Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată

Am observat că la această rețetă i se mai spune Prăjitura Imposibilă - pentru că după coacere straturile de cremă de zahăr ars și blat se inversează, în altă parte am văzut că o cheamă Chocoflan. După mine i-aș zice prăjitura rapidă (un fel de negresă cu cremă de zahăr ars) și imposibil de gustoasă, anume în această variantă de mai jos, ieftină, accesibilă și de efect. Am făcut de 3 ori rețeta ca să obțin varianta pe care o vedeți în poză, și am dat lovitura cu ea când i-a servit soțul pe colegii de la serviciu. În ultima săptămână am avut 3 tăvi de prăjitură și am hrănit cu ea pe toată lumea de pe lângă noi, rude, prieteni și colegi de serviciu a soțului - a fost foarte apreciată și singura remarcă era "nu prea poți să te oprești din mâncatul ei!".

Am primit rețeta și câteva bucățele să gust de la prietena noastră Geea, ne-a impresionat pe toți și am executat-o cât mai repede. Vă arăt și rețeta VIDEO să vedeți procesul mai detaliat și frumos.

Rețeta originală era cu blatul puțin mai gros, foarte potrivită pentru cei cărora nu prea le place crema de zahăr ars și gustul de ouă. Am dat ingredientele la pasul 19 și o poză să vedeți cum este.

Eu am modificat puțin ingredientele pentru a avea blatul puțin mai subțire și crema de zahăr ars să fie ceva mai multă, ingredientele din rețetă sunt anume pentru această variantă și poza de prezentare, sau de la pasul 20.

Ingrediente
Ouă
10 buc
8 în cremă și 2 în blat
Zahăr
425 g
200g - caramel, 100g - cremă, 125g - blat
Lapte
1100 ml
1 litru în cremă și 100ml în blat
Esență de vanilie
1 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Făină albă
160 g
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Cacao pudră
2 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Înainte să vă apucați de rețetă asigurați-vă că aveți o tavă adâncă, cam de 33x23cm, care să încapă într-o altă tavă adâncă, la mine e cea de cuptor. Prăjitura se coace cu baza în apă, deci tava dedesubt trebuie să o cuprindă pe cea cu prăjitura.

La mine a fost o tavă de sticlă adâncă, cum am scris mai sus, de 33x23cm, de la Ikea apropo - ieftină și simplă, dar foarte utilă.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 1
Pas 2

Acum ne apucăm de caramel - puteți să ardeți cele 200g de zahăr în varianta clasică, cum sunteți obișnuiți la cremă de zahăr ars.

Eu am mers acum pe o chestie mai elegantă, observată de ceva timp, pentru a obține caramelul de o culoare mai uniformă și frumos.

Am turnat într-o cratiță 100ml de apă și cele 200g de zahăr și am pus-o pe foc.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 2
Pas 3

Lăsați să fiarbă siropul la foc moderat și amestecați periodic în el.

Observați pe parcurs că începe să-și schimbe culoarea, la început mai galbenă apoi se tot măronește.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 3
Pas 4

Cam așa a fost al meu, aveți grijă să nu-l ardeți și să nu plecați de lângă - se face imediat negru dacă nu-l luați de pe foc la timp.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 4
Pas 5

Îl turnați în tava adâncă, pregătită pentru prăjitură.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 5
Pas 6

Cu o lingură îl distribuiți repede să acopere tot fundul tăvii, pe pereți nu e nevoie.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 6
Pas 7

Pregătim crema - într-un bol puneți 8 ouă, 100g zahăr, 1 litru de lapte și esența de vanilie.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 7
Pas 8

Amestecați bine cu mixerul 2-3 minute.

Dacă nu agreați mirosul de ouă puteți adăuga puțină coajă de lămâie în cremă.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 8
Pas 9

Acum repede faceți blatul - într-un bol puneți 2 ouă, 125g zahăr, 100ml ulei, 100ml lapte, 160g făină, 1 linguriță praf de copt și 2 linguri de cacao.

Se amestecă la fel repede cu mixerul, 2-3 minute.

Aici eu aș mai pune un pic de esență de rom, dacă vă place.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 9
Pas 10

Trebuie să vă iasă un aluat lichid și dens, ca o smântână mai groasă.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 10
Pas 11

Acum turnați în tavă, peste caramel, crema de lapte și ouă.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 11
Pas 12

Peste ea turnați blatul de cacao. Nu vă chinuiți să-l distribuiți prea uniform, el se va uniformiza și distribui perfect în timpul coacerii - doar e prăjitura imposibilă :)

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 12
Pas 13

Puneți tava cu prăjitura în cea de cuptor mai mare, turnați apă în tava de la bază, și puneți toată compoziția asta în cuptor preîncălzit la 180 de grade, pentru 45-50 de minute.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 13
Pas 14

Apoi se scoate din cuptor și se lasă să se răcească complet.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 14
Pas 15

Puteți s-o serviți și imediat după ce se răcește, așa la temperatura camerei.

Dar ideal este să o puneți apoi pe câteva ore la frigider, acoperită eventual tava cu o folie de plastic.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 15
Pas 16

O luați din frigider, treceți cu cuțitul pe marginea blatului de deasupra.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 16
Pas 17

Întoarceți tava cu josul în sus, ușor scuturați și aveți răbdare până se desprinde prăjitura de tavă.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 17
Pas 18

Luați tava la o parte și prăjitura este gata de tăiat și servit.

Dacă o lăsați o jumătate de oră sau mai mult întoarsă, blatul se va însiropa cu sosul caramel și prăjitura va fi foarte fragedă și aromată.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 18
Pas 19

Aici varianta promisă, cu blat mai mult și stratul de cremă caramel mai subțire:

- Ingrediente pentru caramel la fel.

- Cremă de zahăr ars - 6 ouă, 750ml lapte, 100g zahăr, vanilie.

- Blat cacao - 4 ouă, 250g zahăr, 200ml ulei, 200ml lapte, 1 plic praf de copt, 3 linguri cacao, 300g făină.

Procesul de preparare este la fel.

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 19
Pas 20

Aici varianta mea, cu blat mai subțire și mai multă cremă caramel.

Este delicioasă, se topește în gură și cu siguranță veți impresiona cu ea pe toată lumea.

Poftă Bună!

Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (20-25 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min