Terci de ovaz (Kasha)

Aceasta reteta de terci are multe alte denumiri - eu de acasa o stiu toata viata cu numele de "Kasha", englezii ii spun "porridge", etc. Dar ce este important de stiut, ca e foarte sanatoasa si adaptabila la toate poftele si gusturile. Mama acasa o facea repede cu lapte proaspat de vaca si noi o indulceam cu ce aveam la indemana, plus unt bineinteles. Era cel mai rapid si bun mic dejun pentru o familie mare.

Acum ne-am invatat s-o mai adaptam - vegetarienii o pot face cu lapte vegan, cei care tin regim omit untul si au grija cu cantitatea de zahar(eu inlocuiesc cu xylitol), persoanele care au probleme cu stomacul pot sa-l faca doar cu apa, fara lapte(asa il faceam in primele 2 luni de alaptare a Mariei, din cauza colicilor). Si bineinteles varianta de alintare - se poate combina cu diverse arome, fructe, cacao, stafide, dupa pofte si preferinte - merge si rece si cald.

Aici mai jos va voi prezenta 2 variante de gatit - una clasica la cratita cu fund gros sau tuci, si alta la multicooker. Sunt periodic intrebata de mamici ce mananca Maria dupa ce am terminat cu alaptarea - sa stiti ca acest terci este de baza dimineata. Il fac prin rotatie cu diverse cereale integrale - fulgi de ovaz, secara, orz, pasat de porumb, hrisca, etc. Multicooker-ul este foarte bun cu o functie utila - amanarea gatitului - pun seara in el toate ingredientele si dimineata kasha este gata, calda, buna, umflata si perfecta. Recomand treaba asta pentru mamicile grabite si practice, eu doar din aceasta cauza am cumparat Multicooker.

In plus am detaliat 2 metode, veti observa ca se poate gati sa fie mai terci - mai cremos(pentru copii mai ales), sau fulgii sa fie mai separati, nu se maruntesc asa - asta-i varianta pe care o prefer eu cel mai mult.

Cititi atent reteta si sper sa fie utila si interesanta pentru toata lumea. Nu uitati sa cititi si despe beneficiile fulgior de ovaz, gatiti asa un terci macar 1-2 ori pe saptamana si nu veti avea probleme cu digestia mai ales, plus semnificativ de vitamine si nutrienti importanti.

Ingrediente
Fulgi de ovaz
100 g
luati fulgii mai mari, dar se pot folosi si cei fini pt terci mai cremos
Lapte
400 ml
pentru varianta mai cremoasa si Multicooker puneti 650-700ml de lapte
Sare
0.25 lingurite
un varf de cutit
Arome
1 buc
optional si dupa preferinte puteti folosi - scortisoara, vanilie, cacao, etc
Unt
20 g
optional
Zahar
1 lingura
indulciti dupa gust cu zahar, miere, dulceata, gem sau indulcitor
Pasi de urmat
Pas 1

Daca nu aveti cantar masurati ingredientele ca volum - de exemplu 1 pahar de fulgi si 2 pahare de lapte - pentru varianta mai fulgi, nu cremoasa tare.

Pentru varianta cremoasa si Multicooker luati 1 pahar de fulgi la 3 de lapte/apa.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 1
Pas 2

Va arat acum varianta la cratita/tuci:

- In cratita turnati laptele, puneti un pic de sare si il lasati pana incepe sa fiarba.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 2
Pas 3

- Imediat cum incepe sa fiarba turnati fulgii, amestecand in acest timp cu o lingura.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 3
Pas 4

Eu il las sa fiarba 3 minute, apoi pun capacul si lasa sa se umfle fara foc timp de 1 ora si mai mult, daca am timp. Sau las de pe seara pe dimineata.

Dar daca il fierbeti 10 minute la foc mediu se va ingrosa si va fi tot bun de servit. Diferenta este mica, si doar la textura, fineturi :)

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 4
Pas 5

Aici l-am lasat in cratita sa se umfle, fiert seara pentru dimineata.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 5
Pas 6

Observati cum este textura - fulgii sunt umflati, mai separati dar moi si gustosi.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 6
Pas 7

Varianta mai cremoasa si la Multicooker:

In oala de la Multicooker am turnat lapte UHT rece(3 pahare sau 650-700ml), fulgii de ovaz(100g sau 1 pahar) si putina sare. Amestecati putin.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 7
Pas 8

Am pus capacul, am ales modul Stew si am setat Cooking Time la 20 de minute.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 8
Pas 9

Apoi am apasat pe butonul Preset Timer si l-am pus sa inceapa gatitul peste 7 ore(eu am pus ingredientele in oala la 21.00 si oala va incepe gatitul dupa 7 ore adica la 4 dimineata. Noi ne trezim la mic dejun la 7 dimineata, oala dupa ce termina gatitul - cele 20 de minute - va trece in regim de mentinere caldura).

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 9
Pas 10

La 7 dimineata am deschis capacul, am apasat pe butonul de Stop sa se inchida modul de mentinere a caldurii. Observati textura, este cremoasa si laptoasa.

Imi place sa nu-i dau timp fix de gatire, sa mai aiba ragaz de 1-2 ore pentru mentinerea caldurii, asa kasha devine mai coapta.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 10
Pas 11

Tati si Sofia le place sa manance Kasha mai cremoasa, cu dulceata sau gem de capsuni si zmeura cu zahar.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 11
Pas 12

Eu o prefer(adica in regim de slabire o prefer :), n-as refuza si eu una cu unt si dulceata:) pe cea de la tuci, mai cu fulgi - indulcita cu xylitol si scortisoara.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 12
Pas 13

Mariuca(de 1 an si 4 luni) mananca si ea varianta cremoasa, dar indulcita doar cu putin zahar de trestie.

Deci observati ca in oala eu nu am pus zahar si alte arome, dar in farfurie fiecare face ce-i place.

Pofta Buna!

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 13
Pas 14

Variantele cu celelalte feluri de fulgi de cereale sunt la fel in procesul de preparare, s-ar putea un pic sa fie diferita proportia de lapte, dar si asta o faceti si reglati prin teste si preferinte. Timpul de fierbere este cam la fel.

Pofta Buna!

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (2 portii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min