Ideea acestei rețete de ciorbă cu legume este una improvizată de mine după pofta și imaginație. Demult vroiam o ciorbă de legume, așa mai densă, și fiindcă eram în perioada detoxifiantă după sărbători, fără carne, am pus doar linte pentru consistență și gust. Și a fost neașteptat de bună, am mâncat-o cu multă poftă toți, inclusiv și Măriuca. Puteți s-o dregeți cu smântână sau iaurt după gust, restul recomand să nu le omiteți dacă vreți o ciorbiță sănătoasă și gustoasă.
Am zis în denumire că este cu sfeclă și linte, dar de fapt am pus și multe alte legume - le puteți regla după preferințe și posibilități - dar sfecla și lintea sunt vedete, prima pentru culoare și vitamine, a doua pentru gust în plus și sațietate.
Curățați, spălați și pregătiți toate legumele.
Într-o tigaie mai adâncă încingeți un pic de ulei, adăugați 1 ceapă și ardeiul tocate mărunt, morcovul dat prin răzătoare.
Amestecați și căliți 5 minute.
Apoi adăugați varza tocată mărunt, amestecați și mai căliți 10 minute la foc mediu.
Cam așa arată legumele gata șotate puțin, nu le prăjiți tare, doar un pic călite.
Treceți legumele șotate în cratița de ciorbă(cam de 3-4 litri volum), adăugați dovleceii cubulețe.
Adăugați apă, cât să acopere bine legumele și puneți oala pe foc.
Când începe să fiarbă adăugați lintea spălată bine, amestecați.
Nu uitați și frunza de dafin, faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 30-40 de minute, până este gata fiartă lintea.
Până fierb legumele, pregătim și sfecla.
Într-o tigaie căliți puțin o jumătate de ceapă cu ulei, apoi adăugați roșiile cubulețe și mai lăsați 5 minute.
Adăugați în tigaie sfecla roșie, amestecați, faceți focul mic și șotați încet cam 10-15 minute amestecând periodic.
Sfecla trebuie să fie bine gătită după acest timp.
Când au fiert legumele și lintea din oală adăugați la ele sfecla din tigaie.
Dregeți ciorba cu borș acru, sare după gust - lăsați să fiarbă 5 minute.
La final adăugați pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul pisat și o jumătate de ceapă crudă mică tocată mărunt.
Amestecați bine, lăsați să dea un clocot și închideți focul sub oală.
Lăsați oala acoperită cu capac, după ce ați oprit focul, măcar 15 minute să se pătrundă bine toate ingredientele și aromele.
Apoi serviți cu puțină smântână sau iaurt dacă vă place.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.