Eu zic că rețeta asta de prăjitură sună bine deja din titlu, și chiar este (chestia cu -de post- să nu vă intimideze, chiar nu seamănă). Deși eu numai am mirosit-o și pipăit-o bine, după viteza cu care a dispărut și "mmm..."-urile familiei pot să vă spun că e delicioasă.
Scorțișoara îi dă culoare și aromă deosebită, în combinație cu mere și nuci, e nebunie de arome. Eu am mai înlocuit o parte din făină cu fulgi de ovăz fini și așa am făcut-o și mai sănătoasă, cu un plus de fibre sănătoase.
Stoarceți zeama de la portocală.
Merele se spală și se curăță de cotor.
Le mărunțiți bine în robot sau blender, dar puteți și să le dați prin răzătoare.
Eu aș prefera totuși robotul, așa puteți lăsa bucățile de mere un pic mai mari și se vor simți în prăjitură.
Într-un bol puneți merele, adăugați zahărul, uleiul și zeama de portocală - amestecați bine.
Acum adăugați și făina (și fulgii de ovăz dacă folosiți), scorțișoara, praful de copt și sarea - amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Aluatul este ceva mai dens, așa și trebuie. Puneți stafidele și nucile puțin tăiate cu un cuțit, sau în robot, amestecați.
Turnați aluatul într-o tavă (a mea a fost de 28x28cm) așternută cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină.
Nivelați și distribuiți uniform aluatul cu o lingură sau spatulă.
Se coace la cuptor preîncălzit la 180-200 de grade timp de 35-40 de minute.
Când este gata, scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet în tavă.
Porționați și savurați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.