Le-as spune si "Biscuiti Martisor" - deci va servim pe toti cu Martisoare delicioase si frumoase :) Observati la pasul 13 cum le-am asamblat pentru Sofia la scoala, eu cred ca vor fi cel mai bine primite din toate pana acum.
Am ales anume aceasta reteta pentru ca biscuitii se fac foarte repede, au culoare si textura frumoase - mai ales ca se poate improviza aici, cum am facut eu la colorantul de sfecla(la pasul 15 explicatia). Se pot face si cu cacao, putin turmeric - adica maro sau galbeni.
Am tot testat aceasta reteta de 3 ori saptamana trecuta, mi-a placut mult compozitia, ideea si multele pareri pozitive la reteta. Surpriza mi-a fost dupa prima incercare - biscuitii au fost foarte fragezi dar neplacut de nisiposi si inecaciosi, fara un pahar de apa pe langa noi nu mergeau pe gat. Va dati seama ca dupa asa experiente nu mai cred in retete pana nu le testez singura.
Sa va spun ce am facut - in reteta originala se pun 120g amidon si 80g de faina. Eu am micsorat aceste proportii pana am obtinut biscuiti foarte fragezi, dar nu inecaciosi, cel putin sotul mi-a spus ca ultima serie a fost cea mai reusita, cu 150g faina si 50g amidon. Deci asa voi pune si ingredientele mai jos.
Din aceste cantitati ies cam 30 de biscuiti.
Intr-un bol puneti untul moale, zaharul pudra si vanilia.
La acest pas am adaugat si colorantul de sfecla preparat la pasul 15. Se mai pot adauga 1 lingurita de cacao, 0.5 lingurita turmeric, sau orice colorant va place si aveti.
Se amesteca bine cu mixerul.
Adaugati faina si amidonul, framantati aluatul cu mainile.
Aluatul este moale si pare putin lipicios la inceput, dar devine ca o plastilina dupa ce il framantati bine.
Se aduna intr-o bila si se poate pune 5-10 minute la frigider, invelit in folie de plastic.
Aici cele 2 aluaturi, roz si alb.
Aluatul se lucreaza foarte placut - se ruleaza putin si se taie bucatele cam cat o nuca mica.
Formati bile si le aranjati pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.
Cu furculita puteti sa-i faceti modele - noi le-am presat de 2 ori in cruce, pe mijloc.
Apoi cu varfurile furculitei am presat doar marginile biscuitilor.
Asa m-am gandit eu ca vor arata a ma Martisoare.
Dar este suficient sa le presati doar o data pe mijloc cu furculita, asa arata German Butter Cookies originali.
Noi le-am mai presarat un pic de zahar deasupra, pentru decor.
Aici si varianta roz, gata de copt.
Se coc 10-15 minute la 160 de grade, si cu ochii permanent pe ei - biscuitii nu trebuie sa se rumeneasca tare, doar sa fie un pic rumeni dedesubt. Deasupra sunt albi si frumosi.
Lasati biscuitii sa se raceasca complet inainte de servire.
Pentru a face Martisoarele am cumparat de la florarie folie de plastic si panglica pentru fundite.
Am taiat patrate cu latura de 15cm, am format pungute cu biscuitii in mijloc si am legat fundite.
Pentru colorantul din sfecla rosie - am facut suc de sfecla la storcatorul de suc.
L-am fiert intr-o cratita mica pana si-a redus volumul in jumate, sa fie mai concentrat. L-am turnat in borcan mic si il pastrez la frigider, nu mai mult de 1 saptamana.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.