Ideea acestei retete de ciorba cu legume este una improvizata de mine dupa pofta si imaginatie. Demult vroiam o ciorba de legume, asa mai densa, si fiindca eram in perioada detoxifianta dupa sarbatori, fara carne, am pus doar linte pentru consistenta si gust. Si a fost neasteptat de buna, am mancat-o cu multa pofta toti, inclusiv si Mariuca. Puteti s-o dregeti cu smantana sau iaurt dupa gust, restul recomand sa nu le omiteti daca vreti o ciorbita sanatoasa si gustoasa.
Am zis in denumire ca este cu sfecla si linte, dar de fapt am pus si multe alte legume - le puteti regla dupa preferinte si posibilitati - dar sfecla si lintea sunt vedete, prima pentru culoare si vitamine, a 2-a pentru gust in plus si satietate.
Curatati, spalati si pregatiti toate legumele.
Intr-o tigaie mai adanca incingeti un pic de ulei, adaugati 1 ceapa si ardeiul tocate marunt, morcovul dat prin razatoare.
Amestecati si caliti 5 minute.
Apoi adaugati varza tocata marunt, amestecati si mai caliti 10 minute la foc mediu.
Cam asa arata legumele gata sotate putin, nu le prajiti tare, doar un pic calite.
Treceti legumele sotate in cratita de ciorba(cam de 3-4 litri volum), adaugati dovleceii cubulete.
Adaugati apa, cat sa acopere bine legumele si puneti oala pe foc.
Cand incepe sa fiarba adaugati lintea spalata bine, amestecati.
Nu uitati si frunza de dafin, faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 30-40 de minute, pana este gata fiarta lintea.
Pana fierb legumele, pregatim si sfecla.
Intr-o tigaie caliti putin o jumatate de ceapa cu ulei, apoi adaugati rosiile cubulete si mai lasati 5 minute.
Adaugati in tigaie sfecla rosie, amestecati, faceti focul mic si sotati incet cam 10-15 minute amestecand periodic.
Sfecla trebuie sa fie bine gatita dupa acest timp.
Cand au fiert legumele si lintea din oala adaugati la ele sfecla din tigaie.
Dregeti ciorba cu bors acru, sare dupa gust - lasati sa fiarba 5 minute.
La final adaugati patrunjelul tocat marunt, usturoiul pisat si o jumatate de ceapa cruda mica tocata marunt.
Amestecati bine, lasati sa dea un clocot si inchideti focul sub oala.
Lasati oala acoperita cu capac, dupa ce ati oprit focul, macar 15 minute sa se patrunda bine toate ingredientele si aromele.
Apoi serviti cu putina smantana sau iaurt daca va place.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.