Noi am început pregătirile pentru Moș Nicolae cu acești biscuiței frumoși, vă propun și vouă să vă distrați împreună cu copiii și apoi să-i savurați împreună. Vă asigur, copiilor le va plăcea, Sofia a fost foarte încântată și entuziasmată, și de proces, și de rezultat :)
Poate nu vă vor ieși perfect din prima, trebuie multă atenție la detalii, dar oricum vor fi frumușei. Culorile la fel le puteți regla după preferința, eu am mai adăugat turmeric într-o bucată de aluat și am obținut și biscuiței galbeni.
Separati gălbenușurile de albușuri și le puneți într-un bol mai adânc.
Dacă nu aveți untul moale, îl încălziți 20 de secunde la microunde, nu trebuie topit de tot, doar să fie moale.
Adăugați peste gălbenușuri zahărul și vanilia, amestecați bine cu un tel sau mixer.
Adăugați și untul moale, amestecați bine.
Adăugați treptat câte o lingură de făină, amestecați și o încorporați pe toată.
Vă iese un aluat moale și nelipicios ca o plastilină.
Luați cam 1/3 din aluat și formați din el o bilă - din aceasta vom face nasturi simpli, albi.
Restul aluatului l-am împărțit în 2 și am adăugat peste unul cacao și peste altul turmeric.
Primul luați aluatul cu turmeric, îl masați bine ca să fie culoarea cât mai uniformă.
Apoi ultimul frământați aluatul cu cacao.
Recomand anume această ordine de lucru pt a nu murdari aluaturile de culoare mai deschisă cu cacao.
Acum avem 3 bile, le înveliți în folie de plastic și lăsați 20-30 de minute la frigider.
Cu cât lăsați aluatul mai mult în frigider cu atât va fi mai greu să-l lucrați, se va întări.
Până aluatul se odihnește vă pregătiți ustensilele de modelat nasturii - un pahar mic, să aibă gura cam cu 5mm mai largă în diametru decât capacul unei sticle de apă. Vedeți cum am măsurat în poză.
Pt găuri găsiți un pai subțire de suc.
Și acum ne apucăm efectiv de modelat.
Luăm prima bucată de aluat, cea fără culoare și o turtim puțin cu mâinile.
Se întinde puțin cu făcălețul, să fie o foaie cam de 5 mm grosime.
Se taie cercuri cu paharul.
Resturile rămase iar le adunați, întindeți și tăiați alte rondele din ele, până terminați aluatul.
Pozitionați capacul de la sticla de apă în mijlocul unui cerc și apăsați bine, dar nu până la capăt ca să nu tăiați de tot, doar facem o adâncitură.
Cu paiul facem găurile.
Așa modelați și biscuiții galbeni și maro.
Îi treceți atent cu cuțitul în tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Aici vedeți biscuiții galbeni și albi gata.
Se coc în cuptor preîncălzit la 180-200 de grade timp de 10 minute.
Observați că doar ușor s-au rumenit marginile, nu le bronzați prea tare.
Aici și biscuiții cu cacao.
I-am făcut ultimii și aluatul a fost mai sfărâmicios și tare, n-au ieșit chiar perfecți, dar f.buni :)
Aici produsul final, recomand să vă distrați împreună cu copiii, să vă bucurați împreună cu ei.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.