Placinte ca la mama acasa

Aceste placintutze le facea mama acasa la cuptor de lemne, erau pufoase, moi, foarte gustoase si miroseau usor a unt. Am zis sa reproduc reteta si pentru site, aluatul de la placinte il puteti face foarte usor in casa si folosi ca un foietaj rapid la alte retete. Am dat si exemplu de cateva umpluturi de placinte, mai jos, in pasii retetei. Cantitatile care le-am dat la fiecare tip de umplutura sunt cam pentru 20 de placinte - aveti grija daca vreti sa faceti placinte mai putine, micsorati cantitatile respectiv.

Semipreparate
1 kg
Eu am folosit cate o buc de aluat pentru fiecare umplutura
Ingrediente
Cartofi
1 kg
Telemea de vaca
300 g
Ceapa alba
4 buc
Branza de vaci
1 kg
Oua
3 buc
Varza alba
1 kg
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Pregatiti aluatul de foietaj conform retetei de Foietaj de casa - rereta rapida.  Desfaceti rulada de aluat si o presarati bine cu faina.

Placinte ca la mama acasa - Pas 1
Pas 2

Taiati bucatele din rulada, cam de 1,5 cm grosime, le turtiti putin prin faina si le dati forma rotunda cu facaletul. Trebuie sa fie cam de 2 mm grosime.

Placinte ca la mama acasa - Pas 2
Pas 3

Acum despre umpluturi: Aceasta este umplutura de varza - caliti varza taiata marunt imrepuna cu 1 ceapa, pana scade apa si se inmoaie varza. Apoi adaugati sare si piper dupa gust, lasati sa se raceasca si este gata de pus in placinte.

Placinte ca la mama acasa - Pas 3
Pas 4

Umplutura de cartofi: Cartofii se fierb in coaja, cam 40 de min - apoi se racoresc cu apa rece si se curata de coaja, Se maruntesc bine cu ustensila de facut piure si se lasa sa se raceasca. Important sa-i maruntiti cat sunt fierbinti! Apoi se adauga telemea de vaci maruntita, se calesc 2 bucati de ceapa in ulei si se adauga tot acolo. Adaugati sare si piper dupa gust, amestecati bine.

Placinte ca la mama acasa - Pas 4
Pas 5

Umplutura de branza: Branza de vaci se amesteca cu 3 oua, ceapa alba sau verde taiate marunt si sare. Umplutura de branza pentru placinte trebuie sa fie usor sarata, la prelucrarea termica isi vor mai pierde din sare si vor fi taman bune.

Placinte ca la mama acasa - Pas 5
Pas 6

Acum sa vedeti cum se formeaza placintele - In mijlocul aluatului se pune umplutura.

Placinte ca la mama acasa - Pas 6
Pas 7

Se prind marginile opuse.

Placinte ca la mama acasa - Pas 7
Pas 8

Aici la fel.

Placinte ca la mama acasa - Pas 8
Pas 9

Apoi lipiti toate colturile.

Placinte ca la mama acasa - Pas 9
Pas 10

Dupa ce formati placinta, o turtiti usor si puneti intr-o tava de cuptor, unsa cu ulei sau acoperita cu hartie de copt. Pe poza vedeti cum se pun, nu trebuie sa lasati mult spatiu intre ele.

Placinte ca la mama acasa - Pas 10
Pas 11

Le puneti la cuptor, la foc mediu, pana se rumenesc bine.

Placinte ca la mama acasa - Pas 11
Pas 12

Apoi le scoateti pe o farfurie si le lasati sa se racoreasca usor. De obicei placintele cu varza sunt bune mai reci, cele cu branza trebuie sa fie calde iar cele cu cartofi fierbinti.

Succes si Pofta Buna!

Placinte ca la mama acasa - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (20-25 placintutze)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min