Tort Egiptean

Demult vroiam să încerc rețeta de Tort Egiptean și îmi pare rău că nu am făcut-o mai înainte. Tortul este o combinație minunată de bezea cu nuci, caramel, cremă de lapte și frișcă - deci vă dați seama numai după ingrediente cât de bun este. Această rețetă de tort este foarte populară pe site-urile culinare, acum înțeleg și de ce :)

Să știți că tortul nu este foarte mare, mai mediu ca mărime, dar fiind consistent la gust, porțiile le faceți mai moderate, și totul va fi perfect.

Dragile mele gospodine, să aveți un 8 Martie frumos, plin de recunoștință, iubire și apreciere!

Ingrediente
Ouă
6 buc
   
Zahăr
200 g
+ 12 linguri de zahăr pentru blat și cremă de gălbenușuri
Făină albă
5 linguri
   
Nuci măcinate
300 g
sau alune
Lapte
340 ml
   
Unt
170 g
unt de 82%, să fie moale la temperatura camerei
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
200 ml
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

FOILE

Pregătiți ingredientele pentru blaturile de bezea și nucă:

- am luat 3 boluri mici, în fiecare am pus 2 albușuri - gălbenușurile le puneți pe toate împreună, separat, în alt bol

- în alte 3 boluri mici am cântărit în fiecare câte 50g nucă măcinată și am adăugat 0.5 lingură de făină

Tort Egiptean - Pas 1
Pas 2

Luați 3 bucăți de foi de copt, pe fiecare desenați 3 cercuri de circa 26-28 cm diametru. Eu am folosit baza formei detașabile rotunde, să fie mai repede :)

Tort Egiptean - Pas 2
Pas 3

Facem pe rând blaturile astfel (cât se coace un blat pregătiți pe următorul, după instrucțiunile de mai jos):

- bateți 2 albușuri spumă albă tare, adăugați câte puțin 2 linguri de zahăr, mixați până se topește complet, apoi adăugați cele 50g de nuci măcinate și 0.5 lg făină din bolul mic. Le încorporați atent cu o spatulă, să nu se lase bezeaua

- treceți această compoziție pe hârtia de copt și o întindeți atent cu lingura, exact pe forma de cerc desenată. Nu e grav dacă nu vă ies perfect marginile :)

Tort Egiptean - Pas 3
Pas 4

Se coc la foc moderat, până se rumenesc bine.

Tort Egiptean - Pas 4
Pas 5

Lăsați-le să se răcească complet, apoi scoateți hârtia de copt atent.

Data viitoare voi unge hârtia cu puțin ulei înainte să pun blatul de bezea, poate se vor lua mai ușor.

Tort Egiptean - Pas 5
Pas 6

În același mod coaceți și celelalte 2 foi.

Nu sunt groase, chiar mai subțirele, dar așa și trebuie, în acest tort mai mult crema e vedeta.

Aici le-am pus una peste alta, dar abia după ce s-au răcit complet.

Tort Egiptean - Pas 6
Pas 7

CREMA 1:

Într-un bol amestecați bine cele 6 gălbenușuri cu 6 linguri de zahăr și 3 linguri de făină sau amidon.

Apoi turnați laptele și amestecați bine cu un tel sau mixer să nu fie cocoloașe.

Tort Egiptean - Pas 7
Pas 8

Turnați acest amestec într-o oală cu fund gros, puneți pe foc și amestecați periodic până începe să fiarbă.

Se va îngroșa imediat cum începe să fiarbă, o luați de pe foc și lăsați să se răcească complet.

Tort Egiptean - Pas 8
Pas 9

Apoi adăugați în 2-3 runde untul moale și îl încorporați bine cu mixerul.

Crema e gata.

Tort Egiptean - Pas 9
Pas 10

CREMA 2:

Într-o crăticioară topiți 200g de zahăr, eu am pus un pic mai mult, ca să fac caramel și pentru ornat.

Turnați caramelul fierbinte pe o foaie de copt unsă cu puțin ulei, lăsați să se răcească complet.

 

Tort Egiptean - Pas 10
Pas 11

Îl scoateți atent de pe hârtie și îl rupeți, mărunțiți bucățele.

Eu am lăsat partea de caramel pentru ornat bucățele mai mari.

Tort Egiptean - Pas 11
Pas 12

Restul de caramel l-am mărunțit bine - se poate în robot, sau într-un prosop bătut bine cu făcălețul.

Nu contează mărimea, oricum se va topi în crema de frișcă.

Tort Egiptean - Pas 12
Pas 13

Smântâna pentru frișcă trebuie să fie rece bine, de la frigider.

Se bate spumă tare cu mixerul la viteză maximă.

Tort Egiptean - Pas 13
Pas 14

Adăugați caramelul mărunțit bine și 150g de nuci mărunțite bine.

Amestecați atent.

Tort Egiptean - Pas 14
Pas 15

Când avem cremele și blaturile gata, ne apucăm de montat tortul.

Tort Egiptean - Pas 15
Pas 16

MONTAM TORTUL:

Puneți 2-3 bucăți de hârtie de copt pe marginile platoului de tort - să nu murdărim excesiv marginile.

Luăm prima foaie de tort, o ungem cu 3-4 linguri din Crema 1 - de lapte și unt.

Tort Egiptean - Pas 16
Pas 17

Apoi puneți 3-4 linguri din CREMA 2, de frișcă, nivelați bine.

Faceți la fel și cu al 2-lea blat - puneți Crema 1 apoi Crema 2.

Tort Egiptean - Pas 17
Pas 18

La ultimul blat, cel care e deasupra, eu am schimbat ordinea cremelor - pentru a nivela mai bine și orna mai ușor tortul.

Crema de frișcă este mai grunjoasă de la nuci și caramel și nu are o textură mai uniformă. Așa că am pus crema de lapte ultima.

Tort Egiptean - Pas 18
Pas 19

După ce ați terminat cu foile, ungeți bine tortul deasupra și pe lateral cu crema de lapte.

Nivelăm cât mai bine.

Tort Egiptean - Pas 19
Pas 20

Apoi puteți orna după preferințe.

Cel mai simplu este să aveți puțină mai multă nucă măcinată și o presărați pe marginile tortului.

Tort Egiptean - Pas 20
Pas 21

În mijloc se poate orna cu caramelul rupt bucăți mai mari.

Când ați terminat de ornat, scoateți atent hârtia de copt, pe care ați pus-o pe marginile platoului de tort.

Observați că nu mai trebuie să vă chinuiți și să le ștergeți.

Tort Egiptean - Pas 21
Pas 22

Lăsați să se pătrundă în frigider 5-6 ore înainte de servire.

Tort Egiptean - Pas 22
Pas 23

Și o felie să vedeți secțiunea.

Poftă Bună!

Tort Egiptean - Pas 23

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: savalaura.ro