Demult planificam sa fac reteta de chiftelute si anume sa fie marinate. Asta si de pofta, si ca o nostalgie, se fac si la mama acasa cam in asa fel, poate un pic diferit dar am zis sa fac acum chiftelele marinate mai clasice, romanesti.
Se pare ca variante sunt multe, eu am improvizat dupa ce aveam in casa si cum mi se parea mie gustos. Urmeaza si alte variante, ca tare ne-au mai placut la toti :)
Puteti face mai mult sa fie un sos mai uniform, sau sa se simta si ceva bucatele de rosii si ceapa, totul e dupa preferinte. Daca folositi bulion de rosii sosul va fi mai neted, eu am pus conserva de rosii pasate si sosul a fost mai dens.
Facem mai intai chiftelutele:
Intr-un bol mic amestecati pesmetul cu lapte si lasati sa se umfle cam 10 minute.
Carnea tocata(recomand sa tocati acasa carnea buna aleasa de voi) se pune intr-un bol mai mare si adanc.
Se adauga oul, pesmetul cu lapte, vedeata tocata, sare, piper dupa gust si 2 catei de usturoi pisat.
Amestecati bine cu mainile, chiar insistati, sa fie cat mai uniform amestecul.
Umeziti mainile cu apa si formati chiftelutele, cam de marimea de o nuca.
Le aranjati pe un fund pe parcurs.
Incalziti bine uleiul in tigaie si rumeniti bine chiftelele pe toate partile.
Eu le-am prajit un 2 runde, depinde de marimea tigaii, chiftelutelor si canitatea de carne.
Cand sunt gata le scoateti intr-o farfurie.
Acum preparam sosul:
In uleiul ramas in tigaie calitit ceapa si usturoiul toate marunt. Nu rumeniti prea tare, doar cat se se caleasca putin si sa lase aroma.
Apoi adaugati rosiile pasate si pasta de rosii.
Amestecati bine si lasati pana incepe sa fiarba.
Daca sosul de rosii este mai gros adaugati apa cat sa-l mai subtiati. Oricum dupa ce fierbe apa se mai evapora asa ca la gust nu va incurca.
Optional dupa fierberea sosului(cam 10 minute la foc mic) il puteti trece prin sita sa fie cat mai fin si uniform, eu nu am facut-o.
Dupa ce a fiert, il potriviti de sare, adaugati si zaharul, frunzele de dafin, piperul si alte ierburi/mirodenii dupa preferinta.
Adaugati si chiftelutele, amestecati.
Observatie, chiar daca sosul vi se pare initial ca parca e mai acru putin si mai aromat, dupa ce adaugati chiftelele si mai fierb in sos - isi va schimba complet gustul, spre bine.
Acum aveti 2 variante:
- lasati sa fiarba tigaia pe foc la foc incet cam 10-15 minute.
- sau transferati compozitia intr-o tava de cuptor adanca, sau tuci si puneti pentru 30-40 de minute la cuptor.
Eu am ales varianta cu tigaia, mai repede si comod pt mine la acel moment.
Se servesc calde, cu multa pofta si painica proaspata :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.