Chiftele marinate

Demult planificam să fac rețeta de chifteluțe și anume să fie marinate. Asta și de poftă, și ca o nostalgie, se fac și la mama acasă cam în așa fel, poate un pic diferit dar am zis să fac acum chiftelele marinate mai clasice, românești.

Se pare că variante sunt multe, eu am improvizat după ce aveam în casă și cum mi se părea mie gustos. Urmează și alte variante, că tare ne-au mai plăcut la toți :)

Puteți face mai mult să fie un sos mai uniform, sau să se simtă și ceva bucățele de roșii și ceapă, totul e după preferințe. Dacă folosiți bulion de roșii sosul va fi mai neted, eu am pus conservă de roșii pasate și sosul a fost mai dens.

Ingrediente
Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
   
Pesmet
4 linguri
   
Lapte
1 pahar
   
Ouă
1 buc
   
Sare
2 lingurite
în carne și în sos, puneți după preferințe și gust
Pătrunjel verde
2 linguri
+ alte mirodenii și ierburi după preferință
Roșii pasate
500 g
sau cubulețe, din conservă
Pastă de tomate
1 lingura
eu am folosit pastă de ardei roșu dulce
Frunză de dafin
2 buc
   
Piper negru(boabe)
5 buc
eu prefer să-l pun măcinat, mai puteți adăuga și 2-3 boabe de ienibahar
Ceapă albă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
4 buc
2 căței în chiftele și 2 buc în sos
Zahăr
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Facem mai întâi chifteluțele:

Într-un bol mic amestecați pesmetul cu lapte și lăsați să se umfle cam 10 minute.

Chiftele marinate - Pas 1
Pas 2

Carnea tocată(recomand să tocați acasă carnea bună aleasă de voi) se pune într-un bol mai mare și adânc.

Se adaugă oul, pesmetul cu lapte, verdeața tocată, sare, piper după gust și 2 căței de usturoi pisat.

Chiftele marinate - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine cu mâinile, chiar insistați, să fie cât mai uniform amestecul.

Chiftele marinate - Pas 3
Pas 4

Umeziți mâinile cu apă și formați chifteluțele, cam de mărimea de o nucă.

Le aranjați pe un fund pe parcurs.

Chiftele marinate - Pas 4
Pas 5

Încălziți bine uleiul în tigaie și rumeniți bine chifteluțele pe toate părțile.

Eu le-am prăjit în 2 runde, depinde de mărimea tigaiei, chifteluțelor și cantitatea de carne.

Chiftele marinate - Pas 5
Pas 6

Când sunt gata le scoateți într-o farfurie.

Chiftele marinate - Pas 6
Pas 7

Acum preparăm sosul:

În uleiul rămas în tigaie căliți ceapa și usturoiul toate mărunt. Nu rumeniți prea tare, doar cât să se călească puțin și să lase aromă.

Chiftele marinate - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați roșiile pasate și pasta de roșii.

Amestecați bine și lăsați până începe să fiarbă.

Chiftele marinate - Pas 8
Pas 9

Dacă sosul de roșii este mai gros adăugați apă cât să-l mai subțiați. Oricum după ce fierbe apa se mai evaporă așa că la gust nu va încurca.

Optional după fierberea sosului(cam 10 minute la foc mic) îl puteți trece prin sită să fie cât mai fin și uniform, eu nu am făcut-o.

Chiftele marinate - Pas 9
Pas 10

După ce a fiert, îl potriviți de sare, adăugați și zahărul, frunzele de dafin, piperul și alte ierburi/mirodenii după preferință.

Chiftele marinate - Pas 10
Pas 11

Adăugați și chifteluțele, amestecați.

Observație, chiar dacă sosul vi se pare inițial că parcă e mai acru puțin și mai aromat, după ce adăugați chiftelele și mai fierb în sos - își va schimba complet gustul, spre bine.

Chiftele marinate - Pas 11
Pas 12

Acum aveți 2 variante:

- lăsați să fiarbă tigaia pe foc la foc încet cam 10-15 minute.

- sau transferați compoziția într-o tavă de cuptor adâncă, sau tuci și puneți pentru 30-40 de minute la cuptor.

Eu am ales varianta cu tigaia, mai repede și comod pentru mine la acel moment.

Chiftele marinate - Pas 12
Pas 13

Se servesc calde, cu multă poftă și pâinică proaspătă :)

Poftă Bună!

Chiftele marinate - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare:
20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min