Am observat ca la aceasta reteta i se mai spune Prajitura Imposibila - pentru ca dupa coacere straturile de crema de zahar ars si blat se inverseaza, in alta parte am vazut ca o cheama Chocoflan. Dupa mine i-as zice prajitura rapida(un fel de negresa cu crema de zahar ars) si imposibil de gustoasa, anume in aceasta varianta de mai jos, ieftina, accesibila si de efect. Am facut de 3 ori reteta ca sa obtin varianta pe care o vedeti in poza, si am dat lovitura cu ea cand i-a servit sotul pe colegii de la servici. In ultima saptamana am avut 3 tavi de prajitura si am hranit cu ea pe toata lumea de pe langa noi, rude, prieteni si colegi de servici a sotului - a fost foarte apreciata si singura remarca era "nu prea poti sa te opresti din mancatul ei!".
Am primit reteta si cateva bucatele sa gust de la prietena noastra Geea, ne-a impresionat pe toti si am executat-o cat mai repede. Va arat si reteta VIDEO sa vedeti procesul mai detaliat si frumos.
Reteta originala era cu blatul putin mai gros, foarte potrivita pentru cei carora nu prea le place crema de zahar ars si gustul de oua. Am dat ingredientele la pasul19 si o poza sa vedeti cum este.
Eu am modificat putin ingredientele pentru a avea blatul putin mai subtire si crema de zahar ars sa fie ceva mai multa, ingredientele din reteta sunt anume pentru aceasta varianta si poza de prezentare, sau de la pasul 20.
Inainte sa va apucati de reteta asigurati-va ca aveti o tava adanca, cam de 33x23cm, care sa incapa intr-o alta tava adanca, la mine e cea de cuptor. Prajitura se coace cu baza in apa, deci tava dedesubt trebuie sa o cuprinda pe cea cu prajitura.
La mine a fost o tava de sticla adanca, cum am scris mai sus, de 33x23cm, de la Ikea apropo - ieftina si simpla, dar foarte utila.
Acum ne apucam de caramel - puteti sa ardeti cele 200g de zahar in varianta clasica, cum sunteti obisnuiti la crema de zahar ars.
Eu am mers acum pe o chestie mai eleganta, observata de ceva timp, pentru a obtine caramelul de o culoare mai uniforma si frumos.
Am turnat intr-o cratita 100ml de apa si cele 200g de zahar si am pus-o pe foc.
Lasati sa fiarba siropul la foc moderat si amestecati periodic in el.
Observati pe parcurs ca incepe sa-si schimbe culoarea, la inceput mai galbena apoi se tot maroneste.
Cam asa a fost al meu, aveti grija sa nu-l ardeti si sa nu plecati de langa - se face imediat negru daca nu-l luati de pe foc la timp.
Il turnati in tava adanca, pregatita pentru prajitura.
Cu o lingura il distribuiti repede sa acopere tot fundul tavii, pe pereti nu e nevoie.
Pregatim crema - intr-un bol puneti 8 oua, 100g zahar, 1 litru de lapte si esenta de vanilie.
Amestecati bine cu mixerul 2-3 minute.
Daca nu agreati mirosul de oua puteti adauga putina coaja de lamaie in crema.
Acum repede faceti blatul - intr-un bol puneti 2 oua, 125g zahar, 100ml ulei, 100ml lapte, 160g faina, 1 lingurita praf de copt si 2 linguri de cacao.
Se amesteca la fel repede cu mixerul, 2-3 minute.
Aici eu as mai pune un pic de esenta de rom, daca va place.
Trebuie sa va iasa un aluat lichid si dens, ca o smantana mai groasa.
Acum turnati in tava, peste caramel, crema de lapte si oua.
Peste ea turnati blatul de cacao. Nu va chinuiti sa-l distribuiti prea uniform, el sa va uniformiza si distribui perfect in timpul coacerii - doar e prajitura imposibila :)
Puneti tava cu prajitura in cea de cuptor mai mare, turnati apa in tava de la baza, si puneti toata compozitia asta in cuptor preincalzit la 180 de grade, pentru 45-50 de minute.
Apoi se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
Puteti s-o serviti si imediat dupa ce se raceste, asa la temperatura camerei.
Dar ideal este sa o puneti apoi pe cateva ore la frigider, acoperita eventual tava cu o folie de plastic.
O luati din frigider, treceti cu cutitul pe marginea blatului de deasupra.
Intoarceti tava cu josul in sus, usor scuturati si aveti rabdare pana se desprinde prajitura de tava.
Luati tava la o parte si prajitura este gata de taiat si servit.
Daca o lasati o jumate de ora sau mai mult intoarsa, blatul se va insiropa cu sosul caramel si prajitura va fi foarte frageda si aromata.
Aici varianta promisa,cu blat mai mult si stratul de crema caramel mai subtire:
- Ingrediente pentru caramel la fel.
- Crema de zahar ars - 6 oua, 750ml lapte, 100g zahar, vanilie.
- Blat cacao - 4 oua, 250g zahar, 200ml ulei, 200ml lapte, 1 plic praf de copt, 3 linguri cacao, 300g faina.
Procesul de preparare este la fel.
Aici varianta mea, cu blat mai subtire si mai multa crema caramel.
Este delicioasa, se topeste in gura si cu siguranta veti impresiona cu ea pe toata lumea.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.