O altfel rețetă de varză călită, ceva mai colorată și un gust mai interesant decât rețeta clasică, este dulce-acrișoară și merge foarte bine lângă o bucată de carne sănătoasă :) Cred că merge preparată și cu varză albă, dar vă recomand să luați varză roșie, este mult mai frumoasă și interesantă în așa combinație. Am experimentat cu această rețetă încă anul trecut, nu am reușit să fac poze, a apărut Maria și nu am mai mâncat varză mai mult de 6 luni din cauza alăptării.
Acum recuperez din plin cu toate felurile de varză posibile și mi-am amintit de această rețetă. Deși gustul este specific, eu sper să vă placă, Sofia a gustat și i-a plăcut, a mâncat o porție fără nici un comentariu.
Varza se curăță, spală și se taie cât mai fin.
Într-o tigaie adâncă încălziți bine uleiul/untul.
Adăugați ceapa tăiată julien și o căliți câteva minute, amestecând periodic.
Apoi adăugați în tigaie varza tocată, amestecați bine.
Apoi acoperiți tigaia cu capac, faceți focul mai moderat și lăsați așa 10-15 minute.
În acest timp mai amestecați 1-2 ori în tigaie.
După acest timp varza se înmoaie bine și veți observa că își mai pierde din culoare.
Capacul se pune pentru a se forma aburi și varza să se gătească și cu aburi, dar și să se călească.
Acum o potriviți de sare, zahăr, oțet.
Optional puteți adăuga și 1 frunză de dafin, niște piper - eu nu pun ca să mănânce și copiii.
Amestecați bine și observați că după adăugarea oțetului varza se face din nou colorată și frumoasă.
Mai lăsați să se călească la foc moderat încă 10 minute.
După ce închideți focul lăsați varza să se răcorească puțin și să se pătrundă.
Mie îmi place când este abia caldă, nu fierbinte, parcă are gustul și textura cele mai bune anume atunci.
O combinați cu carne, cartofi, cârnați, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.