si mai lasati 15-20 de minute, pana se rumeneste frumos pandispanul.
Lasati cam o ora sa se racoreasca apoi treceti cutitul pe marginile formei si o rasturnati pe o farfurie.
Eu am mai lasati bordurile pana s-a racit complet, ca sa nu se desfigureze cumva pandispanul si merele cat sunt calde.
Asa arata tortul gata, bineinteles neornat.
Acum fiecare vine cu imaginatia lui.
Cu un pos de ornat am facut tot felul de motzuri si am presarat peste ele un pic de scortisoara.
L-am lasat la frigider cateva ore inainte de servire.
Urmeaza inca 1 pas si cu sectiunea...maine :)
Pofta Buna!
Si felia promisa, absolut delicios a fost tortul - moale, racoritor si aromat. A fost foarte apreciat si efectiv lins de pe farfurii.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.