Aceste clătite cu mere de origine arăbească mi-au atras atenția în primul rând cu forma lor, apoi cu simplitatea ingredientelor și prepararea banală. La urmă ne-au cucerit pe toți, umplutura aromată de mere și învelișul delicios au devenit o combinație perfectă și frumoasă.
Bineînțeles le puteți încerca și cu altă umplutură, eu am călit doar 2 mere și nu mi-a ajuns, ultimele 4-5 clătite le-am făcut cu banane tăiate cubulețe, dar totuși cele cu mere au fost vedeta.
Apă caldă se amestecă cu drojdia și 1 lingură de zahăr, lăsați 5 minute.
Într-un bol turnați laptele, amestecul de drojdie și făina amestecată cu praful de copt.
Amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe și lăsați 20 minute să se odihnească.
Într-o tigaie sau tuci căliți merele tăiate cubulețe cu untul și cele 3 linguri de zahăr, până se înmoaie și nu mai au zeamă. Cantitatea de zahăr se reglează după gust.
Încingeți bine o tigaie, o ungeți puțin cu pensula de ulei. Se unge doar la prima clătită, în continuare nu am mai dat cu ulei.
Turnați aluatul cu o lingură mai mare sau un polonic mai mic pe jumate. După prima clătită turnată vă veți da seama cam cât trebuie exact, ca să aveți clătitele de dimensiune medie, nu gigante, dar nici prea mici.
Diametrul ideal ar fi de 7-8cm.
Faceți focul mediu-mic și observați cum suprafața clătitei începe să se prindă.
Când nu mai este deloc lichidă la suprafață, e gata.
Se coace doar pe o singură parte!
O mutați cu spatula din tigaie pe o farfurie.
Turnați o altă clătită în tigaie și până se coace, noi o vom asambla cu mere pe prima.
Deci, punem cam o lingură de umplutură pe clătita fierbinte.
Presați marginile dintr-o parte, cam până la jumătatea cercului.
Le prindeți bine și apăsați pe toată lungimea, observați că se lipește foarte ușor.
Marginea opusă am adus-o la mijloc și s-au format celelalte 2 laturi ale triunghiului, observați în poză.
Le lipiți bine și pe ele, presând marginile cu degetele.
Obținem așa un triunghi frumos. Primele s-ar putea să nu vă iasă chiar perfecte, dar vă prindeți cam după a 2-3-a clătită :)
Clătitele astfel formate le aranjați pe o tavă de cuptor.
Când terminați de făcut toate clătitele se pune tava la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 10 minute.
Veți observa după ce le scoateți că sunt un pic mai ferme și crocante la exterior. Inițial mă gândeam să nu le mai pun la cuptor - dar să știți că au ele un farmec așa, crocante la exterior, moi și aromate pe interior.
În plus sunt foarte ușor de mâncat cu mâinile, își țin bine forma după copt.
Le puteți servi așa simple, frumos aranjate pe un platou.
Sau ornate puțin cu zahăr pudră, oricum sunt delicioase.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.