Să vă prezint acum vedeta mesei de Crăciun, această rețetă de Tort Raffaello - s-a lins, efectiv fiecare felie de pe farfurii, soțul a declarat-o favorită și preferată de acum încolo. Rețete de tort am făcut eu ceva, și vă dați seama că așa o declarație este chiar importantă :)
Blatul moale și pufos cu aromă fină de cocos, crema Ganache de ciocolată albă, în siropul pentru blat am adăugat puțină esență de migdale. Am ornat deasupra chiar cu bomboane Raffaello, dar este opțional, mai de efect.
Crema Ganache de ciocolată albă este de avut în vedere, a devenit preferata mea după lucrul cu această rețetă, simplă și foarte de efect, are un gust ffff.bun.
Delicios, fraged și cu siguranță va place chiar și celor mai mofturoși musafiri, MI-NU-NAT!
Primul vom face blatul, ar fi bine să-l faceți din timp ca să aveți mai puțină treabă la asamblarea tortului.
Dar vă apucați să-l coaceți măcar cu 5-6 ore înainte de ornare și umplere cu cremă.
Pregătiți ingredientele - separați albușurile de gălbenușuri, amestecați făina cu 30g de nucă de cocos și praful de copt, etc.
Albușurile se bat spumă tare, apoi treptat adăugați și încorporați în ele 60g de zahăr și la final, zahărul pudră.
Spuma de albuș trebuie să fie albă, lucioasă și tare.
Gălbenușurile se bat cu restul de 60g de zahăr până se fac spumă, apoi încorporați în ele cele 2 linguri de ulei, adăugați vanilia, mixați bine.
Adăugați albușurile spumă la compoziția de gălbenușuri, amestecați atent cu o spatulă.
Apoi adăugați amestecul de făină+cocos+praf de copt, amestecați încet și atent până nu mai sunt cocoloașe.
Turnați aluatul într-o tavă așternută cu hârtie de copt, tava mea a fost cu borduri detașabile, de 28cm în diametru.
Se coace la cuptor preîncălzit la 160-180 de grade, timp de 30 de minute - până se rumenește și trece testul scobitorii.
La copt se mai umflă, după ce o scoateți din cuptor s-ar putea să se mai dezumfle puțin, este normal.
Lăsați să se răcească complet în tava timp de 2-3 ore.
Înainte de a tăia blatul ar fi bine să-l puneți la congelator timp de 60-90 de minute, așa se va tăia mai ușor și mai frumos.
Se taie blatul în 3 foi uniforme.
Crema ar fi bine s-o porniți din timp, măcar cu 5-6 ore înainte, are nevoie să răcească foarte bine compoziția înainte de mixare.
Deci, se toarnă smântâna dulce într-o cratiță și se închide focul când începe să fiarbă. Adăugați în smântâna fierbinte ciocolata albă și lăsați 1-2 minute.
Amestecați bine cu telul până ciocolata se dizolvă complet în smântână.
Lăsați să se răcească complet și s-o țineți măcar 2-3 ore la frigider, să fie rece bine.
Când aveți blaturile gata tăiate și vreți să asamblați tortul atunci vă apucați să bateți și crema.
Luați oala cu amestecul de smântână și ciocolată albă din frigider și mixați bine la viteză maximă.
Este gata când se îngroașă bine și se ține tare.
Asamblăm tortul - fiecare foaie se însiropează bine (sirop din 200ml apă+1 lta zahăr+ 0.5 linguriță aromă de migdale, sau lapte+aromă de migdale, etc).
Apoi se unge din abundență cu cremă - am pus câte 3-4 linguri bune pe fiecare foaie.
La urmă bineînțeles, ungeți uniform bordurile și deasupra, cu o lingură/cuțit/spatulă.
Presărați cu nucă de cocos răzuită.
Și ornați opțional cu bomboane Raffaello.
Lăsați tortul să se pătrundă bine 6-7 ore înainte de servire, la frigider.
Și o felie delicioasă, păcat că poza nu reflectă și gustul, dar vă asigur că este superb!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.