Tort Egiptean
Demult vroiam să încerc rețeta de Tort Egiptean și îmi pare rău că nu am făcut-o mai înainte. Tortul este o combinație minunată de bezea cu nuci, caramel, cremă de lapte și frișcă - deci vă dați seama numai după ingrediente cât de bun este. Această rețetă de tort este foarte populară pe site-urile culinare, acum înțeleg și de ce :)
Să știți că tortul nu este foarte mare, mai mediu ca mărime, dar fiind consistent la gust, porțiile le faceți mai moderate, și totul va fi perfect.
Dragile mele gospodine, să aveți un 8 Martie frumos, plin de recunoștință, iubire și apreciere!
Ingrediente
●
Zahăr
200 g
+ 12 linguri de zahăr pentru blat și cremă de gălbenușuri
●
Nuci măcinate
300 g
sau alune
●
Unt
170 g
unt de 82%, să fie moale la temperatura camerei
●
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
200 ml
●
Esență de vanilie
1 buc
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
FOILE
Pregătiți ingredientele pentru blaturile de bezea și nucă:
- am luat 3 boluri mici, în fiecare am pus 2 albușuri - gălbenușurile le puneți pe toate împreună, separat, în alt bol
- în alte 3 boluri mici am cântărit în fiecare câte 50g nucă măcinată și am adăugat 0.5 lingură de făină
Pas 2
Luați 3 bucăți de foi de copt, pe fiecare desenați 3 cercuri de circa 26-28 cm diametru. Eu am folosit baza formei detașabile rotunde, să fie mai repede :)
Pas 3
Facem pe rând blaturile astfel (cât se coace un blat pregătiți pe următorul, după instrucțiunile de mai jos):
- bateți 2 albușuri spumă albă tare, adăugați câte puțin 2 linguri de zahăr, mixați până se topește complet, apoi adăugați cele 50g de nuci măcinate și 0.5 lg făină din bolul mic. Le încorporați atent cu o spatulă, să nu se lase bezeaua
- treceți această compoziție pe hârtia de copt și o întindeți atent cu lingura, exact pe forma de cerc desenată. Nu e grav dacă nu vă ies perfect marginile :)
Pas 4
Se coc la foc moderat, până se rumenesc bine.
Pas 5
Lăsați-le să se răcească complet, apoi scoateți hârtia de copt atent.
Data viitoare voi unge hârtia cu puțin ulei înainte să pun blatul de bezea, poate se vor lua mai ușor.
Pas 6
În același mod coaceți și celelalte 2 foi.
Nu sunt groase, chiar mai subțirele, dar așa și trebuie, în acest tort mai mult crema e vedeta.
Aici le-am pus una peste alta, dar abia după ce s-au răcit complet.
Pas 7
CREMA 1:
Într-un bol amestecați bine cele 6 gălbenușuri cu 6 linguri de zahăr și 3 linguri de făină sau amidon.
Apoi turnați laptele și amestecați bine cu un tel sau mixer să nu fie cocoloașe.
Pas 8
Turnați acest amestec într-o oală cu fund gros, puneți pe foc și amestecați periodic până începe să fiarbă.
Se va îngroșa imediat cum începe să fiarbă, o luați de pe foc și lăsați să se răcească complet.
Pas 9
Apoi adăugați în 2-3 runde untul moale și îl încorporați bine cu mixerul.
Crema e gata.
Pas 10
CREMA 2:
Într-o crăticioară topiți 200g de zahăr, eu am pus un pic mai mult, ca să fac caramel și pentru ornat.
Turnați caramelul fierbinte pe o foaie de copt unsă cu puțin ulei, lăsați să se răcească complet.
Pas 11
Îl scoateți atent de pe hârtie și îl rupeți, mărunțiți bucățele.
Eu am lăsat partea de caramel pentru ornat bucățele mai mari.
Pas 12
Restul de caramel l-am mărunțit bine - se poate în robot, sau într-un prosop bătut bine cu făcălețul.
Nu contează mărimea, oricum se va topi în crema de frișcă.
Pas 13
Smântâna pentru frișcă trebuie să fie rece bine, de la frigider.
Se bate spumă tare cu mixerul la viteză maximă.
Pas 14
Adăugați caramelul mărunțit bine și 150g de nuci mărunțite bine.
Amestecați atent.
Pas 15
Când avem cremele și blaturile gata, ne apucăm de montat tortul.
Pas 16
MONTAM TORTUL:
Puneți 2-3 bucăți de hârtie de copt pe marginile platoului de tort - să nu murdărim excesiv marginile.
Luăm prima foaie de tort, o ungem cu 3-4 linguri din Crema 1 - de lapte și unt.
Pas 17
Apoi puneți 3-4 linguri din CREMA 2, de frișcă, nivelați bine.
Faceți la fel și cu al 2-lea blat - puneți Crema 1 apoi Crema 2.
Pas 18
La ultimul blat, cel care e deasupra, eu am schimbat ordinea cremelor - pentru a nivela mai bine și orna mai ușor tortul.
Crema de frișcă este mai grunjoasă de la nuci și caramel și nu are o textură mai uniformă. Așa că am pus crema de lapte ultima.
Pas 19
După ce ați terminat cu foile, ungeți bine tortul deasupra și pe lateral cu crema de lapte.
Nivelăm cât mai bine.
Pas 20
Apoi puteți orna după preferințe.
Cel mai simplu este să aveți puțină mai multă nucă măcinată și o presărați pe marginile tortului.
Pas 21
În mijloc se poate orna cu caramelul rupt bucăți mai mari.
Când ați terminat de ornat, scoateți atent hârtia de copt, pe care ați pus-o pe marginile platoului de tort.
Observați că nu mai trebuie să vă chinuiți și să le ștergeți.
Pas 22
Lăsați să se pătrundă în frigider 5-6 ore înainte de servire.
Pas 23
Și o felie să vedeți secțiunea.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(8-10 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (6 voturi)