Aceste plăcintuțe le făcea mama acasă la cuptor de lemne, erau pufoase, moi, foarte gustoase și miroseau ușor a unt. Am zis să reproduc rețeta și pentru site, aluatul de la plăcinte îl puteți face foarte ușor în casă și folosi ca un foietaj rapid la alte rețete. Am dat și exemplu de câteva umpluturi de plăcinte, mai jos, în pașii rețetei. Cantitățile care le-am dat la fiecare tip de umplutură sunt cam pentru 20 de plăcinte - aveți grijă dacă vreți să faceți plăcinte mai puține, micșorați cantitățile respectiv.
Pregătiți aluatul de foietaj conform rețetei de Foietaj de casă - rețetă rapidă. Desfaceți rulada de aluat și o presărați bine cu făină.
Taiați bucățele din ruladă, cam de 1,5 cm grosime, le turtiți puțin prin făină și le dați formă rotundă cu făcălețul. Trebuie să fie cam de 2 mm grosime.
Acum despre umpluturi: Aceasta este umplutura de varză - căliți varza tăiată mărunt împreună cu 1 ceapă, până scade apa și se înmoaie varza. Apoi adăugați sare și piper după gust, lăsați să se răcească și este gata de pus în plăcinte.
Umplutura de cartofi: Cartofii se fierb în coajă, cam 40 de min - apoi se răcoresc cu apă rece și se curăță de coajă, Se mărunțesc bine cu ustensila de făcut piure și se lasă să se răcească. Important să-i mărunțiți cât sunt fierbinți! Apoi se adaugă telemea de vacă mărunțită, se călesc 2 bucăți de ceapă în ulei și se adaugă tot acolo. Adăugați sare și piper după gust, amestecați bine.
Umplutura de brânză: Brânza de vaci se amestecă cu 3 ouă, ceapă albă sau verde tăiate mărunt și sare. Umplutura de brânză pentru plăcinte trebuie să fie ușor sărată, la prelucrarea termică își vor mai pierde din sare și vor fi taman bune.
Acum să vedeți cum se formează plăcintele - În mijlocul aluatului se pune umplutura.
Se prind marginile opuse.
Aici la fel.
Apoi lipiți toate colțurile.
După ce formați plăcinta, o turtiți ușor și puneți într-o tavă de cuptor, unsă cu ulei sau acoperită cu hârtie de copt. Pe poza vedeți cum se pun, nu trebuie să lăsați mult spațiu între ele.
Le puneți la cuptor, la foc mediu, până se rumenesc bine.
Apoi le scoateți pe o farfurie și le lăsați să se răcorească ușor. De obicei plăcintele cu varză sunt bune mai reci, cele cu brânză trebuie să fie calde iar cele cu cartofi fierbinți.
Succes și Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.