O rețetă clasică, ciulamaua de pui cu ciuperci, puteți s-o faceți doar cu ciuperci, va fi la fel de gustoasă. Copiilor le-a plăcut foarte mult, mai ales combinată cu mămăliga, deci un bun indicator că rețeta este bună. Sosul e cremos și toate ingredientele "se pupă" foarte bine. Dacă vreți să faceți rețeta de ciulama puteți folosi smântână simplă, fermentată (așa am făcut rețeta de mai jos), dar puteți înlocui cu smântână dulce și sosul va avea un gust mai intens și puțin mai dulce.
Deci depinde de preferințe, posibilități și ce aveți la îndemână.
Pieptul de pui se spală bine și se taie bucățele mici. La fel și ciupercile, le spălați și feliați subțire.
Într-o tigaie se încălzește bine uleiul și se adaugă bucățile de piept de pui.
Amestecați periodic și lăsați să se călească până începe să se rumenească.
Apoi îl scoateți din tigaie cu o spatulă și lăsați la o parte într-o farfurie.
În tigaia în care s-a călit carnea, în același ulei, puneți și ciupercile feliate.
Amestecați periodic și lăsați să se călească la foc iute până scade toată zeama din ele.
Cam așa, le lăsați și să se rumenească puțin, pentru un plus de gust.
Acum adăugați cele 2 linguri de făină în tigaia cu ciuperci, amestecați bine.
Turnați apoi 300 ml de apă.
Amestecați bine și lăsați până începe să fiarbă.
Observați că se va face un sos mai gros, dacă este prea dens, mai adăugați puțină apă până obțineți consistența dorită.
În acest sos cu ciuperci adăugați carnea de pui călită anterior, amestecați bine și lăsați să fiarbă la foc mic 5 minute.
Adăugați smântâna, amestecați bine și lăsați să mai fiarbă încet 3 minute.
La final potriviți de sare, piper, presărați pătrunjel verde tocat.
Amestecați bine și închideți focul.
Serviți cu mămăliga și savurați :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.