Pe site deja este o reteta de taitei de casa, dar am postat acea reteta acum 8 ani si de atunci s-au schimbat multe - progresul tehnic, a mai crescut putin si indemanarea mea in bucatarie. Asa, inca o data puteti vedea cum evoluati daca exersati si experimentati in bucatarie, suficient sa va uitati pe reteta de taitei de atunci si ce va voi arata mai jos :)
Reteta este destul de clasica - la 100g de faina folosesc 1 ou si puteti regla cantitatea de taitei dupa cum aveti nevoie. Mie imi place sa am minim 1 kg in camara, uscati si gata de preparat pentru mai mult timp.
Am aratat mai jos 2 metode de a lucra cu taiteii - folosind robotul si masina de facut paste, sau lucrand ca de obicei cu mainile, facaletul si cutitul. Va alegeti oricare va place, va spun sincer ca diferente nu sunt deloc, doar ca mai economisiti putin timp folosind ustensilele moderne.
In robotul de bucatarie puneti faina si sarea.
Adaugati ouale.
Si ii dati drumul la viteza maxima, eu folosesc lama S, cea normala.
Daca observati ca aluatul nu prea se leaga(s-ar putea sa aveti ouale mai mici) puteti adauga putin ulei, de masline sau simplu, oricare aveti. Nu mai mult de 2-3 linguri - truc invatat de la cineva care a invatat sa faca paste in Italia :)
Apa nu adaugati deloc.
Cam asa trebuie sa fie aluatul legat si amestecat bine.
Il treceti pe masa si formati o bila din el.
Acelasi aluat se poate obtine daca amestecati traditional intr-un bol faina cu ouale batute si sarea. Diferenta este ca trebuie putin sa framantati la el ca sa-l faceti uniform si in plus aveti mainile pline de aluat. Oricum asta depinde de circumstante, posibilitati si preferinte.
Taiati aluatul in 4 bucati mai mici.
Formati cate o bila din fiecare si le inveliti in folie de plastic.
Puneti aluatul la frigider pentru minim 2 ore, dar se poate lasa si mai mult, sa fie cat mai usor de lucrat cu el mai tarziu.
Dupa ce aluatul s-a odihnit bine luati cate o bila, o treceti putin prin faina si aplatizati cu mainile.
Aici avem iarasi 2 optiuni: intindem aluatul cu facaletul sau cum am facut eu - am folosit masina de facut paste.
Am una veche de peste 5 ani, cumparata ieftin de la supermarket, parca era vreo 30 lei pe atunci. Dar isi face treaba foarte bine si pentru noi este suficient.
Aluatul aplatizat il trec cate 2 ori prin 3 nivele, treptat micsorand grosimea. Si vedeti ca aluatul este foarte fin si subtire, cu facaletul mai greu de obtinut repede si usor asa performanta.
Foile intinse asa cu facaletul sau cu masina de facut paste se pun la uscat pe un prosop, timp de 1 ora aproximativ. Dupa 30 minute le intoarceti pe partea cealalta, sa se usuce uniform din ambele parti.
Daca aveti aerul mai umed sau mai uscat in bucatarie acest timp poate varia, important este sa verificati periodic. Daca foile sunt uscate deasupra, dar elastice la modelat puteti deja sa lucrati mai departe taiteii. Daca s-au uscat prea tare veti vedea ca sunt faramiciosi si se lucreaza greu cu ei.
Daca nu sunt suficient de uscate foile, taitetii se vor lipi intre ei, va trebui sa folositi faina mai multa si deja nu este chiar perfect.
Pont nou aflat chiar dupa publicarea retetei - foile se pot usca rapid si pe tigaie sau in cuptor, dar tot cu grija sa nu le uscati prea mult.
Prima varianta de a taia este sa folositi masina de paste. Puneti accesoriul pentru spaghetti si treceti foia prin el.
Apoi puteti taia taitei mai scurti, de marimea dorita.
Sau varianta de taiat cu cutitul -foia de aluat uscata se taie felii cam de 5cm latime.
Apoi fiecare bucata o indoiti in jumatate.
Si le suprapuneti, cate 3-4 una peste alta.
Si taiati cat mai subtire posibil.
S-ar putea sa adaugati putina faina peste foile de aluat cand le taiati/lucrati/suprapuneti, dar incercati sa fie cat mai putina, doar un fir pentru a usura lucrul.
Pe parcurs cum taiati, taiteii formati se scutura si desfac ca sa nu se lipeasca intre ei.
Puneti taiteii la uscat intr-o tava, in strat subtire, ca sa nu se lipeasca intre ei.
Aici vedeti o tava, in care am pus jumatate taitei taiati de masina, cealalta jumate taiati de mana. Observati vreo diferenta?
Singura ar fi ca cei taiati de mana s-ar putea sa fie nu asa perfect taiati si aduc ideea mai mult de taitei de casa. Dar asta sunt deja preferinte :)
Dupa cateva ore se mai amesteca in taiteii din tava ca sa se usuce uniform. Eu ii las cam 2-3 zile sa se usuce bine, apoi pun in camara in ceva ermetic.
Se folosesc si se fierb ca si orice paste, in de 3 ori mai multa apa, putina sare, cam 7-10 minute la fierbere, in functie cat de grosi sau subtiri sunt.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.