De cativa ani, in ajunul Craciunului pe stil vechi incerc sa pun pe site retete importante pentru familia noastra, cele care poate nu le veti gasi oriunde, dar cu siguranta va sunt dragi si unice pentru ca anume asa le facea bunica sau mama. Aceasta reteta de sarmale cu pasat de porumb facea bunica anume in Ajunul Craciunului, noi le spunem acasa in Basarabia - Sarmale cu crupe de porumb si sunt fara carne. La ce ingrediente simple contin aceste sarmale sa stiti ca sunt foarte gustoase, sa le aveti in vedere cand vreti sa gatiti ceva diferit, vegan, de post si pur si simplu gustos. Se pot face combinatii cu orez si carne, dar asa simple mie mi se par fantastice.
Asa se facea ca, in Ajunul Craciunului mergeam la bunica, ea gatea pentru seara de Ajun doar mancare de post - Placinte cu varza murata, Placinte cu cartofi, Sarmale cu crupe, Colaci si neaparat Grau fiert sau Coliva. Aprindea o lumanare la icoana si ne dadea de pomana farfurii umplute cu grau.
Reteta mi-a luat ceva timp pana am ajuns la aceasta proportie, intrebari si sfaturi de la matusa mea ca sa-mi iasa perfecte. Pentru ca atunci cand le facea bunica eu nu aveam grija retetelor, erau bune si gata :)
Imi sta un nod in gat acum cand scriu, pentru ca atunci nu-mi dadeam seama cat de departe voi fi si oamenii dragi de atunci, nu mai sunt.
Sa aveti Craciun Fericit alaturi de cei dragi, pace si liniste in suflet!