De fapt aceasta reteta nu este una de pilaf, ca din astea mai avem, dar sa va fac cunostinta cu bulgurul si cum se gateste. Aceeasi prietena care mi-a facut cadou taiteii de Cataif m-a facut "dependenta" de bulgur si pasta de ardei(dulce, in cazul meu). Mai bine de 1 an a devenit una din cerealele noastre preferate pentru pilaf si tot felul de garnituri cu legume.
Bulgurul este de fapt bobul de grau curatat de coaja si prefiert, se gateste f.repede, face pilaful sa fie bob cu bob si are textura foarte buna si interesanta.
Prima mea mancare gatita cu bulgur a fost doar un fel de garnitura/pilaf cu ceapa calita, pasta de ardei si bulgur. Toata familia a mancat cu mare placere si de atunci l-am recomandat la cine mi-a mai trecut pragul.
Se gaseste in magazinele cu specific arabesc, l-am vazut la Carrefour la raionul de produse arabesti, l-am cumparat si de pe internet la Karmel Shop. Va recomand sa-l incercati si neaparat va veti indragosti de el, are o aroma foarte placuta si textura perfecta.
Asa arata bulgurul mai de aproape.
Se spala in 2-3 ape ca si orezul, se scruge bine de apa.
Pregatiti si restul ingredientelor.
Pieptul de pui se taie feli subtiri.
Ceapa si morcovul se taie julien.
Intr-o tigaie adanca sau tuci cu fund gros incingeti bine uleiul.
Adaugati pieptul de pui, amestecati periodic pana scade toata apa din el.
Adaugati morcovul si ceapa, caliti impreuna inca 5 minute.
Adaugati pasta de ardei/rosii, amestecati bine, mai caliti 5 minute.
Puneti bulgurul, amestecati.
Turnati apa.
Potriviti de sare, piper, adaugati frunza de dafin si amestecati bine.
Cand incepe sa fiarba faceti focul mai mic si il lasati cam 10-15 minute.
Tot acest timp a fiert fara capac, observati ca s-a umflat, daca gustati din el este fiert.
Dar inca nu perfect :)
Sa-l aducem la starea lui ideala, inchideti focul si acoperiti oala cu capac.
Lasati asa sa se patrunda toate aromele timp de 20-30 de minute. Bulgurul va absorbi restul de zeama si va fi bob cu bob, nu cleios.
Observati ca nu am amestecat in el dupa ce a inceput sa fiarba cu tot cu mirodenii si apa.
Dupa acest timp il serviti cu orice va place - salata, muraturi, etc.
Si aici mai de aproape.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.