Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor

O rețetă de friptură foarte rapidă, simplă și cu siguranță de succes la orice masă, fie ea de sărbătoare sau pentru familie. Carnea de porc se poate înlocui cu orice carne preferați, este bună și pentru cei care preferă fripturile mai slabe, fără prăjeală și multă grăsime. Mi-a plăcut mult procesul și rezultatul - friptură fragedă, sosul aromat, bun de combinat cu orice garnitură.

Ingrediente
Carne de porc
1.5 kg
eu am folosit mușchiuleț, dar merge și pulpă, ceafă sau file
Usturoi (cățeii)
6 buc
   
Bulion de roșii
200 ml
Puteți folosi pastă de ardei/roșii, diluată cu puțină apă
Ulei
3 linguri
   
Sare, piper
1 lingurita
după preferință și gust
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurita
   
Pași de urmat
Pas 1

Carnea se taie felii cam de grosimea unui deget. Puteți s-o bateți puțin ca s-o frăgeziți, apoi crestați puțin pe margini ca să nu se încovoaie la copt.

La mine nu a fost cazul, mușchiulețul este destul de fraged și fără operațiunile de mai sus.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 1
Pas 2

Aranjați feliile de carne în tava de cuptor (nu se unge tava cu ulei).

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 2
Pas 3

Presărați puțină sare și piper peste carne.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 3
Pas 4

Pisați usturoiul și îl puneți într-un bol mic și adânc.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 4
Pas 5

Turnați uleiul câte puțin în usturoi, adăugați un pic de sare și îl amestecați ca la maioneză, să se încorporeze și să se facă pastă albă.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați bulionul și restul de mirodenii, amestecați bine.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 6
Pas 7

Turnați cam 100-150ml de apă în această compoziție să fie ca un sos puțin mai diluat.

Potriviți de sare după gust și amestecați bine.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 7
Pas 8

Îl turnați peste carne.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 8
Pas 9

Îl distribuiți uniform pe toată carnea.

Dacă aveți mai multă carne pregătiți mai mult sos, așa ca acesta să acopere complet carnea.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 9
Pas 10

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 1 oră și jumătate.

Prima oră acoperiți tava cu un capac sau bucată de folie de aluminiu. Ultimele 30 de minute scoateți capacul.

La urmă verificați carnea să fie moale și gătită, dacă e încă tare o lăsați la cuptor cât e nevoie. Sosul nu va lăsa carnea să se usuce și se va găti în voie.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată la final.

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 11
Pas 12

Serviți fierbinte cu orice garnitură preferată și murături.

Poftă Bună!

Friptură de porc în sos de usturoi, la cuptor - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Sursă: e-retete.ro