De fapt această rețetă nu este una de pilaf, că din astea mai avem, dar să vă fac cunoștință cu bulgurul și cum se gătește. Aceeași prietenă care mi-a făcut cadou tăițeii de cataif m-a făcut "dependentă" de bulgur și pastă de ardei (dulce, în cazul meu). Mai bine de 1 an a devenit una din cerealele noastre preferate pentru pilaf și tot felul de garnituri cu legume.
Bulgurul este de fapt bobul de grâu curățat de coajă și prefiert, se gătește f.repede, face pilaful să fie bob cu bob și are textură foarte bună și interesantă.
Prima mea mâncare gătită cu bulgur a fost doar un fel de garnitură/pilaf cu ceapă călită, pastă de ardei și bulgur. Toată familia a mâncat cu mare plăcere și de atunci l-am recomandat la cine mi-a mai trecut pragul.
Se găsește în magazinele cu specific arăbesc, l-am văzut la Carrefour la raionul de produse arăbești, l-am cumpărat și de pe internet la Karmel Shop. Vă recomand să-l încercați și neapărat vă veți îndrăgosti de el, are o aromă foarte plăcută și textură perfectă.
Așa arată bulgurul mai de aproape.
Se spală în 2-3 ape ca și orezul, se scurge bine de apă.
Pregătiți și restul ingredientelor.
Pieptul de pui se taie felii subțiri.
Ceapa și morcovul se taie julien.
Într-o tigaie adâncă sau tuci cu fund gros încingeți bine uleiul.
Adăugați pieptul de pui, amestecați periodic până scade toată apa din el.
Adăugați morcovul și ceapa, căliți împreună încă 5 minute.
Adăugați pasta de ardei/roșii, amestecați bine, mai căliți 5 minute.
Puneți bulgurul, amestecați.
Turnați apa.
Potriviți de sare, piper, adăugați frunza de dafin și amestecați bine.
Când începe să fiarbă faceți focul mai mic și îl lăsați cam 10-15 minute.
Tot acest timp a fiert fără capac, observați că s-a umflat, dacă gustați din el este fiert.
Dar încă nu perfect :)
Să-l aducem la starea lui ideală, închideți focul și acoperiți oala cu capac.
Lăsați așa să se pătrundă toate aromele timp de 20-30 de minute. Bulgurul va absorbi restul de zeamă și va fi bob cu bob, nu cleios.
Observați că nu am amestecat în el după ce a început să fiarbă cu tot cu mirodenii și apă.
După acest timp îl serviți cu orice vă place - salată, murături, etc.
Și aici mai de aproape.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.