Varza bavareza (nemteasca)

O altfel reteta de varza calita, ceva mai colorata si un gust mai interesant decat reteta clasica, este dulce-acrisoara si merge foarte bine langa o bucata de carne sanatoasa :) Cred ca merge preparata si cu varza alba, dar va recomand sa luati varza rosie, este mult mai frumoasa si interesanta in asa combinatie. Am experimentat cu aceasta reteta inca anul trecut, nu am reusit sa fac poze, a aparut Maria si nu am mai mancat varza mai mult de 6 luni din cauza alaptarii.

Acum recuperez din plin cu toate felurile de varza posibile si mi-am amintit de aceasta reteta. Desi gustul este specific, eu sper sa va placa, Sofia a gustat si i-a placut, a mancat o portie fara nici un comentariu.

Ingrediente
Varza rosie
1 kg
Ceapa rosie
1 buc
sau alba
Ulei/unt
30 ml
Sare
1 lingurita
Otet balsamic
3 linguri
merge inlocuit si cu otet simplu sau de mere
Zahar
2 lingurite
reglati dupa gust si otetul si zaharul
Pasi de urmat
Pas 1

Varza se curata, spala si se taie cat mai fin.

Varza bavareza (nemteasca) - Pas 1
Pas 2

Intr-o tigaie adanca incalziti bine uleiul/untul.

Adaugati ceapa taiata julien si o caliti cateva minute, amestecand periodic.

Varza bavareza (nemteasca) - Pas 2
Pas 3

Apoi adaugati in tigaie varza tocata, amestecati bine.

Varza bavareza (nemteasca) - Pas 3
Pas 4

Apoi acoperiti tigaia cu capac, faceti focul mai moderat si lasati asa 10-15 minute.

In acest timp mai amestecati 1-2 ori in tigaie.

Varza bavareza (nemteasca) - Pas 4
Pas 5

Dupa acest timp varza se inmoaie bine si veti observa ca isi mai pierde din culoare.

Capacul se pune pentru a se forma aburi si varza sa se gateasca si cu aburi, dar si sa se caleasca.

Varza bavareza (nemteasca) - Pas 5
Pas 6

Acum o potriviti de sare, zahar, otet.

Optional puteti adauga si 1 frunza de dafin, niste piper - eu nu pun ca sa manance si copiii.

Varza bavareza (nemteasca) - Pas 6
Pas 7

Amestecati bine si observati ca dupa adaugarea otetului varza se face din nou colorata si frumoasa.

Mai lasati sa se caleasca la foc moderat inca 10 minute.

Varza bavareza (nemteasca) - Pas 7
Pas 8

Dupa ce inchideti focul lasati varza sa se racoreasca putin si sa se patrunda.

Mie imi place cand este abia calda, nu fierbinte, parca are gustul si textura cele mai bune anume atunci.

O combinati cu carne, cartofi, carnati, etc.

Pofta Buna!

Varza bavareza (nemteasca) - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (4-5 portii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min