Sarmale cu varza murata si pasat de porumb(de post)

Sarmale cu varza murata si pasat de porumb(de post)

De cativa ani, in ajunul Craciunului pe stil vechi incerc sa pun pe site retete importante pentru familia noastra, cele care poate nu le veti gasi oriunde, dar cu siguranta va sunt dragi si unice pentru ca anume asa le facea bunica sau mama. Aceasta reteta de sarmale cu pasat de porumb facea bunica anume in Ajunul Craciunului, noi le spunem acasa in Basarabia - Sarmale cu crupe de porumb si sunt fara carne. La ce ingrediente simple contin aceste sarmale sa stiti ca sunt foarte gustoase, sa le aveti in vedere cand vreti sa gatiti ceva diferit, vegan, de post si pur si simplu gustos. Se pot face combinatii cu orez si carne, dar asa simple mie mi se par fantastice.

Asa se facea ca, in Ajunul Craciunului mergeam la bunica, ea gatea pentru seara de Ajun doar mancare de post - Placinte cu varza murata, Placinte cu cartofi, Sarmale cu crupe, Colaci si neaparat Grau fiert sau Coliva. Aprindea o lumanare la icoana si ne dadea de pomana farfurii umplute cu grau.

Reteta mi-a luat ceva timp pana am ajuns la aceasta proportie, intrebari si sfaturi de la matusa mea ca sa-mi iasa perfecte. Pentru ca atunci cand le facea bunica eu nu aveam grija retetelor, erau bune si gata :)

Imi sta un nod in gat acum cand scriu, pentru ca atunci nu-mi dadeam seama cat de departe voi fi si oamenii dragi de atunci, nu mai sunt.

Sa aveti Craciun Fericit alaturi de cei dragi, pace si liniste in suflet!

Ingrediente

Varza murata
1 buc
eu am avut o varza mai mare, eventual sa mai aveti una mica de rezerva
Pasat de porumb
300 g
sau crupe de porumb, vedeti la pasul 6 cum sunt
Morcovi
3 buc
cam 300g
Ceapa alba
2 buc
sau 200g
Pasta de ardei/rosii
1 linguri
Sare
1 linguri
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

1

Varza se spala bine si se lasa 1 ora in apa, trebuie putin sa se desareze dar nu prea mult.

1

Ceapa se taie cubulete mici, morcovul se da prin razatoare.

2

Intr-o tigaie adanca incalziti uleiul si adaugati morcovii si ceapa impreuna la calit.

Amestecati bine si lasati cam 10 minute la foc mediu sa se inmoaie.

4

Adaugati pasta de ardei sau rosii, amestecati bine si inchideti focul.

5

Cam asa trebuie sa fie.

6

Vedeti aici cum este pasatul, sunt boabe ceva mai mari decat faina de porumb pt mamaliga.

Eu cumpar de la orice supermarket in Moldova, aici se poate gasi la Plafar dar cel mai sigur la piata de tarani.

Daca stiti unde se poate gasi in Bucuresti, sau in ce magazine din tara, voi fi bucuroasa daca ne scrieti la comentarii.

7

Se spala bine in cateva ape pana nu mai apar fulgi albi in apa.

8

Crupele spalate si scurse bine se amesteca cu legumele din tigaie, se potriveste de sare.

9

Intr-un tuci de 3-4 litri se pun la fund bucatele de varza murata, din acele care nu se pot folosi la facut sarmalele - cotor si frunzele groase.

10

Rupeti bucatele mici din frunza de varza, puneti la margine cate 1-2 lingurite de umplutura si rulati sarmale mici.

Asa le prefer si ies cele mai bune si coapte, sarmalutele mai mici.

11

Cam asa ceva.

Le aranjati straturi in oala.

12

Dupa ce ati facut toate sarmalele, cu restul de frunze ramase le acoperiti deasupra.

13

Se toarna apa, dar numai cat fix sa le acopere, nu mai mult!

14

Acoperiti tuciul cu capac, capacul de la al meu nu merge pt cuptor si am acoperit deasupra cu o bucata de foile de aluminiu.

Puneti la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade, si apoi 1-2 ore la 100 de grade si la urma va recomand sa le mai uitati pe o ora si mai mult in cuptorul cald, dar oprit. Asta-i varianta cea mai delicioasa dar va ia ceva timp.

Altfel le puteti fierbe la foc mic pe aragaz timp de ora, apoi inca o ora la foc foarte-foarte mic sa se coaca si vreo jumate de ora lasati fara foc sa se patrunda.

15

Inainte de a opri focul, la cuptor sau aragaz sa le gustati neaparat, vedeti daca s-au fiert bine.

Daca sunt gata opriti focul si lasati sa se patrunda.

16

Le serviti calde, si daca nu tineti post cu putin iaurt sau smantana pe langa.

Sunt foarte bune, o sa va surprinda mult daca le incercati.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (6-7 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

adriana st
adriana st 22 mar 2018, 18:01

si mie imi e tare dor de sarmale cu crupe de porumb, dar nu am vazut decat in piata la Baia Mare. ICand eram copil se faceau crupe si in satele din Muntenia la moara de mana (nu se numeau crupe ci păsat). Faceam din ele nu numai sarmale ci si turte de malai și o mâncare care se numea chiar păsat. Turte cu lapte erau mancarea traditionala in saptamana branzei. Nu cautati la piata si plafare in Bucuresti, am intrebat peste tot si nici nu stiu ce inseamna cuvantul. Am cautat si la Beriozka si fara rezultat.

corinadavid
corinadavid 13 dec 2016, 21:46

Uite aici gasiti pasat natural, direct de la Moara cu pietre din Zlagna (pagina de Facebook).
https://web.facebook.com/MoaraZlagna/?fref=nf  
 

lena
Elena (lena) corinadavid 14 dec 2016, 10:52

O, ce frumos! Multumim de link, neaparat voi incerca sa fac o comanda.

jurja ana
ana jurja (jurja ana) 05 dec 2016, 21:06

Pentru sarmalele de Craciun mai am pasat iar in primavara am sa merg la Brasov ( de acolo sunt ) am sa merg la piata si este imposibil sa nu gasesc. Va doresc un mos Nicolaie incarcat cu daruri multe.

jurja ana
ana jurja (jurja ana) 05 dec 2016, 14:04

Imi pare rau sa va spun dar habar nu au de asa ceva. Ei imi ofereau uruiala pentru pasari. Eu le-am explicat despre ce este vorba dar nu au auzit de asa ceva. Acest pasat se gaseste in ardeal, ori nu am de unde sa il procur. Eu va multumesc pentru intentia d-stra de a ma lamuri, dar .......

lena
Elena (lena) ana jurja (jurja ana) 05 dec 2016, 14:06

Eu il aduc din Rep.Moldova, acolo se gaseste in magazine. Aici nu am cautat intens si nu stiu alte surse.

tiki
tiki ana jurja (jurja ana) 05 dec 2016, 16:44

Am citit si ma mir tare ca nu se gaseste peste tot. Adevarat ca eu stau in Ardeal, dar....daca vreti eu cumpar si va trimit 1-2 kg. E mai scump transportul ca pasatul. Hahaha.

jurja ana
ana jurja (jurja ana) 04 dec 2016, 11:15

Doresc sa imi spuneti unde gasesc pasat in Bucuresti

lena
Elena (lena) ana jurja (jurja ana) 05 dec 2016, 12:03

Intrebati in piata la tzaranii care vand cereale.

l.e.
l.e. 10 oct 2016, 10:57

Sunt mai bine decat cele cu car.ne. :)

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 08 iun 2016, 17:51

le-am facut in frunza de vita si la fiert le-am pus si bors....o bunatate!multumesc inca o data pt toate retetele minunate!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 02 iun 2016, 17:08

Incercati cu varza alba. Sunt mai apropiate si putin acrite cu bulion, bors....ce bunatate.

timotei
timotei 06 ian 2016, 18:08

Da Lena , exact ca si tine le facea si bunika mea si mama mea, si chear acuma citeva zile in urma sotul mea adus aminte sa fac fac si eu cu " crupe de popusoi" asa ii spune am noi.Mami foarte de multe ori toca marunt varza murata si fierbea cu umplutura aceasta Asa simply, asta cînd nu avea timp . Vai ce vremuri frumoase Au fost😥😥, si eu miam adus aminte bunica .Eu dau note de pe acuma ca toata viata am mincat si stiu cît de bune sunt. 

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 06 ian 2016, 16:40

Wow am uitat poza.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile