Sa va prezint acum vedeta mesei de Craciun, aceasta reteta de Tort Raffaello - s-a lins, efectiv fiecare felie de pe farfurii, sotul a declarat-o favorita si preferata de acum incolo. Retete de tort am facut eu ceva, si va dati seama ca asa o declaratie este chiar importanta :)
Blatul moale si pufos cu aroma fina de cocos, crema Ganache de ciocolata alba, in siropul pt blat am adaugat putina esenta de migdale. Am ornat deasupra chiar cu bomboane Raffaello, dar este optional, mai de efect.
Crema Ganache de ciocolata alba este de avut in vedere, a devenit preferata mea dupa lucrul cu aceasta reteta, simpla si foarte de efect, are un gust ffff.bun.
Delicios, fraged si cu siguranta va place chiar si celor mai mofturosi musafiri, MI-NU-NAT!
Primul vom face blatul, ar fi bine sa-l faceti din timp ca sa aveti mai putina treaba la asamblarea tortului.
Dar va apucati sa-l coaceti macar cu 5-6 ore inainte de ornare si umplere cu crema.
Pregatiti ingredientele - separati albusurile de galbenusuri, amestecati faina cu 30g de nuca de cocos si praful de copt, etc.
Albusurile se bat spuma tare, apoi treptat adaugati si incorporati in ele 60g de zahar si la final, zaharul pudra.
Spuma de albus trebuie sa fie alba, lucioasa si tare.
Galbenusurile se bat cu restul de 60g de zahar pana se fac spuma, apoi incorporati in ele cele 2 linguri de ulei, adaugati vanilia, mixati bine.
Adaugati albusurile spuma la compozitia de galbenusuri, amestecati atent cu o spatula.
Apoi adaugati amestecul de faina+cocos+praf de copt, amestecati incet si atent pana nu mai sunt cocoloase.
Turnati aluatul intr-o tava asternuta cu hartie de copt, tava mea a fost cu borduri detasabile, de 28cm in diametru.
Se coace la cuptor preincalzit la 160-180 de grade, timp de 30 de minute - pana se rumeneste si trece testul scobitorii.
La copt se mai umfla, dupa ce o scoateti din cuptor s-ar putea sa se mai dezumfle putin, este normal.
Lasati sa se raceasca complet in tava timp de 2-3 ore.
Inainte de a taiat blatul ar fi bine sa-l puneti la congelator timp de 60-90 de minute, asa se va taia mai usor si mai frumos.
Se taie blatul in 3 foi uniforme.
Crema ar fi bine s-o porniti din timp, macar cu 5-6 ore inainte, are nevoie sa raceasca foarte bine compozitia inainte de mixare.
Deci, se toarna smantana dulce intr-o cratita si se inchide focul cand incepe sa fiarba. Adaugati in smantana fierbinte ciocolata alba si lasati 1-2 minute.
Amestecati bine cu telul pana ciocolata se dizolva complet in smantana.
Lasati sa se raceasca complet si s-o tineti macar 2-3 ore la frigider, sa fie rece bine.
Cand aveti blaturile gata taiate si vreti sa asamblati tortul atunci va apucati sa bateti si crema.
Luati oala cu amestecul de smantana si ciocolata alba din frigider si mixati bine la viteza maxima.
Este gata cand se ingroasa bine si se tine tare.
Asamblam tortul - fiecare foaie se insiropeaza bine (sirop din 200ml apa+1 lta zahar+ 0.5 lingurita aroma de migdale, sau lapte+aroma de migdale, etc).
Apoi se unge din abundenta cu crema - am pus cate 3-4 linguri bune pe fiecare foaie.
La urma bineinteles, ungeti uniform bordurile si deasupra, cu o lingura/cutit/spatula.
Presarati cu nuca de cocos razuita.
Si ornati optional cu bomboane Raffaello.
Lasati tortul sa se patrunda bine 6-7 ore inainte de servire, la frigider.
Si o felie delicioasa, pacat ca poza nu reflecta si gustul, dar va asigur ca este superb!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.