Pe site deja este o rețetă de tăiței de casă, dar am postat acea rețetă acum 8 ani și de atunci s-au schimbat multe - progresul tehnic, a mai crescut puțin și îndemânarea mea în bucătărie. Așa, încă o dată puteți vedea cum evoluați dacă exersați și experimentați în bucătărie, suficient să vă uitați pe rețeta de tăiței de atunci și ce vă voi arăta mai jos :)
Rețeta este destul de clasică - la 100g de făină folosesc 1 ou și puteți regla cantitatea de tăiței după cum aveți nevoie. Mie îmi place să am minim 1 kg în cămară, uscați și gata de preparat pentru mai mult timp.
Am arătat mai jos 2 metode de a lucra cu tăițeii - folosind robotul și mașina de făcut paste, sau lucrând ca de obicei cu mâinile, făcălețul și cuțitul. Vă alegeți oricare vă place, vă spun sincer că diferențe nu sunt deloc, doar că mai economisiți puțin timp folosind ustensilele moderne.
În robotul de bucătărie puneți făina și sarea.
Adăugați ouăle.
Și îi dați drumul la viteză maximă, eu folosesc lama S, cea normală.
Dacă observați că aluatul nu prea se leagă (s-ar putea să aveți ouăle mai mici) puteți adăuga puțin ulei, de măsline sau simplu, oricare aveți. Nu mai mult de 2-3 linguri - truc învățat de la cineva care a învățat să facă paste în Italia :)
Apă nu adăugați deloc.
Cam așa trebuie să fie aluatul legat și amestecat bine.
Îl treceți pe masă și formați o bilă din el.
Același aluat se poate obține dacă amestecați tradițional într-un bol făina cu ouăle bătute și sarea. Diferența este că trebuie puțin să frământați la el ca să-l faceți uniform și în plus aveți mâinile pline de aluat. Oricum asta depinde de circumstanțe, posibilități și preferințe.
Tăiați aluatul în 4 bucăți mai mici.
Formați câte o bilă din fiecare și le înveliți în folie de plastic.
Puneți aluatul la frigider pentru minim 2 ore, dar se poate lăsa și mai mult, să fie cât mai ușor de lucrat cu el mai târziu.
După ce aluatul s-a odihnit bine luați câte o bilă, o treceți puțin prin făină și aplatizați cu mâinile.
Aici avem iarăși 2 opțiuni: întindem aluatul cu făcălețul sau cum am făcut eu - am folosit mașina de făcut paste.
Am una veche de peste 5 ani, cumpărată ieftin de la supermarket, parcă era vreo 30 lei pe atunci. Dar își face treaba foarte bine și pentru noi este suficient.
Aluatul aplatizat îl trec câte 2 ori prin 3 nivele, treptat micșorând grosimea. Și vedeți că aluatul este foarte fin și subțire, cu făcălețul mai greu de obținut repede și ușor așa performanță.
Foile întinse așa cu făcălețul sau cu mașina de făcut paste se pun la uscat pe un prosop, timp de 1 oră aproximativ. După 30 minute le întoarceți pe partea cealaltă, să se usuce uniform din ambele părți.
Dacă aveți aerul mai umed sau mai uscat în bucătărie acest timp poate varia, important este să verificați periodic. Dacă foile sunt uscate deasupra, dar elastice la modelat puteți deja să lucrați mai departe tăițeii. Dacă s-au uscat prea tare veți vedea că sunt fărâmicioși și se lucrează greu cu ei.
Dacă nu sunt suficient de uscate foile, tăițeii se vor lipi între ei, va trebui să folosiți făină mai multă și deja nu este chiar perfect.
Pont nou aflat chiar după publicarea rețetei - foile se pot usca rapid și pe tigaie sau în cuptor, dar tot cu grijă să nu le uscați prea mult.
Prima variantă de a tăia este să folosiți mașina de paste. Puneți accesoriul pentru spaghetti și treceți foaia prin el.
Apoi puteți tăia tăiței mai scurți, de mărimea dorită.
Sau varianta de tăiat cu cuțitul - foaia de aluat uscată se taie felii cam de 5cm lățime.
Apoi fiecare bucată o îndoiți în jumătate.
Și le suprapuneți, câte 3-4 una peste alta.
Și tăiați cât mai subțire posibil.
S-ar putea să adăugați puțină făină peste foile de aluat când le tăiați/lucrati/suprapuneți, dar încercați să fie cât mai puțină, doar un fir pentru a ușura lucrul.
Pe parcurs cum tăiați, tăițeii formați se scutură și desfac ca să nu se lipească între ei.
Puneți tăițeii la uscat într-o tavă, în strat subțire, ca să nu se lipească între ei.
Aici vedeți o tavă, în care am pus jumătate tăiței tăiați de mașină, cealaltă jumătate tăiați de mână. Observați vreo diferență?
Singura ar fi că cei tăiați de mână s-ar putea să fie nu așa perfect tăiați și aduc ideea mai mult de tăiței de casă. Dar asta sunt deja preferințe :)
După câteva ore se mai amestecă în tăițeii din tavă ca să se usuce uniform. Eu îi las cam 2-3 zile să se usuce bine, apoi pun în cămară în ceva ermetic.
Se folosesc și se fierb ca și orice paste, în de 3 ori mai multă apă, puțină sare, cam 7-10 minute la fierbere, în funcție cât de groși sau subțiri sunt.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.