Această rețetă de terci are multe alte denumiri - eu de acasă o știu toată viața cu numele de "Kasha", englezii îi spun "porridge", etc. Dar ce este important de știut, că e foarte sănătoasă și adaptabilă la toate poftele și gusturile. Mama acasă o făcea repede cu lapte proaspăt de vacă și noi o îndulceam cu ce aveam la îndemână, plus unt bineînțeles. Era cel mai rapid și bun mic dejun pentru o familie mare.
Acum ne-am învățat s-o mai adaptăm - vegetarienii o pot face cu lapte vegan, cei care țin regim omit untul și au grijă cu cantitatea de zahăr (eu înlocuiesc cu xylitol), persoanele care au probleme cu stomacul pot să-l facă doar cu apă, fără lapte (așa îl făceam în primele 2 luni de alăptare a Mariei, din cauza colicilor). Și bineînțeles varianta de alintare - se poate combina cu diverse arome, fructe, cacao, stafide, după pofte și preferințe - merge și rece și cald.
Aici mai jos vă voi prezenta 2 variante de gătit - una clasică la cratiță cu fund gros sau tuci, și alta la multicooker. Sunt periodic întrebată de mămici ce mănâncă Maria după ce am terminat cu alăptarea - să știți că acest terci este de bază dimineața. Îl fac prin rotație cu diverse cereale integrale - fulgi de ovăz, secară, orz, păsat de porumb, hrișcă, etc. Multicooker-ul este foarte bun cu o funcție utilă - amânarea gătitului - pun seara în el toate ingredientele și dimineața kasha este gata, caldă, bună, umflată și perfectă. Recomand treaba asta pentru mămicile grăbite și practice, eu doar din această cauză am cumpărat Multicooker.
În plus am detaliat 2 metode, veți observa că se poate găti să fie mai terci - mai cremos (pentru copii mai ales), sau fulgii să fie mai separați, nu se mărunțesc așa - asta-i varianta pe care o prefer eu cel mai mult.
Citiți atent rețeta și sper să fie utilă și interesantă pentru toată lumea. Nu uitați să citiți și despre beneficiile fulgilor de ovăz, gătiți așa un terci măcar 1-2 ori pe săptămână și nu veți avea probleme cu digestia mai ales, plus semnificativ de vitamine și nutrienți importanți.
Dacă nu aveți cântar măsurați ingredientele ca volum - de exemplu 1 pahar de fulgi și 2 pahare de lapte - pentru varianta mai fulgi, nu cremoasă tare.
Pentru varianta cremoasă și Multicooker luați 1 pahar de fulgi la 3 de lapte/apă.
Vă arăt acum varianta la cratiță/tuci:
- În cratiță turnați laptele, puneți un pic de sare și îl lăsați până începe să fiarbă.
- Imediat cum începe să fiarbă turnați fulgii, amestecând în acest timp cu o lingură.
Eu îl las să fiarbă 3 minute, apoi pun capacul și las să se umfle fără foc timp de 1 oră și mai mult, dacă am timp. Sau las de pe seară pe dimineață.
Dar dacă îl fierbeți 10 minute la foc mediu se va îngroșa și va fi tot bun de servit. Diferența este mică, și doar la textură, finețuri :)
Aici l-am lăsat în cratiță să se umfle, fiert seara pentru dimineață.
Observați cum este textura - fulgii sunt umflați, mai separați dar moi și gustoși.
Varianta mai cremoasă și la Multicooker:
În oala de la Multicooker am turnat lapte UHT rece (3 pahare sau 650-700ml), fulgii de ovăz (100g sau 1 pahar) și puțină sare. Amestecați puțin.
Am pus capacul, am ales modul Stew și am setat Cooking Time la 20 de minute.
Apoi am apăsat pe butonul Preset Timer și l-am pus să înceapă gătitul peste 7 ore (eu am pus ingredientele în oală la 21.00 și oala va începe gătitul după 7 ore adică la 4 dimineața. Noi ne trezim la mic dejun la 7 dimineața, oala după ce termină gătitul - cele 20 de minute - va trece în regim de menținere căldură).
La 7 dimineața am deschis capacul, am apăsat pe butonul de Stop să se închidă modul de menținere a căldurii. Observați textura, este cremoasă și laptoasă.
Îmi place să nu-i dau timp fix de gătire, să mai aibă răgaz de 1-2 ore pentru menținerea căldurii, așa kasha devine mai coaptă.
Tati și Sofia le place să mănânce Kasha mai cremoasă, cu dulceață sau gem de căpșuni și zmeură cu zahăr.
Eu o prefer (adică în regim de slăbire o prefer :), n-aș refuza și eu una cu unt și dulceață:) pe cea de la tuci, mai cu fulgi - îndulcită cu xylitol și scorțișoară.
Măriuca (de 1 an și 4 luni) mănâncă și ea varianta cremoasă, dar îndulcită doar cu puțin zahăr de trestie.
Deci observați că în oală eu nu am pus zahăr și alte arome, dar în farfurie fiecare face ce-i place.
Poftă Bună!
Variantele cu celelalte feluri de fulgi de cereale sunt la fel în procesul de preparare, s-ar putea un pic să fie diferită proporția de lapte, dar și asta o faceți și reglați prin teste și preferințe. Timpul de fierbere este cam la fel.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.