Tort Egiptean

Tort Egiptean

Demult vroiam să încerc rețeta de Tort Egiptean și îmi pare rău că nu am făcut-o mai înainte. Tortul este o combinație minunată de bezea cu nuci, caramel, cremă de lapte și frișcă - deci vă dați seama numai după ingrediente cât de bun este. Această rețetă de tort este foarte populară pe site-urile culinare, acum înțeleg și de ce :)

Să știți că tortul nu este foarte mare, mai mediu ca mărime, dar fiind consistent la gust, porțiile le faceți mai moderate, și totul va fi perfect.

Dragile mele gospodine, să aveți un 8 Martie frumos, plin de recunoștință, iubire și apreciere!

Ingrediente

Ouă
6 buc
   
Zahăr
200 g
+ 12 linguri de zahăr pentru blat și cremă de gălbenușuri
Făină albă
5 linguri
   
Nuci măcinate
300 g
sau alune
Lapte
340 ml
   
Unt
170 g
unt de 82%, să fie moale la temperatura camerei
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
200 ml
   
Esență de vanilie
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

FOILE

Pregătiți ingredientele pentru blaturile de bezea și nucă:

- am luat 3 boluri mici, în fiecare am pus 2 albușuri - gălbenușurile le puneți pe toate împreună, separat, în alt bol

- în alte 3 boluri mici am cântărit în fiecare câte 50g nucă măcinată și am adăugat 0.5 lingură de făină

Tort Egiptean - Pas 1
Pas 2

Luați 3 bucăți de foi de copt, pe fiecare desenați 3 cercuri de circa 26-28 cm diametru. Eu am folosit baza formei detașabile rotunde, să fie mai repede :)

Tort Egiptean - Pas 2
Pas 3

Facem pe rând blaturile astfel (cât se coace un blat pregătiți pe următorul, după instrucțiunile de mai jos):

- bateți 2 albușuri spumă albă tare, adăugați câte puțin 2 linguri de zahăr, mixați până se topește complet, apoi adăugați cele 50g de nuci măcinate și 0.5 lg făină din bolul mic. Le încorporați atent cu o spatulă, să nu se lase bezeaua

- treceți această compoziție pe hârtia de copt și o întindeți atent cu lingura, exact pe forma de cerc desenată. Nu e grav dacă nu vă ies perfect marginile :)

Tort Egiptean - Pas 3
Pas 4

Se coc la foc moderat, până se rumenesc bine.

Tort Egiptean - Pas 4
Pas 5

Lăsați-le să se răcească complet, apoi scoateți hârtia de copt atent.

Data viitoare voi unge hârtia cu puțin ulei înainte să pun blatul de bezea, poate se vor lua mai ușor.

Tort Egiptean - Pas 5
Pas 6

În același mod coaceți și celelalte 2 foi.

Nu sunt groase, chiar mai subțirele, dar așa și trebuie, în acest tort mai mult crema e vedeta.

Aici le-am pus una peste alta, dar abia după ce s-au răcit complet.

Tort Egiptean - Pas 6
Pas 7

CREMA 1:

Într-un bol amestecați bine cele 6 gălbenușuri cu 6 linguri de zahăr și 3 linguri de făină sau amidon.

Apoi turnați laptele și amestecați bine cu un tel sau mixer să nu fie cocoloașe.

Tort Egiptean - Pas 7
Pas 8

Turnați acest amestec într-o oală cu fund gros, puneți pe foc și amestecați periodic până începe să fiarbă.

Se va îngroșa imediat cum începe să fiarbă, o luați de pe foc și lăsați să se răcească complet.

Tort Egiptean - Pas 8
Pas 9

Apoi adăugați în 2-3 runde untul moale și îl încorporați bine cu mixerul.

Crema e gata.

Tort Egiptean - Pas 9
Pas 10

CREMA 2:

Într-o crăticioară topiți 200g de zahăr, eu am pus un pic mai mult, ca să fac caramel și pentru ornat.

Turnați caramelul fierbinte pe o foaie de copt unsă cu puțin ulei, lăsați să se răcească complet.

 

Tort Egiptean - Pas 10
Pas 11

Îl scoateți atent de pe hârtie și îl rupeți, mărunțiți bucățele.

Eu am lăsat partea de caramel pentru ornat bucățele mai mari.

Tort Egiptean - Pas 11
Pas 12

Restul de caramel l-am mărunțit bine - se poate în robot, sau într-un prosop bătut bine cu făcălețul.

Nu contează mărimea, oricum se va topi în crema de frișcă.

Tort Egiptean - Pas 12
Pas 13

Smântâna pentru frișcă trebuie să fie rece bine, de la frigider.

Se bate spumă tare cu mixerul la viteză maximă.

Tort Egiptean - Pas 13
Pas 14

Adăugați caramelul mărunțit bine și 150g de nuci mărunțite bine.

Amestecați atent.

Tort Egiptean - Pas 14
Pas 15

Când avem cremele și blaturile gata, ne apucăm de montat tortul.

Tort Egiptean - Pas 15
Pas 16

MONTAM TORTUL:

Puneți 2-3 bucăți de hârtie de copt pe marginile platoului de tort - să nu murdărim excesiv marginile.

Luăm prima foaie de tort, o ungem cu 3-4 linguri din Crema 1 - de lapte și unt.

Tort Egiptean - Pas 16
Pas 17

Apoi puneți 3-4 linguri din CREMA 2, de frișcă, nivelați bine.

Faceți la fel și cu al 2-lea blat - puneți Crema 1 apoi Crema 2.

Tort Egiptean - Pas 17
Pas 18

La ultimul blat, cel care e deasupra, eu am schimbat ordinea cremelor - pentru a nivela mai bine și orna mai ușor tortul.

Crema de frișcă este mai grunjoasă de la nuci și caramel și nu are o textură mai uniformă. Așa că am pus crema de lapte ultima.

Tort Egiptean - Pas 18
Pas 19

După ce ați terminat cu foile, ungeți bine tortul deasupra și pe lateral cu crema de lapte.

Nivelăm cât mai bine.

Tort Egiptean - Pas 19
Pas 20

Apoi puteți orna după preferințe.

Cel mai simplu este să aveți puțină mai multă nucă măcinată și o presărați pe marginile tortului.

Tort Egiptean - Pas 20
Pas 21

În mijloc se poate orna cu caramelul rupt bucăți mai mari.

Când ați terminat de ornat, scoateți atent hârtia de copt, pe care ați pus-o pe marginile platoului de tort.

Observați că nu mai trebuie să vă chinuiți și să le ștergeți.

Tort Egiptean - Pas 21
Pas 22

Lăsați să se pătrundă în frigider 5-6 ore înainte de servire.

Tort Egiptean - Pas 22
Pas 23

Și o felie să vedeți secțiunea.

Poftă Bună!

Tort Egiptean - Pas 23

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 08 Mar 2016, 14:43

Buna Lena, te rog mult (ca ma omori cu torturile astea, m-am imbracat sa ma duc sa-mi iau o prajitura de la Ana ca mi-a scazut glicemia) cam cite minute lasi foaia la copt? Asa, orientativ, sa nu gresesc in apreciere... Merci

 

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 08 Mar 2016, 15:01

Cam 15 minute, maxim :)

Saracarina
Saracarina 09 Mar 2016, 14:35

Buna Lena! Arata exact ca si prajitura preferata a fiicei mele, la noi se numeste Nuceta. Nici nu ma gandeam ca voi putea sa i-o fac in casa. Abia astept sa incerc tortul! Tot ce faci tu e minunat ... si mi-au iesit intotdeauna retele tale. Dumnezeu sa te binecuvanteze!

Nota mea pentru rețetă:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 11 Mar 2016, 08:39

Buna Lena si felicitari cu sarbatoarea ce a trecut! Sa ai parte de fericire, sa ne fii sanatoasa si cu sufletul plin de bucurii ! As vrea sa te intreb ai folosit toata crema sau a mai ramas ceva din ea ? Si inca ceva nu e prea dulce la gust din cauza abundentei de crema ? Iti multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) CristiAna Tcaciuc 11 Mar 2016, 11:33

Multumesc Fetele!

CristiAna, ref la crema - am folosit tot, au mai ramas vreo 2 linguri si a fost lupta pe ele, la linsul bolului :)

Tortul nu este foarte dulce, chiar este k din punctul asta de vedere, eu poate as pune data viitoare mai putin unt in crema de lapte, aici mi s-a parut un pic mai gras.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 11 Mar 2016, 23:29

Iti multumim. Il incercam neaparat !

Val Rotaru
Valentina Rotaru (Val Rotaru) 12 Mar 2016, 00:09

Draga Lena, in primul rand as vrea sa iti spun ca sunt o mare admiratoare a muncii tale. De cand am descoperit site-ul tau familia mea este mai fericita si are cateva kg in plus...! 

Am incercat multe dintre retetele tale si toate mi-au iesit minunat. Cand am vazut aceasta reteta m-am gandit initial ca va fi prea grea pentru mine, dar vazand explicatiile m-am incumetat. Si ma felicit pentru asta. Am folosit un cerc cu diametrul de 27 cm si tortul a iesit cam scund (foile au fost cam prea subtiri), dar in rest totul a mers perfect. Data viitoare o sa incerc cu un cerc de 24 cm ca sa iasa ca in poza. Atasez si o poza ca sa vezi rezultatul final. 

As vrea sa iti multumesc inca o data pengru ceea ce faci, esti o sursa de inspiratie pentru multi oameni! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 14 Mar 2016, 07:44

Lena caramelul se topeste in crema?

lena
Elena (lena) timotei 14 Mar 2016, 08:09

Da, am scris la pasul 12 :)

biancagiuseppe84
biancagiuseppe84 15 Mar 2016, 15:14

Lena pot sa renunt la unt???

lena
Elena (lena) biancagiuseppe84 15 Mar 2016, 15:26

Cred ca da.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 15 Mar 2016, 22:25

Foarte gustos !!! Multumesc scumpa Lena !!!

OxanaBordeianu226
Oxana Bordeianu (OxanaBordeianu226) 16 Jun 2016, 13:47

Lena, asamblat tortul si pus la frigider pentru 24 ore va fi prea mult? Vreau sa-l fac acum si sa-l tai miine...e posibil sau va fi prea patruns si moale?

lena
Elena (lena) Oxana Bordeianu (OxanaBordeianu226) 16 Jun 2016, 16:12

Cred ca va fi bun, crema de unt se intareste si nu-l inmoaie prea tare.

NedeloiuGabriela959
Gabriela Nedeloiu (NedeloiuGabriela959) 29 Nov 2016, 19:29

esenta de vanilie unde o pui?

lena
Elena (lena) Gabriela Nedeloiu (NedeloiuGabriela959) 30 Nov 2016, 10:01

Da, scuze, se adauga la crema de vanilie, pasii 7-8.

BogdanSiLudmilaVâlcea816
Bogdan Si Ludmila Vâlcea (BogdanSiLudmilaVâlcea816) 20 Dec 2016, 21:05

Buna! La ce temperatura se coc foile? (cuptor electric)

lena
Elena (lena) Bogdan Si Ludmila Vâlcea (BogdanSiLudmilaVâlcea816) 21 Dec 2016, 10:18

La 180 de grade va fi bine.

alina nicoleta
alina nicoleta 08 Nov 2017, 14:13

 

 

 

 

 

 

 Am facut crema de frisca cu nuca si caramel dar mi se pare putin amaruie ,e normal?

SimonaFelicia415
Simona Felicia (SimonaFelicia415) 22 Dec 2017, 16:33

Zaharul caramelizat l-am spart intr-un blender de 800w, in circa 1 min (funcția ice crusher). Spor la treaba și Sărbători fericite!

Andricia
Andricia 04 Jan 2018, 08:42

Buna!

Tortul a iesit minunat atat ca si gust cat si ca aspect. Am urmat pasii cu atentie si nu am intampinat niciun fel de dificultati in realizarea lui.

 Multumim pt retete si La multi ani!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
buc?t?riemd
Rodica Rodica (buc?t?riemd) 18 Feb 2018, 16:49

salut, Lena!!! tortul este foarte gustos, multumesc pentru reteta! vreau sa-ti spun ca am pus doar jumatate din cantitatea de unt la crema 1, si untul nu a reusit sa intareasca crema, asfel a facut foile sa fie mai moi... in rezultat textura a fost moale iar foile s-au lasat, gustul a fost pe zece.

Nota mea pentru rețetă:
eduardu
Eduardu (eduardu) 28 Feb 2018, 20:35

Din pacate nu am cantar de bucatarie,cam cate linguri ar fi 50 gr de nuca macinata? Sa-mi fac o idee. De obicei pun la ochi dar acest tort va fi vedeta maine la a 4-a aniversare a mititelului meu!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 28 Feb 2018, 20:55

Sunt cam 6-7 linguri. Si La Multi Ani puiului! 😘

eduardu
Eduardu (eduardu) Elena (lena) 01 Mar 2018, 10:59

Multumesc frumos! Un 1 Martie o primavara frumoasa va doresc!

eduardu
Eduardu (eduardu) 01 Mar 2018, 14:10

Foarte reusita aceasta combinatie de ingrediente! Potrivita pt copii! Multumesc !!

Poza mea pentru rețetă:
daria26
daria26 12 Jun 2018, 13:57

Lena, salut, acuma fac blatutirile si in cuptor mi s a ridicat, a crescut, cant l am scos afara a scazut, e fff subtire😭😭😭😭ce ma fac cu asa blaturi subtiri?? De ce nu cresc ca si la tine??

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) daria26 12 Jun 2018, 14:14

Trebuie foarte bine batute albusurile. Oricum ele ies destul de subtiri si tortul nu este mare.

daria26
daria26 12 Jun 2018, 16:25

Mersi mult

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 08 Feb 2019, 21:22

Ma scuzați smântână pt frisca este frisca sai smântână ca nu înțeleg?

lena
Elena (lena) Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 08 Feb 2019, 21:28

Este smantana dulce, lichida, nefermentata.

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) Elena (lena) 08 Feb 2019, 22:43

Mulțumesc mult

HDorina
HDorina 17 May 2019, 09:55

Este foooarte delicios. Data viitoare o sa pun totusi mai putin zahar. Multumesc de reteta! 😘🤗🥀

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 13 Oct 2019, 17:46

L-am facut in forma de prăjitură,cantitatea totala de blat pe o tava mare de cuptor,apoi taiat in 4 parti egale. Si am facut numai crema 1.

Minunat rezultat si foarte simplu de facut. Data viitoare incerc numaidecat si cu ambele creme

😍😘

Poza mea pentru rețetă:
LoredanaRadu945
Loredana Radu (LoredanaRadu945) 29 Feb 2020, 23:54

Buna!

Este pentru a doua oara cand fac acest tort. Prima data am urmat reteta ca la carte si a iesit prea putin si prea bun, pentru ca s-a terminat instant!

Acum am dublat cantitatea, sa fiu sigura ca nu ramane nimeni nemancat! 😂

Multumesc pentru retetele minunate!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: