Aceste placintutze le facea mama acasa la cuptor de lemne, erau pufoase, moi, foarte gustoase si miroseau usor a unt. Am zis sa reproduc reteta si pentru site, aluatul de la placinte il puteti face foarte usor in casa si folosi ca un foietaj rapid la alte retete. Am dat si exemplu de cateva umpluturi de placinte, mai jos, in pasii retetei. Cantitatile care le-am dat la fiecare tip de umplutura sunt cam pentru 20 de placinte - aveti grija daca vreti sa faceti placinte mai putine, micsorati cantitatile respectiv.
Pregatiti aluatul de foietaj conform retetei de Foietaj de casa - rereta rapida. Desfaceti rulada de aluat si o presarati bine cu faina.
Taiati bucatele din rulada, cam de 1,5 cm grosime, le turtiti putin prin faina si le dati forma rotunda cu facaletul. Trebuie sa fie cam de 2 mm grosime.
Acum despre umpluturi: Aceasta este umplutura de varza - caliti varza taiata marunt imrepuna cu 1 ceapa, pana scade apa si se inmoaie varza. Apoi adaugati sare si piper dupa gust, lasati sa se raceasca si este gata de pus in placinte.
Umplutura de cartofi: Cartofii se fierb in coaja, cam 40 de min - apoi se racoresc cu apa rece si se curata de coaja, Se maruntesc bine cu ustensila de facut piure si se lasa sa se raceasca. Important sa-i maruntiti cat sunt fierbinti! Apoi se adauga telemea de vaci maruntita, se calesc 2 bucati de ceapa in ulei si se adauga tot acolo. Adaugati sare si piper dupa gust, amestecati bine.
Umplutura de branza: Branza de vaci se amesteca cu 3 oua, ceapa alba sau verde taiate marunt si sare. Umplutura de branza pentru placinte trebuie sa fie usor sarata, la prelucrarea termica isi vor mai pierde din sare si vor fi taman bune.
Acum sa vedeti cum se formeaza placintele - In mijlocul aluatului se pune umplutura.
Se prind marginile opuse.
Aici la fel.
Apoi lipiti toate colturile.
Dupa ce formati placinta, o turtiti usor si puneti intr-o tava de cuptor, unsa cu ulei sau acoperita cu hartie de copt. Pe poza vedeti cum se pun, nu trebuie sa lasati mult spatiu intre ele.
Le puneti la cuptor, la foc mediu, pana se rumenesc bine.
Apoi le scoateti pe o farfurie si le lasati sa se racoreasca usor. De obicei placintele cu varza sunt bune mai reci, cele cu branza trebuie sa fie calde iar cele cu cartofi fierbinti.
Succes si Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.